Investicija vrijedna 78 milijuna eura

Koronakriza pomaknula rokove: Petozvjezdani Hilton Costabella vrata otvara u veljači 2021. godine

Alenka Juričić Bukarica

Hilton je već davno »prerastao« prometnicu na Costabelli / Snimio Vedran KARUZA

Hilton je već davno »prerastao« prometnicu na Costabelli / Snimio Vedran KARUZA

Hilton je trebao početi raditi ovog ljeta, no koronakriza je zatvorila granice te je došlo i do zastoja u isporuci opreme i namještajaRIJEKA  Hilton Costabella Beach Resort&Spa otvara se ipak početkom iduće godine, najavljeno je prilikom obilaska budućeg luksuznog resorta koji poprima svoj završni izgled.


Investicija je vrijedna oko 78 milijuna eura, a resort je u vlasništvu tvrtke JTH Costabella, odnosno češkog poduzetika i zaljubljenika u ovaj kraj Jaroslava Tresnjaka.


Petozvjezdani resort nosi ime jednog od najpoznatijih, ako ne i najpoznatijeg svjetskog hotelskog lanca Hilton koji će ovo luksuzno zdanje, ali i Rijeku i cijeli Kvarner predstaviti globalnom turističkom tržištu.


Jose Luis Ruiz Arroyo / Snimio Vedran KARUZA

Jose Luis Ruiz Arroyo / Snimio Vedran KARUZA
Govoreći o ponudi koju će ova investicija imati, Jose Luis Ruiz Arroyo, generalni direktor Hilton Costabella resorta, kazao nam je kako je u tijeku opremanje soba namještajem, a i ostala hotelska oprema je počela dolaziti u hotel.


Family friendly


Od smješajnog dijela, većina soba je napola opremljena, a kreće se i s opremanjem vila. Novi resort imat će 132 sobe, 66 vila, 6 ugostiteljskih objekata, odnoso restorana, minibarova i slično, 200 metara privatne plaže gdje će također biti i pristanište za brodove, prostor za sportove na vodi i drugo.


Dobra ekipiranost

Većina zaposlenih bit će s lokalnog područja, odnosno iz Hrvatske. Novi resort trenutno nije do kraja ekipiran, za sada je okupljen menadžment tim, dok se sedamdesetak posto budućih zaposlenika planira zaposliti do zadnjeg kvartala ove godine.
– Drago mi je što mogu reći kako ovdje, na području Rijeke i Opaije te ostatka Hrvatske, imamo izvrstan izvor talenata za rad u našem objektu. Što se tiče broja djelatnika, procjenjujemo da će raditi između 150 i 300 zaposlenih. Dakle, oko 150 ljudi planiramo imati tijekom niske sezone, dok se ovaj broj od 300-ak zaposlenih odnosi na visoku sezonu. Ovo je kompleksan resort na površini od oko 25 tisuća »kvadrata«, s velikom ponudom ugostiteljskih, wellness i spa te ostalih sadržaja, tako da iziskuje dobru ekipiranost i veći broj djelatnika, no isto tako kreirat ćemo i one »nevidljive«, indirektne poslove koji se na prvu ni ne vide, i to će definitivno imati pozitivan utjecaj na lokalnu zajednicu, zaključio je direkor riječkog Hiltona.


– Ovo će biti i vrlo family friendly hotel s kids klubom, imamo i tri bazena za djecu, tako da će biti mnogo aktivnosti za njih. Kids klub će biti smješten tik uz sam glavni restoran. Što se tiče obiteljskog smještaja, vjerujem da će za obitelji vrlo zanimljive biti i vile koje imaju od 4 do 6 kreveta. Vrlo značajan dio ponude resorta također će biti wellness zona, kazao je Arroyo.


 


Naime, spa zona će se prostirati na više od 3 tisuće metara kvadratnih i to na dva kata, s različitim tretmanima i vrlo holističkim pristupom. U planu je i brendiranje spa zone, a i također će u ponudi biti članstvo za građane, dakle i javnost će moći koristiti usluge ovog modernog wellnesa i spa zone.


Isto tako Riječani će moći koristiti i fitness centar koji će se prostirati na oko 800 metara kvadratnih i bit će jedan od najvećih u regiji sa svim spravama i mogućnostima koje nude najmodeniji fitness centru u svijetu.


Hilton Costabella - Gradi se i pristanište za brodove / Snimio Vedran KARUZA

Hilton Costabella – Gradi se i pristanište za brodove / Snimio Vedran KARUZA


 


– Drago nam je da ćemo tu ponudu moći ponuditi ne samo našim intenacionalnim gostima, veći lokalnom stanovništvu, kazao je Arroyo.
Na pitanje na koja tržišta će se u riječkom Hiltonu orijentirati kako bi privukli goste na Kvarner, kazao je kako Hilton ima dugu tradiciju te je etabliran na anglosaksonskim tržištima, ali i u ostatku svijeta.– Jasno je da ćemo biti usmjereni na tržišta koja su već tradicionalna za Hrvatsku kao receptivnu zemlju, poput Njemačke, Austrije, Slovenije, sjevera Italije, i to su odlična tržišta. Međutim, računamo i na tradicionalne goste Hiltona koji će sada otkrti Hrvatsku i kroz ovaj objekt. U tom smislu računamo i na goste iz SAD-a, Velike Britanije, ali i na daleka tržiša poput, primjerice, zemalja Dalekog istoka. Dakle, naše tržište promatramo vrlo široko, rekao bih globalno i spremni smo za goste koji će nam doći, kazao je glavni menadžer riječkog Hiltona.


Hilton Costabella - Radovi na gradilištu ponovo zahuktali / Snimio Vedran KARUZA

Hilton Costabella – Radovi na gradilištu ponovo zahuktali / Snimio Vedran KARUZA


 


Posljednja faza


Hilton Costabella Beach Resort&Spa jedna je od trenutno najvećih investicija u hrvatski turizam koja je trebala krenuti s radom ovog ljeta, međutim, koronakriza je pomrsila planove i produžila rokove.


Uslijed zatvaranja granica tijekom proljeća došlo je i do zastoja u isporuci opreme i namještaja koji stižu iz inozemstva, primjerice Češke i Italije.


No, objekt je u posljednjoj fazi realizacije te se očekuje kako će radovi biti gotovi ujesen kako bi u veljači objekt mogao krenuti s radom. Ispred resorta biti će i šetnica otvorena za javnost, a sa sjeverne strane se radi kružni tok na prometnici prema Opatiji kako bi bio olakšan pristup novom resortu.