Županijska skupština

Ivo Usmiani i Ivan Janeš dobitnici nagrade za životno djelo PGŽ

Barbara Čalušić

Ivo Usmiani i Ivan Janeš / Foto Mateo Levak

Ivo Usmiani i Ivan Janeš / Foto Mateo Levak

Boćarski klub "Sv. Jakov" Jadranovo, Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine i Robert Mohović dobitnici su godišnjih nagradaJednoglasnom odlukom vijećnici Županijske skupštine na današnjoj su sjednici podržali prijedloge za dobitnika županijskih nagrada za životno djelo i godišnjih nagrada.


Ovogodišnji laureati Ivo Usmiani i Ivan Janeš kojima će biti dodijeljene nagrade za životno djelo dok su Boćarski klub “Sv. Jakov” Jadranovo, Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine i Robert Mohović dobitnici godišnjih nagrada.


Iznimna postignuća


Za iznimna postignuća u gospodarstvu Primorsko-goranske županije nagrada je dodijeljena Ivi Usmianiju, a Ivanu Janešu za cjeloživotna postignuća u odgoju i obrazovanju, kulturi i tehničkoj kulturi, zaštiti spomenika kulture i narodne baštine, pripremu i nakladu 109 knjiških izdanja čime je ogranak Matice hrvatske Čabar sačuvao od zaborava povijesti, specifičnosti jezika i jasnoću identiteta.


Foto galerija: Županijska skupština PGŽ Foto: Marko Gracin
Boćarski klub “Sv. Jakov” Jadranovo nagrađen je za postignute rezultate u boćarskom sportu tijekom 2022. godine. Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine za izuzetna postignuća u području zaštite, očuvanja i promicanja čakavskog izričaja, materijalnog i duhovnog naslijeđa Grobnišćine i PGŽ-a, a Robert Mohović za doprinos u području očuvanja i revitalizacije pomorske baštine Kvarnera.


Predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Marko Alempijević iz Akcije mladih objašnjavajući prijedloge i velik broj nagrađenih kazao je kako je namjera odbora bila postići kompromis i da odluke budu izglasane jednoglasno te je jako zadovoljan što je odbor u tome uspio.


SDP-ov Marko Mataja Mafrici primijetio da je malo “presedanski” da se dodjeljuju dvije nagrade za životno djelo, ali svi su prijedlozi jako dobri pa ga to ne čudi dok je HDZ-ova Sanja Beljan posebno pohvalila odluku da nagradu za životnu djelo dobije profesor Ivan Janeš koji je pridonio puno na očuvanju goranskog dijalekta i kulture.


Tek prvo poluvrijeme


Vijećnici su danas odradili tek prvo poluvrijeme sjednice, prošavši devet od ukupno 25 točaka dnevnog reda te je sjednica odgođena za najvjerojatnije dva tjedna kada će se između ostalog raspravljati i o prijedlogu nezavisnog vijećnika Lea Pavele o uspostavljanju novih izbornih jedinica.Komentirajući izvješća o stanju civilne zaštite HDZ-ov Vice Sep komentirao je izvješće policije, pitajući između ostalog, ima li načina da se riješi problem s redomatom na MUP-u jer se stvaraju velike gužve.


– Pohvalno je što radite subotom, ali potrebno je još rada jer ovo je tek početak s gužvama oko izdavanja iskaznica jer će još veće gužve uslijediti, konstatirao je Sep dok je njegov stranački kolega Sanjin Vrkić pohvalio sve dionike sustava civilne zaštite i primijetio da porast kaznenih djela iz područja gospodarskog kriminaliteta u PGŽ-u porastao za 30 posto, a zanimalo ga je i kakva je kvaliteta mora na području oko LNG terminala na Omišlju.


– Krajem veljače bilo je onečišćenje u moru oko Omišlja, no bilo je to jedno biološko onečišćenje koje se ne može dovesti u vezu s LNG terminalnom, odgovorio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a Željko Linšak dok je odgovarajući na vijećnička pitanja načelnik PU primorsko-goranske Hari Brnad kazao da MUP pokušava smanjiti gužve u čekanju na red za izdavanje osobne iskaznice kazavši da se razmišlja o mobilnoj aplikaciji.


– Trenutno imamo oko 7.000 isteklih dokumenata, uglavnom osobnih iskaznica i zato su gužve koje će dodatno rasti s turističkom sezonom dolaskom sezonskih radnika. Svi naši šalteri rade no broj službenika je takav kakav je, konstatirao je Brnad.


O zaštiti pacijenata


Pred vijećnicima su se našla i izvješća županijskih savjeta i povjerenstava pa je tako Ira Pavlović Ružić, predsjednica Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata izvijestila da je ovo povjerenstvo lani primilo 33 novopristigla predmeta te ih je još 19 preneseno iz godine ranije.– Najveći dio predmeta bio je iz opsega nepoznavanja prava pacijenta i komunikacije, no bilo je i nekoliko ozbiljnih pritužbi u kojima se uviđala problematika mogućih grešaka i oni su uvijek usmjeravani prema mjerodavnim tijelima, Ministarstvu zdravstva, Hrvatskoj liječničkoj komori i Hrvatskoj dentalnoj komori.


Prijava Hrvatskoj dentalnoj komori dovela je do nekih pozitivnih ideja jer se u prijavljenom slučaju pokazalo se da je bilo ključno imati pisani informirani pristanak pa će Komora svojim članovima preporučiti da to koriste u praksi, istaknula Pavlović Ružić.


Nezavisni Davor Štimac na aktualnom je satu pitao razmišlja li se o povećanju upisnih kvota u Medicinsku školu budući da je situacija s nedostatkom ovog kadra u sustavu sve gora na što mu je župan Zlatko Komadina odgovorio da je PGŽ dobila odobrenje resornog ministarstva za otvaranje još jednog razrednog odjeljenja kojih bi od iduće školske godine trebalo biti tri.


“Mrkopalj zaslužuje bolji tretman!”


HDZ-ova Sanja Beljan smatra kako Mrkopalj zaslužuje bolji tretman u smislu razvoja skijanja kako se već pristupilo razvoju Platka pa ju je zanimalo je li Županija spremna za razvoj Vrbovske poljane kao europskog i svjetskog nordijskog i biatlon centra.– PGŽ ako izuzmemo Grad Zagreb najviše ulaže u sport, a što se tiče Mrkoplja, tamo ne bi bilo ničega da nema Županije. Leona Popović trenirala je na Radeševu, a vjerojatno naučila skijati na Čelimbaši koju također održava PGŽ.


Mi smo Općini Mrkopalj i biatlon klubu kupili i ratrak da mogu održavati stazu. Dakle što se županije u ovoj priči tiče, stalno kucate na otvorena vrata, poručio je Komadina.