Ravnopravnost svima

Kako biti svoj, bez straha od diskriminacije? U Rijeci krenuo važan projekt

Bruna Matičić

Foto Facebook Udruga Lori

Foto Facebook Udruga Lori

Biti svoj bez straha od optužbi i diskriminacije nije ideološko pitanje, već osnovno pravo pojedinca na jednako postupanje, poručeno jeNa jedanaestoj sjednici Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova PGŽ-a predstavljen je projekt “Radnopravnost svima” koji je usmjeren osvješćivanju i informiranju javnosti o važnosti stvaranja prijateljskog i uvažavajućeg radnog okruženja za sve, a cilj mu je doprinijeti zaštiti prava i suzbijanju diskriminacije LGBTIQ osoba na radnom mjestu i pri zapošljavanju.


Riječ je projektu koji zajednički provodi Prostor rodne i medijske kulture K-zona, Lezbijska organizacija Rijeka “LORI”, SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost i Stichting Centrum Tumba iz Nizozemske.


Projekt je svojevrstan nastavak “LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu” projekta kojeg su od 2015. do 2017. godine provodile organizacije civilnog društva, a koji je, u konačnici, rezultirao razvojem Indikatora ravnopravnosti na radnom mjestu.

– Biti svoj bez straha od optužbi i diskriminacije nije ideološko pitanje, već osnovno pravo pojedinca na jednako postupanje.


Da je ovo tema s kojom se treba baviti pokazuju rezultati istraživanja o uvjetima na radnom mjestu za LGBTI osobe u Republici Hrvatskoj koje je pokazalo da je 75,1 posto ispitanih LGBT osoba doživjelo jedan od oblika diskriminacije, uznemiravanja ili zlostavljanja na radnom mjestu, kazala je predsjednica županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova Gordana Saršon uoči tematske sjednice te istaknula kako je ona svojevrstan prilog pokretu za zaštitu ljudskih prava LGBTIQ osoba, ravnopravnosti spolova i radnopravnosti svima.


Projekt je predstavila Antonija Stojanović Almesberger, voditeljica programa u Lezbijskoj organizaciji Rijeka “LORI” te naglasila kako su jedna od ključnih projektnih aktivnosti edukacije poslodavaca, koje su trenutno u tijeku.


Edukacije su namijenjene voditeljima i voditeljicama te zaposlenicima, a provodit će se sa svrhom senzibilizacije o prednostima raznolikog i prijateljskog radnog okruženja te prepoznavanja i sprječavanja diskriminacije i socijalne izolacije LGBTIQ osoba u radnoj sredini.


– Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da upravo one organizacije koje afirmiraju rodnu ravnopravnost i provode politike raznolikosti i uključivosti bilježe porast zadovoljstva zaposlenih radnim mjestom, njihovu snažniju povezanost s organizacijom te veću kreativnost i produktivnost” zaključila je Stojanović Almesberger te pozvala poslodavce iz Rijeke i regije da se odazovu edukaciji i doprinesu razvoju vlastite radne sredine, a time i stvaranju ravnopravnijeg, suosjećajnijeg i otvorenijeg društva u cijelosti.