Investicija

Jelenje dobiva Dom za starije: “Ovo je najhumanije i najbolje!”

Sanja Gašpert

Dragica Marač i Robert Marčelja pred budućim domom za starije u Jelenju

Dragica Marač i Robert Marčelja pred budućim domom za starije u Jelenju

U tijeku je izrada projektne dokumentacijeDom za starije osobe gradit će se u Jelenju, uz pomoć Primorsko-goranske županije i fondova Europske unije, a kao lokacija je izabrana nekadašnja stara škola u Jelenju, na ulazu u jelenjsko groblje, koja će tako nakon niza godina dobiti novu prenamjenu.


Jelenjska lokalna samouprava ponudila je zemljište i objekt za novi kapitalni projekt, u tijeku je izrada projektne dokumentacije, a lokaciju budućeg doma obišli su pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade PGŽ-a Dragica Marač i načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja.


– Načelnik Marčelja i ja smo se prije tri godine našli na ovoj lokaciji i zajedno smo razgledali objekt. Već tada smo počeli, kao i još nekolicina lokalnih čelnika koji su s brdsko-planinskog područja, razmišljati o tome kako da obiteljski dom, malog smještajnog kapaciteta, bude upravo u lokalnoj zajednici gdje čovjek živi cijeli život.
To je najhumanije i najbolje, kazala je Marač, dodajući kako će svakako u idućem mandatu i mali obiteljski dom u Jelenju biti dio grozda koji će biti organizacijski pridruženi velikom kapitalnom projektu, kojeg će se kandidirati za sredstva Europske unije, na lokaciji u Klani.


Podsjetimo, radi se o velikom domu u kojemu sudjeluju pet jedinica lokalne samouprave – Čavle, Jelenje, Klana, Viškovo i Kastav. Svaka od navedenih lokalnih samouprava koja ima u svojem vlasništvu objekt koji se više ne koristi, u sklopu projekta, izgradit će i mali obiteljski dom, istaknula je Marač.


Novim projektima za treću životnu dob i suradnji s Primorsko-goranskom županijom veseli se i načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja.


– U suradnji s Primorsko-goranskom županijom planiramo otvoriti dom za starije, kao ispostavu Doma Kantrida, s kvalitetnim i stručnim kadrom. Mještani treće dobi će u svojem kraju i blizu obitelji provoditi rehabilitaciju i umirovljeničke dane uz kvalitetnu skrb i mogućnost dnevnog boravka, kazao je Marčelja, dodajući kako je to najveći kapitalni projekt PGŽ-a koji će se provoditi na ovom području u idućem mandatnom razdoblju.


Nakon što smo završili izgradnju škole i dvorane nastavljamo sa zajedničkim ulaganjima u naše Jelenje, zaključio je Marčelja.


Marčelja je potvrdio kako se prije tri godine s Primorsko-goranskom županijom krenulo razgovarati o idućem projektu, odmah nakon završetka gradnje škole i dvorane.


– Mi imamo sreće da u našoj Županiji imamo ljude koji su ispred svog vremena i promišljanja. Tako da je Županija pokrenula jedan projekt da u idućem mandatnom razdoblju krene s izgradnjom domova van velikih sredina, odnosno da domovi za starije budu u područjima gdje ljudi žive cijeli svoj životni vijek.


Radi se o puno humanijem projektu, jer su korisnici blizu svojih obitelji, pa su i posjete češće, mogu se družiti u svojoj lokalnoj sredini, a imaju svu potrebitu zdravstvenu skrb. Općina Klana, kao i Općina Jelenje ponudila je zemljište i objekt za tu namjenu, istaknuo je Marčelja.