GRAĐANI SE ŽALE

Javni WC u Ulici Riva Boduli stalno je pokvaren, a ima i “stanare”

Ljiljana Hlača

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Nužnik je u prosjeku »90 posto vremena izvan funkcije, jednom godišnje se popravi, ali se nakon tjedan dana već pokvariRIJEKA – Građani često ukazuju na stanje javnih WC-a u Rijeci, a u posljednje vrijeme osjetljivi su kako funkcionira vrlo skup inox sanitarni čvor koji se nalazi u ulici Riva Boduli, a koji pokriva vrlo frekventnu lokaciju – tržnicu i luku. Razlozi su ti da je WC stalno pokvaren, nije čist, a ima i »stanare« – beskućnike koji znaju blokirati automatska vrata. O tomu je svojedobno pisao i naš list.


U jednom reagiranju stoji da je nužnik u prosjeku »90 posto vremena izvan funkcije, jednom godišnje se popravi, ali se nakon tjedan dana već pokvari, odnosno beskućnici unište mehanizam za zatvaranje automatskih vrata«.


– Valjda očito Grad vidi da nema smisla to popravljati jer će odmah biti razbijen, ali to nije rješenje, ističe se.
Odjel gradske uprave za komunalni sustav ispričava se korisnicima, zbog kvara i neugodnosti uzrokovanih kvarom ovog nužnika.


Navode da su svi javni nužnici, osim onoga na Kantridi, prilagođeni osobama s invaliditetom i besplatni su za sve korisnike. Za njihovo sanitarno održavanje i čišćenje zadužen je KD Čistoća, koji vodi brigu i o nadopuni potrošnim materijalom, odnosno WC papirom i tekućinom za pranje ruku, a obavlja i unutarnje i vanjsko čišćenje nužnika, čišćenje sifona i podnih površina te prijavu nedostataka u radu nužnika.


– Što se tiče nužnika u ulici Riva Boduli, tu postoji problem jer ga devastiraju beskućnici, ali kako WC nije predviđen, niti programiran za zadržavanje osoba unutar tog prostora duže od desetak minuta, dolazi do nepravilnog automatskog rada, odnosno njegovog kvara.


Nadalje, u drugom tromjesečju rad ugovornih izvođača i njihovih dobavljača rezervne opreme bio je smanjenog intenziteta, zbog ograničenja kretanja prema uputama Stožera Civilne zaštite te se popravak ovog nužnika oduljio i nije bilo moguće otkloniti i sanirati sve kvarove kako bi on proradio u automatskom režimu, istaknuli su u Odjelu, najavljujući popravak za drugu polovicu ovoga mjeseca.


Na području grada postoji ukupno deset javnih nužnika i to u čvrstim objektima koji se nalaze na Žabici, kod parkirališta Delta na Sušaku, na Trsatu, u parku Pomerio te na Kantridi, gdje radi prema potrebi. Suvremeni samočisteći inox nužnici nalaze se na Delti, odnosno na autobusnom terminalu Autotroleja, na Turkovu, u Ulici Riva Boduli, na velikom igralištu u Ulici Slavka Krautzeka, a kontejnerski nužnik nalazi se na Hostovom bregu, kod dječjeg igrališta.