Šestotjedno zbivanja

Japan u Rijeci svečano otvoren u Exportdrvu: Izložba posvećena PlayStationu, japanskoj tehnologiji i autoindustriji

Vladimir Mrvoš

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Program "Japan u Rijeci" traje sve do 1. srpnjaU prostoru Exportdrva na Delti, svečano je otvoreno šestotjedno zbivanje u Rijeci posvećeno japanskoj kulturi i tehnologiji. Program “Japan u Rijeci” traje sve do 1. srpnja 2024. Najava manifestacije je i i izložba na Korzu koja je građanima prikazuje povezanost Rijeke s gradom Kawasakijem.


Otvorenje je posvećeno 30 godina PlayStationa. Prva Sonyjeva PlayStation konzola proizvedena je u Japanu u prosincu 1994., a već sljedeće godine postala je popularna diljem svijeta.


Foto galerija: Otvoren program Japan u Rijeci Foto: Sergej Drechsler


Riječ je o prvoj igraćoj konzoli isporučenoj u više od 100 milijuna jedinica. Ovaj značajan jubilej kao i mnoge druge tehnološki značajne godišnjice, obilježava Muzej računala PEEK&POKE.


Retro izložba
Izložba u prostoru Exportdrva govori o povijesti Sony PlayStation igraće konzole, ali tu je i retro izložba japanskih tehnologija koja je obilježila brojne živote, poput prvih televizora u boji, video rekordera, kamera i ostalih tehničkih inovacija. 


Oldtimer klub Rijeka pripremio je izložbu stare japanske auto i moto industrije, a na izložbi predstavljeni su i neki najnovije modelu japanske auto i moto industrije.


Otvorenje su uveličali svojom svirkom polaznici Yamaha glazbene škole Rijeka, te Aido prezentacijske vježbe. Japansku gastro ponudu predstavio je Gastro Koya, a za japanska pića – Pajol-bar. Akari Obo, Japanka, ali i već tri godine Riječanka, povodom ovog događaja pripremila je tradicionalne japanske slastice.


Mural prijateljstva i “Moj Japan”


Japansko riječka događanja su započela uz oslikavanje murala prijateljstva gradova Kawasakija i Rijeke koje je započelo prošli tjedan, a jedno od važnijih zbivanja je otvorenje izložbe “Moj Japan” u petak 17. svibnja 2024. u 19 sati, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka. Radi se o izložbi koja govori o osobnim dojmovima o Japanu četrdesetak naših građana. Otvorenju će prisustvovati i Veleposlanik Japana Iso Samato.


Foto Sergej Drechsler


Ulaznica na izložbu u Exportdrvu stoji 10€ i ona važi za sva događanja tijekom šest tjedana, osim za koncerte koji se plaćaju posebno. Uz predočenje ulaznice ostvaraju se popusti na lokacijama u programu zbivanja.