Energana

Iz EU stiže 31,5 milijuna za projekt u Harteri, planovi su veliki: “Ako je Infobip mogao nastati u Vodnjanu…”

Aneli Dragojević Mijatović

Fotografije: Damir Škomrlj, Vedran Karuza

Fotografije: Damir Škomrlj, Vedran Karuza

Radi se o projektu Energana vrijednom 37 milijuna kuna, od čega je 85 posto osigurano iz EU-sredstava, a ostatak će financirati Grad, a trebao bi pokrenuti uređenje zone HartereProjektu Energana – Inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju, koji obuhvaća rekonstrukciju i prenamjenu zgrade energane bivše riječke tvornice papira u inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju, dodijeljena su bespovratna EU sredstva u iznosu od 31,47 milijuna kuna, izvijestili su na tiskovnoj konferenciji gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnica Odjela za poduzetništvo Jana Sertić i pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Željko Jurić.


Glavni cilj projekta je jačanje konkurentnosti i poticanje rasta i razvoja novoosnovanih i postojećih malih i srednjih poduzeća u informatičko-tehnološkom sektoru i kreativnim tehnologijama na području Urbane aglomeracije Rijeka, kroz suvremenu poduzetničku infrastrukturu.


Okvirno trajanje projekta je 42 mjeseca, odnosno tri i pol godine, tijekom kojih će se provesti rekonstrukcija i prenamjena postojeće zgrade energane u Inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju, opremanje osnovnom i specijaliziranom opremom, uspostavljanje programske osnove i pružanje stručne podrške korisnicima.
Obersnel je pojasnio da se radi o projektu ukupno vrijednom 37 milijuna kuna, od čega je dakle osigurano 85 posto sufinanciranja iz europskih sredstava, znači ovih 31,5 milijuna kuna, dok će ostatak financirati Grad Rijeka (5,55 milijuna kuna).


Gradonačenik je naglasio da ovaj projekt ima i puno veće značenje od same činjenice što ćemo dobiti novi inkubator za djelatnost koja je danas itekako atraktivna. Realizacijom ovog projekta će se, kaže, na neki način pokrenuti uređenje zone bivše tvornice papira.


Usporedba s Benčićem


– Vjerujem da ćemo u narednim godinama, uz uređenje energane, na sličan način kao što smo to riješili za prostor Benčića, pristupiti i uređenju kompletne zone tvornice papira. Iako, tamo ima i dosta privatnog vlasništva pa onda ne možemo baš uvijek mi biti nosioci svih aktivnosti.


Ako govormo o projektima koji su vezani za poticanje poduzetništva, samo u zadnjih godinu dana smo, uz ovaj projekt, osigurali i sredstva za Proizvodni park Torpedo, koji će, vjerujem, biti gotov do kraja ove godine, a za koji smo dobili 19,3 milijuna kuna.


Također, dobili smo i sredstva za izgradnju i uređenje komunalne infrastrukture u poduzetničkoj zoni Bodulovo u iznosu 5,7 milijuna kuna. Najveći projekt svakako je Centar kompetencija za pametne gradove, čiji je nosioc tvrtka Smart Ri, a koju je osnovao Grad, te 17 trgovačkih društava i tri istraživačko-razvojne institucije.Za to smo dobili 95 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost projekta gotovo 150 milijuna kuna, a razliku osiguravaju partneri. Dakle, samo u segmentu poduzetništva u zadnjih par godina uspjeli smo osigurati 152 milijuna kuna bespovratnih sredstava, što je značajan iznos.


Ta su sredstva u pravilu vezana uz inovacije, korištenje novih tehnologija u cilju poticanja poduzetništva, pa nije ni čudo da smo proglašeni pobjednicima u kategoriji pametnih gradova (veliki gradovi), i to dva puta u tri godine.


Dokaz je to našeg promišljanja o razvoju grada. Ne radi se tu dakle samo o nekim simpatičnim malim aplikacijama, koje su jednako tako bitne, nego i o velikim projektima, izuzetno vrijednim, koji će sigurno doprinijeti stvaranju nove poticajne poduzetničke klime u segmentu kreativnih tehnologija i IT industrije, zaključio je Obersnel.


Pročelnica Sertić kazala je da je projekt Energana Grad prijavio na Poziv “Sustav start-up inkubatora na području Urbane aglomeracije Rijeka” u okviru operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020”. Kaže da su, uz ovaj, još dva inkubatora s područja UAR-a pozitivno ocijenjena, i to Inkubator za kreativni turizam, ukupne vrijednosti 2,5 milijuna kuna, te Kastav Smart City od 3,7 milijuna kuna.


Poduzetnički ekosustav


– Naša Energana ima ukupnu vrijednost od 37 milijuna kuna, sufinancirana je s 85 posto, a to je ujedno bio i najviši mogući postotak financiranja koji se mogao dobiti po ovom pozivu, naglasila je Sertić. Veli da slijedi potpisivanje ugovora, nakon čega će projekt i službeno krenuti.


