FUNKCIONALNO SPAJANJE

Kastav i Klana osnivaju zajedničku Turističku zajednicu, evo u čemu vide svoje prednosti

Vladimir Mrvoš

Foto Vladimir Mrvoš

Foto Vladimir Mrvoš

Uskom suradnjom žele doći do boljih turističkih rezultata.Nismo na moru, ali smo blizu mora i to je jedna od prednosti, rekli su čelnici Klane i Kastva, načelnica Željka Šarčević Grgić i gradonačelnik Matej Mostarac nakon odluka o osnivanju zajedničke Turističke zajednice Grada Kastva i Općine Klana.


Vijeća grada Kastva i Općine Klana odlučili su da će zajedničkim snagama povećati interes za turizam, a čime su stečeni uvjeti da se krene u formaliziranje odluke dogovaranjem hodograma aktivnosti spajanja i sklapanjem sporazuma koji je preduvjet formalnom udruživanju, koje se očekuje krajem ove godine.


– Područje Klane postaje turistički sve zanimljivije i zbog trenda odmicanja glavnih turističkih kretanja s uskog obalnog pojasa i jačanjem interesa za nove i inovativne oblike turizma.
U perspektivi će Klana zasigurno imati jak rast kapacitet i rast turističke aktivnosti, rekla je Šarčević Grgić, te pohvalila već uspješnu dugododišnju suradnju s Gradom Kastvom.


Slična se je situacija već odigrala u Kastvu koji je sukladno tome već godinama gradi prepoznatljivu turističku priču na outdoor aktivnostima, gastronomiji i brojnim kulturnim, sportskim i drugim događanjima.


Kastavska iskustva


Kastavska iskustva sigurno će poslužiti valorizaciji potencijala i resursa koja će dovesti do unapređenja turističke priče u Klani i okolici.


– Turističko udruživanje Kastva i Klane otvara brojne mogućnosti daljnjeg rasta i razvoja novih proizvoda.


Osnovni motiv svakako su veliki potencijali zajedničkog područja šuma Loza i Lužina koje Kastav već niz godina uređuje i promovira, a koji se većim dijelom nalaze na teritoriju općine Klana, naglasio je Mostarac.


Šuma je tako postala praktički kastavski brand i omiljeno izletište velikog broja posjetitelja, šetača i rekreativaca, naročito biciklista.


– Logički nastavak projekta, prema riječima direktora Turističke zajednice grada Kastva Saše Brusića, bilo bi uređenje Šparožne jame, speleološkog objekta koji nije otvoren za javnost, a nalazi se također na području općine Klana.


Potencijali Klane


Klana ima i druge potencijale u smislu razvoja rekreativnog turizma.


Tu je visoravan Gumance koja zadivljuje svakoga tko se tamo nađe, okolna brda poput Pliša koja privlače mnogobrojne planinare, povijesne atrakcije Rimski zid koji prolazi Studenom i Gradina koja postaje mjestom sve više kulturnih događanja, kućica Rebar uz koju su vidljive “koline” – u kamen urezani tragovi kotača starih vozila kojima su se vukla drva iz gornje šume.


– Udruživanje će svakako u promotivnom smislu pomoći i “jačanju” Gljivijade i ostalih manifestacija koje su odvijaju u Klani.


Također udruživanjem ostvarujemo i pristup fondovima namijenjenim udruženim turističkim zajednicama što također otvara vrata novim projektima, optimistički predviđaju čelnici Klane i Kastva.


– Upravo je trend objedivanja turističkih zajednica, odnosno njihovo funkcionalno spajanje i jedan od ciljeva koje proklamira sadašnja državna politika, koja obećava da će takve realizirane projekte i financijski podržati, pa očekujemo da se ova naša inicijativa prepoznati kao i primjer za ostale slične projekte u Hrvatskoj, zaključio je Mostarac.


Jazz na Gradini


Načelnica Željka Šarčević Grgić najavila je i jazz događanje na Gradini, mjesto koje ću zasigurno postati jedna od turističkih atrakcija u projektu povezivanja turističkih zajednica.


Jazz koncert održava se u sklopu europske turneje jazz kvarteta gitarističkog virtuoza Ratka Zjače Nocturnal Four, 2. kolovoza s početkom u 21 sat unutar zidina Gradine u Klani, a u organizaciji Općine Klana u suradnji s Gradom Kastvom i Turističkom zajednicom Kvarnera.


Jazz kvartet pod imenom Nocturnal Four koji je okupio Ratko Zjača, čine uz njega koji je višestruko nagrađivani gitarist s velikom internacionalnom diskografijom i jedan od najpoznatijih američkih jazz bubnjara John Riley, jedan od vodećih europskih orguljaša Renato Chicco i jedan od najboljih europskih saxofonista Stefano Bedetti.


Ovi su profesionalni glazbenici i cijenjeni edukatori, nastupali su diljem svijeta i surađivali s velikanima svjetske glazbe. Ratko Zjača snimio je 17 autorskih albuma, a svoju je glazbenu izobrazbu osim na Sveučilištu u Zagrebu “brusio” studiravši na Konzervatoriju u Rotterdamu te sveučilištu New York University School of Music.


Zanimljivo je naglasiti da je ulaz na koncert besplatan, što će razveseliti brojne ljubitelje jezza, a možda i one koji će to tek postati nakon posjeta ovom koncertu.