Općinsko vijeće

Klana će dobiti boćalište, ali gdje?

Bruna Matičić

Foto Bruna Matičić

Foto Bruna Matičić

Vladajuća većina na čelu s načelnicom Željkom Šarčević Grgić postigla je dogovor oko projekta izgradnje boćališta na Sv. Roku, no oporbeni vijećnici upozorili su na besmisao tog projektaNa sjednici Općinskog vijeća Klane, posvećenoj prvim izmjenama i dopunama proračuna za 2023. godinu, ponovo su u fokusu bile komunalna naknada te izgradnja novog klanjskog boćališta.


Izmjene su korekcijske naravi te razlika između plana i rebalansa predstavlja povećanje od 21.728 eura. Kako je proračunom propisano da se u prve izmjene i dopune tekućeg proračuna ugradi i rezultat poslovanja, ovim rebalansom planiran je i akumulirani manjak u ukupnom iznosu od 289.956 eura.


– S obzirom na to da smo u 2022. godini ostvarili višak prihoda u iznosu od 39.594 eura, akumulirani manjak je smanjen za navedeni iznos, izvijestila je načelnica Željka Šarčević Grgić te navela veća odstupanja u proračunu.


Dječje igralište
Izmjena proračuna najviše se vidi u povećanju iznosa za uređenje bivšeg kina Radnik, čija se adaptacija planira financirati putem natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.


Osim toga, predviđa se i smanjenje iznosa aktivnosti Doma za starije Prsten jer se u ovoj fazi planira idejni projekt, dok je povećan iznos namijenjen izgradnji Dječjeg igrališta Kalužica za koji su sredstva planirana preko poziva LAG-a.


Osim toga, povećan je iznos za održavanje manifestacija na 20,5 tisuća eura, i to najviše jer se ove godine planira prigodno obilježavanje 30. obljetnice postojanja Općine Klana, ali i održavanje ostalih manifestacija.


Izmjene su usvojene većinskim glasovima vijećnika koalicije PGS i SDP, dok su oporbeni vijećnici HDZ-a te Akcije mladih i Kvarnerske inicijative bili protiv.


U raspravi su se vijećnici osvrnuli na proces udruživanja i osnivanja Turističke zajednice Kastva i Klane na koju čekaju već duže razdoblje, ali i na problem održavanja javnih zelenih površina i zaposlenja novog komunalnog radnika, uređenje trga u Klani koji se može očekivati za godinu i pol, izgradnju nogostupa koji je u fazi projektiranja, ali i groblje u Klani na kojem se planira izgradnja novih 15 grobnih mjesta.


Konzultacije sa ŽUC-om


Vladajuća većina na čelu s načelnicom Željkom Šarčević Grgić postigla je i dogovor oko projekta izgradnje boćališta na Sv. Roku, no oporbeni vijećnici upozorili su na, kako su rekli, besmisao tog projekta.


– Boćalište je potrebno, naročito sada kada je krenula i škola boćanja za naše najmlađe. Napravili smo idejni projekt, ali ljudi su počeli biti nezadovoljni te se moramo dogovoriti idemo li u realizaciju ili od nje odustajemo.


Moja želja je bila da se boćalište napravi u Studeni, što bi nas manje stajalo jer postoji infrastruktura, kazala je načelnica.


Na kraju je dogovoreno da se razmotri izgradnja boćališta na postojećem u Klani, za što će se trebati konzultirati sa Županijskom upravom za ceste jer je na tom prostoru planiran prometni koridor, ili da se izgradi boćalište u Studeni.


Oporba traži izvanrednu sjednicu


Vijećnik Igor Iskra (Akcija mladih) osvrnuo se na povećanje komunalne naknade i planirani program građenja i održavanja komunalne infrastrukture za 2023. godinu, pitajući na što će se taj novac utrošiti.


– Povećanjem komunalne naknade mještanima, Općina će uprihoditi više od 100 tisuća eura. Premda je obećano da će se ta sredstva iskoristiti za povećanje komunalnog standarda građana, iz komunalnih doprinosa i naknada neće se izdvojiti niti jedan cent za komunalne radove i održavanje.


Program građenja komunalne infrastrukture i program održavanja za ovu godinu iznosom je identičan onom u 2021. i 2022. godini, konstatirao je Iskra, tvrdeći da će se navedenim novcima nadoknaditi proračunski dug.


Na njegovu primjedbu načelnica Šarčević Grgić odgovorila je kako je riječ o planu građenja koji se u budućim izmjenama može promijeniti.


Nezadovoljni odgovorom, oporbeni vijećnici Marijan Zubalj i Sanja Sušnik (HDZ) te Igor Iskra i Dražen Gajica (Kvarnerska inicijativa) zatražili su sazivanje izvanredne sjednice Općinskog vijeća vezanu uz komunalnu naknadu i autobusni prijevoz.


Ono što potražuju jest detaljan izvještaj o zasad naplaćenim iznosima komunalne naknade te planiranom iznosu naplate do kraja godine, ali i izvješće o funkcioniranju sustava javnog autobusnog prijevoza na području Klane.