S izradom izvedbenog projekta već se krenulo, a predviđa se da bi do kraja 2023. imali funkcionalan i potpuno opremljen prostor. Što se potencijalnih korisnika tiče, interesa već ima, potvrdila je. Opisala je i kako se planira urediti preko 2.700 kvadrata korisnog prostora zgrade energane, koji će biti na raspolaganju poduzetnicima zajedno sa najsuvremenijom specijaliziranom opremom, edukativnim programima, mrežom mentora te ostalim programskim aktivnostima.Podrška korisnicima pružat će se u tri glavna tematska područja: umjetna inteligencija (AI) i Internet stvari (Internet of Things – IoT), razvoj računalnih igara te foto i video produkcija. Energana je primarno namijenjena poduzetnicima početnicima i poduzetnicima u fazi rasta iz područja IT i kreativnih tehnologija/industrija, kojima će se pružati podrška u razvoju novih proizvoda i usluga, umrežavanju, internacionalizaciji i traženju izvora financiranja.


– Ovim ćemo projektom proširiti mrežu već postojećih inkubatora na području grada Rijeke. Ona se u ovom trenutku sastoji od Startup inkubatora koji je integralni dio Odjela za poduzetništvo, a za koji je svake godine sve veći odaziv i interes, pa tako i ove bilježi rekordnih 48 prijava.


Ove godine pridružile su se i tvrtka Infobip, te Erste banka. Startup inkubator je namijenjen isključivo fizičkim osobama koje imaju poslovnu ideju, ali još ne i poslovni subjekt. Što se tiče poduzetničkih inkubatora, Grad taj program provodi putem Razvojne agencije Porin, i on se trenutno sastoji od tri inkubatora: za uslužne djelatnosti, za proizvodne djelatnosti i najnoviji inkubator, Proizvodni park Torpedo.


Mislim da smo tu pokrili cijeli ekosustav – od ideje, njene realizacije, do rasta i razvoja. Programe smo ove godine proširili pa će se uz inkubaciju, odvijati i programi akceleracije, postinkubacije, kao i virtualne inkubacije.


U prilog tome govori i da smo, kao Grad Rijeka, na vodećoj svjetskoj platformi za mapiranje i analizu startup sustava napredovali čak za 73 mjesta, što je najveći uspjeh od svih gradova koji se nalaze na ljestvici, poručila je Sertić.


Tehnološki svjetionik


Jurić je rekao da će se u toj zgradi “pokušati povezati atraktivnost industrijske baštine i novih tehnologija u jedan lijepi paket koji će privući zainteresirane korisnike.”


– Bit će to poduzetnici koji razumiju da na suvremenim tehnologijama mogu izgraditi globalno relevantne proizvode. Kada govorimo o umjetnoj inteligenciji i industriji računalnih igara, to su područja na kojima kompanije ostvaruju izuzetno velike stope rasta i dobiti.Najtraktivnije hrvatske kompanije upravo su one koje se bave ovim tehnologijama. Infrastruktura te zgrade, u smislu informacijskih i komunikacijskih tehnologija, bit će svjetski relevantna. Nadamo se da će našim aktivnostima biti stvoreni uvjeti da poduzetnici stvarno razviju kompanije koje mogu biti globalno poznate.


Ako je jedan Infobip nastao u Vodnjanu, nema razloga da sličnu kompaniju te snage nemamo u Rijeci za naredne tri godine. Ovo je doprinos Grada da se stvore eko-uvjeti da se takve kompanije zaista i stvore u Rijeci.


Nadamo se da će zgrada biti tehnološki svjetionik cijelog tog područja grada i da će privući mlade osobe da se kreću u tom području. Kao što je gradonačelnik rekao, ovo je naš doprinos da taj dio grada oživi, zaključio je Jurić.


Inovacijski hub


Energana će imati specijalno opremljene prostore u cilju podrške procesu inkubacije, čije će funkcionalnosti koristiti njeni stanari za vrijeme boravka u inkubatoru: laboratorij za umjetnu inteligenciju (AI Lab) s ICT opremom za potrebe edukacija poduzetnika usmjerenih na razvoj umjetne inteligencije, IoT/robotička radionica za praktično korištenje IoT i robotske opreme, testiranje i razvoj sustava, učionica za razvoj računalnih igara s radnim stanicama i softverom za potrebe svih segmenata razvoja igara uz 3D printer i 3D skener, te filmski i fotografski studio s profesionalnim kamerama, rasvjetom, pozadinama, uz tonski i grafički studio i projekcijsku dvoranu.U prostoru Energane bit će smješten i Data Centar, podatkovni centar koji će nuditi usluge pohrane podataka korisnicima inkubatora, kao i zainteresiranim gospodarskim subjektima. Budući prostor inkubatora Energana imat će i 24 uredska prostora, odnosno inkubacijske jedinice za poduzetnike, učionice, sobe za razgovor i sale za sastanke, multifunkcionalnu dvoranu, coworking prostor te druge funkcionalne i logističke sadržaje neophodne za učinkovit rad i ugodan boravak korisnika u inkubatoru.


Namjera je da se Energana pozicionira kao inovacijski hub koji će okupljati i povezati poduzetnike, startup-ove i stručnjake iz navedenih industrijskih područja, kao i ostale dionike ekosustava.