UABA Rijeka

“Iza žice”: Otvorena dokumentarna izložba o logorima koji su djelovali od 1941. do 1945.

Bruna Matičić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Izložba koja je dosad gostovala u nekoliko gradova diljem zemlje na jednom od dvadesetak panoa donosi priču o djelovanju Dijane BudisavljevićMeđunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta Udruga antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Grada Rijeke obilježila je otvaranjem dokumentarne izložbe »Iza žice« autorice Nataše Mataušić.


Riječ je o kompleksnoj i sadržajnoj izložbi u kojoj autorica Nataša Mataušić donosi priču o logorima koji su djelovali od 1941. do 1945. godine i čini je dvadeset i četiri pokretna panela s fotografijama i opisnim tekstovima. Izložbu je u prostorijama Udruge otvorio predsjednik UABA-e Dragutin Rađenović.


– Želja nam je bila da ovom izložbom obilježimo Dan sjećanja na žrtve holokausta i javnost podsjetimo na strahote koje su ljudi prolazili. Izložba na dvadesetak panoa donosi priču o logorima od 1941. do 1945. godine, među kojima se nalazi i jedan posvećen djelovanju Dijane Budisavljević, o kojoj je nedavno snimljen dokumentarni film.
Izložba je dosad gostovala u nekoliko gradova diljem zemlje i prvi je put u Rijeci, a vjerojatno će posjetiti i ostale krajeve Hrvatske, istaknuo je Rađenović prilikom otvaranja izložbe.


Navedena je izložba nastala u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske te suradnji s Hrvatskim povijesnim muzejom, a realizirana je uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske.


Na izloženim panelima nalazi se mnoštvo fotografija iz Hrvatskog povijesnog muzeja i Spomen-područja Jasenovac, kao i dokumentarne građe iz Hrvatskog državnog arhiva.


Teror je bio jedno od obilježja Nezavisne Države Hrvatske, u kojoj je tijekom rata djelovalo više desetina sabirnih, radnih tranzitnih i logora smrti kojima su upravljale vlasti NDH, Nijemci i Talijani.


Izložbom nisu mogli biti prezentirani svi logori i sva mjesta stradanja, već je učinjen izbor po vremenu njihova nastanka, vremenu trajanja, broju žrtava i sačuvanoj povijesnoj memoriji, s ciljem osude svih motiva koji su doveli do njihova stvaranja, riječi su autorice Nataše Mataušić napisane na uvodnom panelu.


Izložbu je u prostorijama UABA-e na adresi Demetrova 6/a moguće posjetiti do 15. veljače svakim radnim danom od 9 do 12 sati.