Prehrana

KBC Rijeka se uključio u nutritionDay, provode veliko istraživanje

Barbara Čalušić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Prate, mjere i nastoje poboljšati stanje prehrane pacijenata u bolnicamaZajedno sa zdravstvenim ustanova diljem svijeta Klinički bolnički centar Rijeka danas je obilježio nutritionDay s ciljem praćenja, mjerenja i poboljšanja stanja prehrane pacijenata u bolnicama.


ESPEN, Europsko društvo za kliničku prehranu svake godine organizira godišnje istraživanje kako bi se unaprijedilo znanje o uzrocima pothranjenosti u bolnicama.


U istraživanje su uključene bolnice iz više od 100 zemalja, a ove godine iz KBC-a Rijeka u istraživanje su uključeni Zavod za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma i Klinika za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata.
– Nakon sudjelovanja u istraživanju KBC Rijeka će dobiti besplatno izvješće s usporedbom podataka s drugim bolnicama koje su sudjelovale što smatramo vrlo korisnim, rekao je dr. Ivica Vrdoljak, rukovoditelj Službe za bolničku prehranu i dijetetiku dodajući da su ove godine odabrani Klinika za otorinolaringologiju i Zavod za endokrinologiju zbog specifičnosti prehrane bolesnika.


Nutricionisti iz Službe za bolničku prehranu i dijetetiku pomoću raznih upitnika bit će sa svakim pacijentom i procijeniti unos hrane i druge parametre iz upitnika.


U provođenju anketa sudjelovat će i studenti s Fakulteta zdravstvenih studija smjer Klinički nutricionizam kao i medicinske sestre.


– Nutricionistima i studentima će pomoć pružiti i medicinske sestre vezano uz dio upitnika koji se odnosi na podatke iz medicinske dokumentacije, pojasnila je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Snježana Juričić naglasivši da su od sudjelovanja u istraživanju, osim upoznavanja metodologije znanstvenog rada koristi za sve medicinske struke neupitne jer unaprjeđuju rutinsko postupanje.


Ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić ističe da znanstveno utemeljena prehrana kontinuirano zauzima sve značajnije mjesto u suvremenoj medicine te je danas neodvojiv dio sveobuhvatnijeg tretmana.


– Prehrambene intervencije imaju presudan značaj u rasponu od prevencije bolesti, dobrog osjećaja i kvalitete ukupnog života, pa do ozbiljnih kroničnih bolesti, poručio je Ružić dodajući da je i u akutnim stanjima optimalna nutritivna potpora dostupna u raznim oblicima i pokriva sve specifične potrebe.


Od ovog međunarodnog istraživanja Ružić očekuje korisne informacije u specifičnih bolesnika s metaboličkim bolestima i onih s poteškoćama gutanja.