Galerija Garbas

Izložba posvećena poznatom riječkom nakitu: Morčić zaslužio dostojnu prezentacijuRIJEKA – Riječki morčić tradicionalni je nakit našega kraja i dio baštine te je kao takav zaslužio dobiti dostojnu prezentaciju u okviru Rijeke kao Europske prijestolnice kulture.


S tom je niti vodiljom jučer u galeriji Garbas u Užarskoj ulici otvorena izložba »Riječki morčići«. Izložbu su organizirali Konzervatorski odjel u Rijeci i udruga Morčići-Moretti te bi trebala biti otvorena dva tjedna. Na njoj je predstavljena zbirka zlatarske radionice Antonija Rubeše čiji je vlasnik posljednji moretist Gjon Antoni. U prostoru galerije izložen je nakit, kalupi za izradu morčića, primjerci alata i radnih stolova koji se koriste za izradu te uvećane fotografije poznatijih zlatara i njihovih obitelji.


– Gjon Antoni posljednji je čovjek koji zna raditi morčiće, oni su naša baština i ta baština je sustavno zanemarivana. Ovo je samo jedan dio ostavštine koji je u vlasništvu Gjona Antonija. Ovom izložbom se želi valorizirati Gjonov dugogodišnji rad i inicijative. Ministarstvo kulture prepoznalo je umijeće izrade morčića kao nematerijalnu baštinu te je neki dan ono došlo pod preventivnu zaštitu, a u tijeku izrade je i trajna registracija. Želimo podržati Gjonovu inicijativu da se Rijeci otvori neki muzej ili zbirka posvećena morčiću. Na kraju izložbe bi se trebala održati tribina gdje će se pričati o sudbini morčića i njegovoj važnosti za naš grad. Osim izložbe idućih bi se dana trebala održati i projekcija filma »Posljednji moretist« koji govori o Gjonovu umijeću.
Zahvalio bih se donacijama Autokluba Rijeke i udruzi Primorski hrvat, rekao je konzervator Željko Bistrović.– Nadam se da će morčić u budućnosti sve više dobivati na svojoj vrijednosti. Uvijek govorim s dokazima te mogu reći da ni jedna europska metropola nije imala zlatarstvo kakvo smo mi imali u Rijeci, rekao je Gjon Antoni te objasnio minuciozni postupak izrade riječkog morčića.