Fakultet za fiziku

Puna 61 godina poučavanja fizike: Iznimno visok stupanj zapošljivosti studenata

Ingrid Šestan Kučić

Obilježen je i nedavni preustroj iz Odjela u Fakultet za fiziku / Foto V. KARUZA

Obilježen je i nedavni preustroj iz Odjela u Fakultet za fiziku / Foto V. KARUZA

Fakultet za fiziku ima izrazito visok stupanj zapošljivosti diplomiranih studenata. Naši su studenti već na završnim godinama »rezervirani«, jer ih poslodavci željno čekaju, istaknula je prodekanica Nataša Erceg 


RIJEKA  Fakultet za fiziku Sveučilišta u Rijeci danas je održao svoju prvu svečanu sjednicu kojom je obilježena 61. godišnjica provedbe studija fizike na riječkom Sveučilištu, kao i nedavni preustroj iz Odjela u Fakultet te odlazak prof. emerit. Zdravka Lenca u mirovinu. Čestitajući novoosnovanom Fakultetu obljetnicu poučavanja, prorektorica za digitalizaciju i razvoj Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Senka Maćešić istaknula je da se radi o integriranom fakultetu, kakvi bi u idealnome slučaju trebali biti svi fakulteti na Sveučilištu.


– Fakultet za fiziku ima izvrstan omjer studenata i nastavnika te visoku znanstvenu produkciju. Fizika je i moja struka i smatram da je ona mnogo više poziv nego zanimanje te da je način razmišljanja i pogled na svijet fizičara fundamentalno važan, kazala je prorektorica.


Obrazovna vertikala
Osvrćući se na početak visokoškolskog poučavanja fizike u Rijeci, prof. emerit. Lenac istaknuo je da 1961. godina označava početak fizike na riječkom Sveučilištu.


– Prvo je osnovan dvogodišnji visokoškolski studij Matematika i primijenjena fizika, za zvanje nastavnika. Kasnije se osniva Fakultet industrijske pedagogije koji kasnije mijenja ime prvo u Pedagoški, pa u Filozofski fakultet, u sklopu kojega je Odjel za fiziku djelovao do 2007. godine, kada postaje zaseban sveučilišnih odjel te 2012. seli u nove prostore na Kampus. Također, 1973. matična je institucija fizičara bila i jedan od osnivača samog Sveučilišta u Rijeci. Godine 2017. osniva se i doktorski studij fizike, a 2022. Odjel postaje Fakultet. Danas se na Fakultetu provode 4 usmjerenja, a osnivanjem doktorskog studija zaokružena je obrazovna vertikala, kazao je prof. emerit. Lenac.


Nagrade najboljim studentima i znanstvenicima

 


U okviru jučerašnje svečanosti nagrađeni su i najbolji studenti te znanstvenici. Nagrada za najbolji završni rad dodijeljena je studentu Mariu Matovini, a za najbolji diplomski rad studentici Doris Todorović. Nagrada za najbolji znanstveni članak u 2021. godini dodijeljena je izv. prof. dr. sc. Alešu Omerzuu, a za znanstveni članak u kategoriji mladih znanstvenika Borisu Mifki i Mateu Paulišiću.

Ujedno je dodao i da laboratoriji na fakultetu opremljeni jedinstvenom opremom u ovom dijelu Europe, što je potvrdio i dekan, izv. prof. dr. Marin Karuza posebno se osvrnuvši na bogatu znanstvenu aktivnost djelatnika Fakulteta u različitim područjima.


– Prošle smo godine objavili 38 znanstvenih radova, od čega je 25 radova objavljeno u časopisima s vrlo visokim faktorom odjeka. Raste broj publikacija, ali i citiranosti, istaknuo je dekan.


Individualni pristup


Prodekanica za nastavnu djelatnost, izv. prof. dr. sc. Nataša Erceg, naglasila je da Fakultet ima ukupno 150 studenata na svim razinama studiranja, što omogućuje individualni pristup studentima te se osvrnula na visoki stupanj zapošljivosti studenata i deficitarnost kadra koji taj Fakultet obrazuje.


– Kontinuiranim izmjenama programa idemo prema povećanju izbornosti, kao i prema povećanju stručne prakse i studentske mobilnosti. Imamo izrazito visok stupanj zapošljivosti diplomiranih studenata. Naši su studenti već na završnim godinama »rezervirani«, jer ih poslodavci željno čekaju, a deficit kadra posebno je izražen među nastavničkim zanimanjima. Međutim, to nije lokalni, već nacionalni i globalni problem koji traje u kontinuitetu, zaključila je prodekanica.