RIJEČKA MAJKA

Jubilej Marije Krucifikse Kozulić: I sto godina nakon njezine smrti imamo što od nje učiti

Mirjana Grce

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Dogradonačelnica Sandra Krpan je za Mariju Kozulić rekla da je bila osoba puna ljubavi i velikih djela te da je iznimnom posvećenošću pomaganju potrebitima u mnogočemu bila ispred svoga vremena i svojim djelovanjem dala pečat životu gradaMajka Marija Krucifiksa Kozulić i njezina Družba sestara Presvetog Srca Isusova utkane su u povijest ovoga grada i povijest mjesne Crkve i Metropolije, naše domovine i inozemstva.


Majku Mariju Krucifiksu Kozulić njezini su sugrađani nazvali Riječkom Majkom i svoju joj zahvalnost i priznanje ovjekovječili na spomen-ploči koja i danas postoji u njezinom Zavodu na Pomeriju.


Ploču su podigli trideseti dan nakon njezine smrti i na njoj upisali: »Bila je prava Majka siročadi, siromašnih i napuštenih proviđajući im besplatno krov, zaklon, prehranu, odjeću, odgoj i obrazovanje. Prošla je blagoslivljajući sve…«.
Riječka Majka je ostavila neizbrisiv trag u životu našeg naroda, ne samo na duhovnom nego i na pastoralnom, karitativno-socijalnom, kulturnom, graditeljskom i na drugim područjima.


Ljudske, kršćanske i redovničke vrline na herojski je način živjela duboko ukorijenjena u ljubavi prema Bogu i bližnjemu, osobito prema siromašnima, poručila je uz ostalo č. m. Dobroslava Mlakić, vrhovna predstojnica Družbe sestara Presvetog Srca Isusova i postulatorica kauze za proglašenje blaženom Marije Krucifikse Kozulić na znanstvenom skupu »Život i djelo Službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić«.


Dvije obljetnice


U povodu 170. obljetnice rođenja i 100. obljetnice smrti Marije Kozulić skup je jučer održan u Nadbiskupskom domu u Rijeci, pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, a organizirali su ga Riječka nadbiskupija te današnje duhovne kćeri Marije Kozulić – Družba sestara Presvetog Srca Isusova i Metropolitanski pastoralni institut.


Marija Kozulić rođena je 20. rujna 1852. u Rijeci, a umrla je u Rijeci na glasu svetosti 29. rujna 1922. godine. Najveći dio života živjela je i djelovala u rodnome gradu, te je utemeljiteljica Družbe sestara Presvetog Srca Isusova, jedine autohtone hrvatske redovničke zajednice.


O životu i djelu Marije Kozulić, njezinoj duhovnosti, o povijesnom – društvenom, ekonomskom, političkom i crkvenom kontekstu njezinog golemog karitativno-socijalnog te pastoralnog i pedagoškog rada na prijelazu s 19. u 20. stoljeće izlagalo je petnaestak znanstvenika.Skupu su nazočili riječki nadbiskupi mons. dr. Ivan Devčić i mons. Mate Uzinić, mons. Ivica Petanjak, biskup krčki, mons. Ivan Milovan, umirovljeni porečko-pulski biskup, uime Grada Rijeke zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan, brojne redovnice i redovnici, svećenici, predstavnici mnogih institucija, brojni štovatelji Marije Kozulić, za koju je 2013. godine otvoren postupak za proglašenje blaženom.


Ispred svog vremena


Pozdravljajući skup Krpan je za Mariju Kozulić rekla da je bila osoba puna ljubavi i velikih djela, žena koja je uvijek nastojala ići ususret svima, da je iznimnom posvećenošću pomaganju potrebitima u mnogočemu bila ispred svoga vremena i svojim djelovanjem dala pečat životu grada.


Podsjetila je da je Grad Rijeka javno priznao njezinu važnost imenovavši prolaz pored samostana na Pomeriju njezinim imenom, te da njezino ime nosi i riječki hospicij.


Skup je molitvom otvorio nadbiskup Uzinić rekavši da o Mariji Kozulić, uz zahvalno sjećanje, valja govoriti u kontekstu onoga što je svojim životom pokrenula u Rijeci, Nadbiskupiji i šire stavljajući se na raspolaganje isključenima te kontekstu onoga što više od 120 godina nastavlja činiti djelovanjem sestara svoje Družbe.


– Neka to bude blistav poticaj svima nama, Riječkoj nadbiskupiji, da u duhu u kojem je ona postupala, primijetimo pokraj sebe one koji su isključeni, slabi, potrebni naše pažnje i ljubavi, rekao je uz ostalo mons. Uzinić.


Upoznajući skup s biografijom Marije Kozulić i njezinim karitativnim djelovanjem s. Mlakić je izdvojila vizionarski izlazak Riječke Majke na periferije, među najugroženije ljude.


– I sto godina nakon njezine smrti imamo što od nje učiti – ona nam je primjer, uzor i nadahnuće. I danas trebamo djelovati poput nje. Stoga s razlogom smatram da bi Majka Marija Krucifiksa Kozulić trebala biti zaštitnica Caritasa Riječke nadbiskupije i Metropolije, poručila je s. Mlakić.