Mobilnost

Irski i španjolski učenici s domaćinima iz Sušačke gimnazije zajednički istražuju klimatske promjene

Ingrid Šestan Kučić

U Hrvatskoj se pretežno proučavaju životinjske vrste

U Hrvatskoj se pretežno proučavaju životinjske vrste

Trenutačno u Rijeci boravi po 15 učenika iz Irske i Španjolske te četvero njihovih profesora, a riječki su im učenici pripremili bogat program radionica te različitih izleta po Primorsko-goranskoj županijiRIJEKA  Prva sušačka hrvatska gimnazija ovaj je tjedan domaćin srednjoškolcima i profesorima iz Irske i Španjolske, a njihov posjet Sušačkoj gimnaziji realiziran je u sklopu treće mobilnosti projekta »Studijsko istraživanje o klimatskim promjenama u EU-u.«U okviru tog projekta riječki, irski i španjolski srednjoškolci bave se istraživanjem klimatskih promjena, a koordinator je irski Galway Community College. Trenutačno u Rijeci boravi po 15 učenika iz Irske i Španjolske te četvero njihovih profesora, a riječki su im učenici pripremili bogat program radionica te različitih izleta po Primorsko-goranskoj županiji.


Ukupna vrijednost trogodišnjeg projekta je 336 tisuća eura, a okuplja 135 učenika i 25 odabranih učitelja. Koordinatorica projekta u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji Sanja Padavić kaže da će učenici kroz projekt ukupno proučiti 243 ugrožene biljne i životinjske vrste u trima zemljama, odnosno po 81 vrstu u svakoj zemlji, koje su odabrale tri povezane prirodoslovne udruge.
U Hrvatskoj se pretežno proučavaju životinjske vrste, a temeljem rezultata za svaku proučavanu vrstu bit će predložen inovativan plan oporavka kako bi se vrsta očuvala i oporavila.


Učenici će ukupno proučiti 243 ugrožene biljne i životinjske vrste u trima zemljama

Učenici će ukupno proučiti 243 ugrožene biljne i životinjske vrste u trima zemljamaŽivotinjske i biljne vrste proučavaju se na tjednoj bazi. Rezultat toga bit će baza podataka o ugroženim vrstama za svaku zemlju. Također će se izraditi kartice A3 formata s osnovnim informacijama i planom oporavka.


– Na web-stranici škole objavili smo interaktivnu prezentaciju projekta. Prošle školske godine istraženo je 27 vrsta, a u tijeku je rad na 27 vrsta u ovoj školskoj godini u suradnji s Eko Kvarnerom i Prirodoslovnim muzejom Rijeka, kaže Padavić.Ostvarene su i mobilnosti učenika u Irsku i Španjolsku te je održan niz radionica, a u sklopu projekta snimaju se i videomaterijali.