Godinu dana čekanja

Iako nije vlasnica započela je sanaciju urušenog zida na Potoku. Njeno objašnjenje je dirljivo

Vladimir Mrvoš

Na urušenom zidu počela sanacija / Foto V. MRVOŠ

Na urušenom zidu počela sanacija / Foto V. MRVOŠ

Na pitanje zašto to radi kao posjednica vrta, kada nije vlasnik, dala nam je zanimljiv odgovor - Zato što volim svoj gradRIJEKA – Prije godinu dana na Potoku odronio se velik dio dotrajalog zida jednog vrta. Od tada do danas ništa se nije učinilo na sanaciji zida koji i dalje predstavlja veliku opasnost za vozila i pješake, a situacija se dodatno pogoršala zbog nedavnih velikih kiša. Sada je i ostali dio zida ozbiljno oštećen i samo je pitanje kada će se uništiti. Neusklađenost zakona, kao i neriješeni imovinsko-pravni odnosi, doveli su do potpune apsurdnosti pravosudnog sustava u Hrvatskoj.


Tako komunalni redari ne mogu samostalno procjenjivati ​​situaciju, je li neko mjesto sigurno ili nije za parkiranje ili promet, već jedino mogu po zaprimljenom pozivu, kao što je slučaj u predmetnom odronu u Ulici Potok, obaviti izvid. Komunalno redarstvo zatražilo je provjeru vlasništva uništenog – urušenog zida kako bi se vlasniku naložila njegova promptna sanacija. Uvidom u zemljišne knjige utvrđeno je da je kao vlasnik predmetne nekretnine upisano »društveno vlasništvo korisnika trgovačko poduzeće Slovenija Auto Ljubljana«, a tvrtka je izbrisana iz Sudskog registra i nema pravnih sljednika.


Opasnost od urušavanja ostatka zida / Foto V. MRVOŠ


Zatražena je informacija Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci o tome tko se u konkretnoj situaciji smatra vlasnikom nekretnine, sve kako bi se prema njemu mogle poduzeti odgovarajuće mjere. Tada smo i dobili informaciju da će do utvrđivanja vlasništva, s obzirom na moguću opasnost od daljnjeg rušenja zida na javnu površinu, nadležne službe izvršiti provjeru stanja potpornog zida. Iako se i nakon godinu dana ništa nije pomaklo s mrtve točke izgleda da je rješenje na pomolu.
Naime radovi na sanaciji zida počeli su u srijedu ujutro.


Korisnica vrta, koja nije vlasnica, ali je posjednik već 40 godina, i koja bezuspješno pokušava dobiti vlasništvo tog vrta, o svom trošku je započela sanaciju zida. Urušeni dio zida je samo jedan od problema, jer su se počeli urušavati i ostali dijelovi zida. Zato je posjednica posjekla dva velika čempresa koji su predstavljali veliku opasnost da se zajedno sa zidom uruše na cestu, da unište elektro i telekom instalacije, a predstavljali su rizik za pješake i vozila.


Prema informacijama koje smo dobili od posjednice, ona će pokušati problem u potpunosti riješiti tijekom slijedećih tjedana, kako jesenje kiše ne bi dodatno urušile ostatak zida i stvorile još veći problem na tom dijelu prometnice. Nada se i pozitivnom rješenju imovinsko-pravnih odnosa, kao i uspješnoj suradnji kada je sanacija u pitanju s nadležnim službama.


Na pitanje zašto to radi, kada nije vlasnik, dala nam je zanimljivo odgovor – “zato što volim svoj grad”.