DIP

Kampanja “Želim raditi”: PGŽ na samom dnu po pitanju zapošljavanja osoba s invaliditetom

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom predstavljena je kampanja "Želim raditi", a u Exportdrvu otvorena je izložba fotografijaU ovoj godini, do kraja rujna, u Hrvatskoj je zaposleno 2.500 osoba s teškoćama i invaliditetom, a među zaposlenima svega je petnaestak posto s područja Primorsko-goranske županije, što je iznimno malo.


Najveći broj zaposlenih osoba s invaliditetom evidentiran je u Gradu Zagrebu, zatim u Osječko-baranjskoj županiji te u Sisačko-moslavačkoj županiji – istaknula je predsjednica Društva za istraživanje i potporu (DIP), Marta Berčić, na današnjem otvorenju izložbe “Želim raditi!”.


Izložba fotografija, koja je postavljena u Exportdrvu povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, prikazuje članove DIP-a i njihove biografije, a dio je komunikacijske kampanje za zagovaranje prava osoba s invaliditetom na rad i zapošljavanje “Distancirano socijalni” koju provodi ta udruga.


Ne želimo sažaljenje
Dodajući da se osobe s teškoćama i invaliditetom uglavnom zapošljavaju kroz projekte ili kod poslodavaca koji imaju zamjensku kvotu i imaju iskustva u tome Berčić je napomenula da se poslodavci suočavaju i s nizom prepreka, posebno onima administrativne naravi.– Ne želimo da poslodavci zapošljavaju osobe s teškoćama i invaliditetom iz sažaljenja, već zato što su dobri radnici, napomenula je Berčić.


Ujedno je dodala i da se najteže zapošljavaju osobe s mentalnim poteškoćama, a kako bi se svim osobama s teškoćama i invaliditetom omogućio pristup radnom mjestu DIP je pokrenuo kampanju u koju je uključio niz riječkih institucija i poslodavaca.


Činjenicu da osobe s invaliditetom teško dolaze do radnog mjesta potvrdila je i Ivana Kosorčić iz Centra za profesionalnu rehabilitaciju.


– Ustav svakome garantira pravo na rad, ali osobe s invaliditetom teško dolaze do tog prava. Vrlo često se događa da interes poslodavaca postoji, ali dolaze druge prepreke, a one arhitektonske su najmanji problem.


Postoje razni načini kojima se osobama s invaliditetom olakšava put do posla, a naš je cilj ukazati da osobe s invaliditetom mogu ostvariti normalan radni odnos, istaknula je Kosorčić.


Poražavajući podaci


Na poražavajuće podatke o zapošljavanju osoba s invaliditetom upozorila je i savjetnica pravobraniteljice osoba s invaliditetom, Tea Rubeša.– Od prosinca 2020. godine do prosinca 2021. godine zaposleno je svega 269 osoba s invaliditetom, što je poražavajuća brojka. Razvidno je da osobe s invaliditetom nailaze na brojne prepreke prilikom ulaska u svijet rada, od neprimjerenog obrazovnog programa do predrasuda okoline i poslodavaca koji ne vide dobrobit koje osobe s invaliditetom mogu dati u procesu rada.


Upravo projekti poput DIP-ovog pokazuju važnost osvještavanja lokalne zajednice, ali prije svega poslodavaca da osobe s invaliditetom imaju znanja i vještine te mogu doprinijeti procesu rada.


Mnogobrojne su pritužbe s kojima dolaze osobe s invaliditetom u područni Ured u Rijeci, od pristupačnosti pa do prava unutar sustava socijalne skrbi, rada, zapošljavanja i obrazovanja. Možemo reći da se same pritužbe ne razlikuju u odnosu na ostatak Hrvatske, kazala je Rubeša.


S činjenicom da je poražavajuće da se primorsko-goranska regija svrstala u samo dno Hrvatske po pitanju zapošljavanja osoba s invaliditetom složio se i riječki gradonačelnik Marko Filipović.


Jasna poruka


– Želimo poslati jasnu poruku o uključivanju osoba s teškoćama i invaliditetom u svijet rada te da treba napraviti iskorak. Drago mi je da DIP kao nevladina udruga potiče integraciju osoba s teškoćama u svijet rada.Mnogobrojni su projekti i aktivnosti koje Grad financira, a kroz socijalni program nastojimo osigurati nadstandard, od prijevoza osoba s invaliditetom do pomoći kod rehabilitacija i svemu onome što im život čini čim lakšim.


Trudimo se učiniti sve da osobe s teškoćama i invaliditetom budu integrirane u društvo, ali uvijek može bolje, poručio je gradonačelnik.


Pomoć po pitanju zapošljavanja osoba s invaliditetom obećali su iz Obrtničke komore i Hrvatske gospodarske komore koja će zajedno s DIP-om iduće godine pokrenuti seminare i radionice za poslodavce kako bi im se približili benefiti koje mogu ostvariti zapošljavanjem osoba s invaliditetom, dok je podpredsjednik Obrtničke komore PGŽ Hrvoje Margan napomenuo da Komora okuplja 10 tisuća obrtnika koji imaju široki spektar zanimanja i razne djelatnosti, a s obzirom da je bazen radne snage prazan potičemo se zapošljavanje ljudi s invaliditetom.