Kuća Gmajnički

Kastav otvara poduzetnički inkubator, u kući s, najavljuju, najsofisticiranijom opremom u PGŽ

Slavica Kleva

Foto Slavica Kleva

Foto Slavica Kleva

Vizija projekta je profilirati grad Kastav kao centar održivog i konkurentnog lokalnog gospodarstva temeljenog na učinkovitom korištenju resursa u regiji, ali i inovacijama, uz nova zapošljavanjaVruće je, vrijeme godišnjih odmora, ali mi nastavljamo raditi mjesto za ugodniji život. Poduzetništvo je budućnost, a renoviranjem Kuće Gmajnički, budućeg poduzetničkog inkubatora, nećemo samo razvijati poduzetničku klimu nego i revitalizirati staru jezgru, kazao je uvodno gradonačelnik Kastva Matej Mostarac na konferenciji za novinare ispred budućeg poduzetničkog centra.


»Kaspi« inkubator


– Što više objekata stavimo u funkciju bit će i više mjesta za okupljanja, ovdje će mladi nešto naučiti, vlastitim idejama gurati naprijed, stoga hvala svim partnerima koji su gradili ovu vrijednu ideju o poduzetničkom centru koji će uskoro biti u funkciji kazao je Mostarac.


Voditeljica poduzetničkog inkubatora Matea Cavrić objasnila je da će u njemu naći mjesto početnici poduzetnici koji će dobiti svu stručnu pomoć i edukacije. Sve aktivnosti unutar inkubatora bit će pod paskom stručnjaka koordinatora, održavat će se i bazne, ali i stručne edukacije, a nada se da će prvi korisnici u novouređeni prostor ući u veljači iduće godine.
Ništa manje oduševljenje nije krio ni Vedran Kružić, ravnatelj Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije.


– Hvala Gradu Kastvu, koji je navrijeme krenuo u razvoj »butik poduzetničkog centra«. Sve ste napravili da ovaj projekt krene, a to znači sigurna nova zapošljavanja, stvaranje novih vrijednosti, mladi će razviti svoje talente, karijere, doista, ovaj će poduzetnički centar biti zamašnjak daljnjeg razvoja, podsjetivši da će Kuća Gmajnički imati možda najsofisticiraniju opremu u Županiji.


Podsjetimo, ugovor o početku provedbe projekta »Kastav Smart Start« sklopljen je u prosincu prošle godine i sufinanciran je sredstvima EU-a iz Europskog fonda za regionalni razvoj u 84,99-postotnom iznosu ukupne vrijednosti projekta od 3,75 milijuna kuna. Od tog iznosa bespovratni iznos je 3,04 milijuna kuna.


I stoga su krenuli radovi na rekonstrukciji Kuće Gmajnički, u kojoj će mjesto naći poduzetnički inkubator pod nazivom »Kaspi«. Planirani završetak radova i opremanje prostora planiran je do kraja ove godine, ulazak prvih korisnika očekuje se u veljači iduće godine, no pojedine aktivnosti i programi kreću i ranije.


U sklopu programa predviđena su dva ciklusa inkubacije, a riječ je o malim i srednjim poduzetnicima, poduzetnicima početnicima koji će kroz aktivnosti inkubatora dobiti stručnu podršku unapređenja poslovanja i daljnjeg razvoja poslovnih ideja.


Koordinacija


Aktivnosti inkubatora koordinirat će voditelj inkubatora i djelatnici Grada Kastva, a tim stručnjaka, odnosno mentora, vodit će korisnike kroz cijeli ciklus. Dio baznih edukacija odnosit će se na područje poduzetništva, marketinga i menadžmenta, a nakon toga i niz specijaliziranih edukacija s mentorima, stručnjacima iz područja vezanih za digitalne i nove tehnologije, ekologiju i održiv razvoj te zaštitu okoliša. A vizija projekta je sasvim jasna, profilirati Grad Kastav kao centar održivog i konkurentnog lokalnog gospodarstva temeljenog na učinkovitom korištenju resursima u regiji, ali i inovacijama.