Sjećanje na nevine žrtve

Impresivni spomenik u Sobolima napunio je pola stoljeća postojanja, a sada mu slijedi temeljita restauracija

Sanja Gašpert

U prvoj fazi obnovit će se okolni zidovi, spomen-ploče i nadzemni dijelovi unutar spomen-groblja, zatim i obnova obeliska koja je najzahtjevnija, za što je napravljena kompletna projektna dokumentacijaČAVLE/JELENJE – Spomenik podhumskim žrtvama u Sobolima ove je godine napunio punih pedeset godina postojanja. Ovaj impresivni spomenik s 91 štitom, kao spomen na 91 mještana naselja Podhum, strijeljanih u srpnju 1942. godine, postavljen je 1970. godine, a osmislio ga je i izgradio danas pokojni akademski kipar Šime Vulas.


Tijekom prošlogodišnje komemoracije za podhumske žrtve najavljena je obnova spomenika, koja je trebala krenuti ove godine, međutim, zbog poznate situacije i krize koju je uzrokovala epidemija koronavirusa, izvjesno je kako će prva faza obnove ovog spomen-područja ipak biti prolongirana za sljedeću godinu.


Financijske mogućnosti


Prve procjene obnove kretale su se oko iznosa od 350 tisuća kuna, međutim, kako se s vremenom poremetila i statika spomenika, a što je utvrđeno detaljnim pregledom, troškovi obnove povećani su za stotinjak tisuća kuna, pa najnovija procjena iznosi 450 tisuća kuna. Navedeni će iznos zajednički financirati općine Čavle i Jelenje, kao i Primorsko-goranska županija, koja će izdvojiti 50 posto financijskih sredstava potrebnih za obnovu, a navedena su sredstva već planirana u županijskom proračunu za 2021. godinu.
Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina vjeruje kako će Općina Čavle uskoro pripremiti projekt obnove spomenika, što je od iznimne važnosti, jer, kaže, radi se o spomeniku stradanja nevinih koje se više nikada ne smije ponoviti.


– Moramo zato pamtiti i govoriti istinu, a istina je da je Hrvatska utemeljena na antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu, a obranjena borbom naših branitelja u Domovinskom ratu, ističe župan Komadina.


Općina Čavle pokrenula je postupak obnove spomen-groblja i samog spomenika. Osigurana su sredstva za djelomičnu obnovu i trenutačno se projekt obnove prilagođava financijskim mogućnostima. U prvoj fazi obnovit će se okolni zidovi, spomen-ploče, kao i nadzemni dijelovi unutar spomen-groblja, a naknadno i obnova samog obeliska koja je i najzahtjevnija.


– Općina Čavle dala je inicijativu za uređenje spomenika, pa su tako riješeni svi imovinsko-pravni odnosi i napravljena je projektna dokumentacija. Projektom sanacije obuhvaćena je kompletna sanacija velikog spomenika, njegovo bojenje, zatim sanacija okolnih zidova i hortikulturno uređenje. Vrijednost radova procjenjuje se na 450 tisuća kuna. Projekt je prijavljivan na natječaje Ministarstva kulture, a s obzirom na to da je riječ o pojedinačnom zaštićenom kulturnom dobru, kao i na niz drugih, međutim nismo uspjeli dobiti financijsku potporu. Iz tog razloga, dogovoreno je s Oćinom Jelenje i Primorsko-goranskom županijom da ćemo zajedničkim financijskim sredstvima iduće godine krenuti u sanaciju spomenika, jer želimo spriječiti njegovo propadanje i svakako smatramo da spomenik podhumskim žrtvama to i zaslužuje, kaže načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.


Zub vremena


Načelnik susjedne Općine Jelenje Robert Marčelja ističe kako je spomenik u Sobolima podsjetnik na strašan zločin koji se dogodio prije gotovo 80 godina u jelenjskom naselju Podhum.– Namjena velebnog spomenika je odavanje počasti nevinim žrtvama koje su toga dana tragično stradale. Najprepoznatljiviji i najveći antifašistički spomenik na Grobniku tijekom godina načet je zubom vremena, stoga je potrebna temeljita obnova, kako bi nasljeđe koje smo sačuvali tijekom godina bilo u izvornom obliku dostupno i sačuvano za buduće generacije. Višegodišnje nastojanje između općina Jelenje i Čavle da se spomenik obnovi nisu prepoznala Ministarstva i Vlade Republike Hrvatske, stoga više nismo mogli čekati pa smo se obratili Primorsko-goranskoj županiji koja je prepoznala važnost spomenika za ovaj kraj i time dala podršku projektu i poštovanje našim mještanima i obiteljima stradalih. Projekt će zajednički sufinancirati Primorsko-goranska županija, Općina Čavle i Općina Jelenje, kaže jelenjski načelnik Marčelja.


Danas velebni spomenik u Sobolima predstavlja memorijalno groblje i prepoznatljiv je antifašistički spomenik gdje se jednom godišnje, sredinom srpnja odaje počast podhumskim žrtvama. Tog 12. srpnja 1942. godine dogodio se jedan od najstrašnijih zločina u nacionalnoj povijesti, a velebni spomenik trajna je uspomena i simbol toga vremena. Talijanski fašisti spalili su cijelo selo Podhum, 370 obiteljskih kuća i 124 gospodarske zgrade, a 91 mještana u dobi od 16 i 60 godina streljali, dok su 900 mještana deportirali u talijanske koncentracijske logore.


Kako su ljudi odmah poslije mise tog srpanjskog dana 1942. godine odvedeni na strijeljanje, 2010. godine na području memorijalnog groblja postavljen je i križ i od tada se na dan pogibije slavi i sveta misa za podhumske žrtve. U čast podhumskih žrtava sagrađena je i crkva sv. Maksimilijana Kolbea u Podhumu, 2015. godine, kao prva crkva tog imena u Hrvatskoj. Nosi ime patera Maksimilijana Kolbea, koji je također bio žrtva nacističkog terora.


Grupa antifašista Ludbrega posjetila spomen-obilježje


Grupa antifašista iz Ludbrega, njih četrdeset, s voditeljem Milivojem Dreterom, prof. povijesti i geografije, na putu prema Rijeci i Opatiji zaustavila se u Sobolima, s namjerom obilaska spomen-obilježja i poklona žrtvama Podhuma. Goste su dočekale članice UABA-a Općine Čavle, Neda Macan, Radana Juranić, Ana Franović i Vesna Rundić, koje su ih upoznale s događajima vezanim za 12. srpnja 1942. godine. Gosti su u znak poštovanja i pijeteta prema žrtvama u podnožju spomenika položili vijenac, zapalili svijeću te minutom šutnje odali počast svim stradalim i poginulim u Drugom svjetskom ratu te poginulim braniteljima u Domovinskom ratu. Na kraju je uslijedio poziv antifašistima Općine Čavle za uzvratni posjet Ludbregu.