Iznenađenje

Kako je nastao cirkus oko Bečkog cirkusa u trsatskom svetištu: “Bio je to nesporazum, dopustili su si više od dogovorenog”

Bruna Matičić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Nakon što su parkiralište zauzeli kamioni, kamp-prikolice i šator, gvardijan Trsatskog svetišta predložio je Bečkom cirkusu da se za ustupljeno parkiralište Franjevačkom samostanu isplati naknada od 3.000 kuna, koju će donirati korisnicima Prihvatilišta Ruže sv. FranjeU Rijeku je stigao atraktivni Bečki cirkus koji na parkingu Svetišta Majke Božje Trsatske svakoga dana u 16 i 19 sati održava zanimljive cirkuske predstave. Bečki cirkus u Rijeci će se zadržati još puna dva tjedna, odnosno do nedjelje, 4. listopada, no ono što je građane posebno iznenadilo, i prije nego što je cirkus stigao u trenutku kada se je veliki broj reklamnih plakata i letaka pojavio diljem grada, jest lokacija na kojoj će cirkuski šator biti postavljen.


Mnogi su se začudili činjenicom da će se cirkuske predstave održavati na posvećenom vjerskom okupljalištu te jednom od najpoznatijih hodočasničkih središta u Hrvatskoj, ali i time da se ovakva vrsta programa odvija u zatvorenu prostoru u vrijeme epidemije koronavirusa i posebnih epidemioloških mjera koje ograničavaju i odgađaju brojna druga događanja.


Na upit koji smo proslijedili Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda, a čiji su franjevci stoljetni čuvari Trsatskoga svetišta, novi trsatski gvardijan fra Krunoslav Kocijan objasnio je cjelokupnu situaciju.


Stožer nije pitan
Dogovor o postavljanju cirkuskoga šatora na parkiralištu koje se nalazi na raskrižju ulica Drage Šćitara i Fra Serafina Schöna označio je kao plod velikog nesporazuma uzrokovanoga lošom komunikacijom i njegovim nesnalaženjem u proširenju ovlasti na ono što nije bilo obuhvaćeno dopuštenjem za parkiranje.


Naime, fra Krunoslav Kocijan, gvardijan i čuvar Svetišta, objasnio nam je kako je nedavno dobio usmenu molbu Bečkoga cirkusa za ustupanjem parkirnoga mjesta na parkiralištu Svetišta te je, ne znajući u potpunosti cjeloviti zahtjev za održavanjem cirkuskih predstava na toj lokaciji, prihvatio molbu i dopustio parkiranje jednom vozilu Bečkoga cirkusa za djecu.


Ono što u trenutku iznošenja odluke nije znao, jest da će se cjeloviti program cirkuskih predstava odvijati na prostoru parkirališta. Stoga je, nakon što su cijeli grad preplavili plakati, a 7. rujna parkiralište zauzeli kamioni, kamp prikolice i postavljeni šator, Bečkom cirkusu uputio prijedlog da se za ustupljeno parkiralište Franjevačkom samostanu isplati naknada od tri tisuće kuna, koju su odlučili donirati korisnicima Prihvatilišta Ruže sv. Franje u Rijeci.Za izjavu o navedenom nesporazumu i konačnom dogovoru s Franjevačkim samostanom Majke Božje Trsatske kontaktirali smo i Bečki cirkus, no situaciju nisu htjeli komentirati. Što se tiče odvijanja cirkuskih predstava unutar zatvorenoga šatora u vrijeme epidemije koronavirusa, iz Stožera Civilne zaštite Grada Rijeke kazali su nam da nisu zaprimili upite za organizaciju predstava te da se programi u zatvorenim prostorima mogu održavati ovisno o broju posjetitelja i, naravno, uz obavezno pridržavanje preporuka i epidemioloških mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


U Izjavi za javnost fra Krunoslava Kocijana povodom nastupa Bečkog cirkusa na parkiralištu Svetišta, koju prenosimo, kaže se između ostalog da je »prije nekoliko tjedana gospođa koja se ispričala da loše govori hrvatski jezik razgovarala s novim gvardijanom i čuvarom Svetišta Majke Božje Trsatske fra Krunoslavom Kocijanom.


Predstavila se, i u ime »maloga dječjeg cirkusa iz Austrije« (tako je rekla) zamolila za parkiranje vozila na parkiralištu koje pripada Svetištu. Gvardijan ju je zamolio da se susretnu poslijepodne i u međuvremenu kontaktirao Policijsku upravu.


Uputio je gospođu da im je potrebna dozvola za javno okupljanje, a njoj je predao potpisanu izjavu kojom se jednom vozilu Bečkog cirkusa za djecu dopušta da se služi parkirnim prostorom od 18. rujna do 4. listopada 2020. godine.


Plakati po gradu


Problem i nesporazum nastao je kad su cijeli grad preplavili plakati koji pozivaju na predstave Bečkoga cirkusa, s lokacijom Parkiralište – Svetište Gospe Trsatske, i naznakom da se »besplatne ulaznice mogu preuzeti na Facebook stranici«.


Kako su se već pojavili ružni komentari i optužbe da će franjevci »masno zaraditi« ili da nije dolično da se ovakve predstave odvijaju u prostoru Svetišta, napominjemo da je došlo do nesporazuma i da je dotična iskoristila nesnalaženje gvardijana za proširenje ovlasti na ono što nije bilo obuhvaćeno dopuštenjem za parkiranje, ističe se u izjavi.Budući da su kamioni (!), kamp-prikolice i šator zauzeli već 7. rujna praktički pola prostora Parkirališta Svetišta (na uglu ulica Drage Šćitara i Fra Serafina Schöna), zastupnici Bečkoga cirkusa je fra Krunoslav izrazio svoje nezadovoljstvo i upozorio ju da si je dopustila mnogo više nego što je dogovoreno.


Prijedlog Franjevačkoga samostana je da Bečki cirkus – u svrhu korištenja velikoga dijela Parkirališta gotovo 30 dana – uplati jedinstvenu naknadu od tri tisuće kuna, koju će franjevci rado proslijediti korisnicima Prihvatilišta Ruže sv. Franje u Rijeci.


Nikakve druge koristi ni povlastica samostan nema, niti će imati od ovoga programa. Onima koji vole predstave za djecu i zainteresirani su za ovakav oblik zabave želimo da uživaju u cirkusu, a svima se ispričavamo za neugodnosti ili sablazan koju su mogle izazvati ovakve najave, ukoliko ih se povezuje s djelovanjem braće koja su na službi Franjevačkoga samostana i Svetišta Majke Božje Trsatske, stoji na kraju izjave fra Krunoslava Kocijana.