Počela sezona kruzera

Najavljen je dolazak desetak velikih kruzera u Rijeku: Svi se nadaju povratku Hrvatske na zelenu listu

Alenka Juričić Bukarica

Najava polaska jedrenjaka / Snimio Vedran KARUZA

Najava polaska jedrenjaka / Snimio Vedran KARUZA

Na prvo ovogodišnje krstarenje ide grupa od 20 Austrijanaca. Riječ je o čarteru za grupu koja je lani bukirala polazaka te je on, obzirom na pandemiju, prebukiran na 2021.Prvi ovogodišnji jedrenjak iz flote ID Riva tours isplovljava danas iz riječke luke. Povodom početka sezone malih kruzera, koja je ove godine krenula ranije nego lani, na Molo longu su Denis Vukorepa, ravnatelj Lučke uprave Rijeka, saborski zastupnik Gari Cappelli te David Manojlović, direktor ID Rive, održali pressicu na kojoj je istaknuto kako na prvo ovogodišnje krstarenje ide grupa od 20 Austrijanaca. Riječ je o čarteru za grupu koja je lani bukirala polazaka te je on, obzirom na pandemiju, prebukiran na 2021.  Gosti će u sedam dana brodom Albatros na čelu s kapetanom broda Rabljaninom Alanom Staničićem, obići Cres, Lošinj, Molat, Dugi otok, Kornate, Zadar, Rab, Krk i potom se vraćaju u Rijeku iz koje i isplovljavaju.

Foto galerija: Prvi ovogodišnji jedrenjak ID Rive sutra isplovljava iz Rijeke Foto: Vedran Karuza To su gosti koji su unatog ograničenjma pri povratku ipak odlučili doći i s radošću ih dočekujemo. Brod je u potpunosti rasprodan, to je dakle, zatvorena grupa koja je već plovila s nama. Inače, lani je sezona znatno kasnije krenula, u drugoj polovici lipnja, a što se tiče ove predsezone, mi smo za predsezonu imali popunjenje nekih 50-ak posto, jer smo obzirom na upozorenja o putovanjima i epidemiološku situaciju prebacili bukig pretežno na rujan i listopad, a pravi početak sezone smo prolongirali na 29. svibanj kada nam iz Rijeke kreću četiri broda, kazao je Manojlović.


Veliki kruzeri

 
Na pitanje što je s velikim kruzerima, Vukorepa nam je kazao kako se u drugoj polovici godine očekuje ticanje 10-ak kruzera, no kako će sve ovisiti o epidemiološkoj situaciji. LU Rijeka, doznajemo, pregovara s TUI-jem, Celebrity Cruisesom te MSC-om.

– To su gosti koji su unatoč ograničenjima pri povratku ipak odlučili doći i s radošću ih dočekujemo. Brod je u potpunosti rasprodan, to je dakle zatvorena grupa koja je već plovila s nama. Inače, lani je sezona znatno kasnije krenula, u drugoj polovici lipnja, a što se tiče ove predsezone, mi smo imali popunjenje nekih 50-ak posto, međutim s obzirom na upozorenja o putovanjima i epidemiološku situaciju, prebacili smo bukig pretežno na rujan i listopad. Tako da pravi početak sezone imamo 29. svibnja, kada nam iz Rijeke kreću četiri broda. Drago mi je da mogu reći kako smo spasili sve bukinge, vidi se da gosti žele doći, i ako sve bude u redu, mi bismo mogli od sredine srpnja pa sve do kraja sezone odraditi s 11 od 12 brodova koji inače plove iz Rijeke. To je, recimo to tako, optimistična prognoza, ali nadamo se ostvariva, jer se svi nadamo daljnjem smanjenju broja novozaraženih kao što je to bio slučaj lani. A za povratak na listu »zelenih« zemalja u Njemačkoj nam treba dobra epidemiološka slika i manje od 50 novozaraženih na 100.000 stanovnika. Svakako je pozitivno da se ubrzalo cijepljenje turističkih djelatnika što je, uz projekt Stay safe, sigurno poruka našim gostima kako u Hrvatskoj mogu biti sigurni, kazao je Manojlović te tom prilikom najavio i kako će, prije pravog starta sezone, 22. svibnja imati još jednu čarter grupu na ovom brodu.


Zeleni status uvjet za goste

Što se tiče činjenice da je za goste još uvijek priličan problem povratak gostiju njihovim kućama, Manojlović je kazao kako primjerice u Njemačkoj po novom gledaju broz novozaraženih po zemlji, a ne po regijama, što je lani bio slučaj. A da bi zemlja došla na zelenu listu, mora imati manje od 50 novozaraženih na 100.000 stanovnika, dok je u Hrvatskoj trenutno taj broj pet puta veći. I gost kada se vraća kući, osim ako nije dobio dvije doze cjepiva, bez obzira na negativan test ili jednu dozu cjepiva, mora u karantenu. Trenutno je situacija takva da su za dolaske turista otvoreni Portugal, Španjolska i Grčka, što znači direktni konkurenti Hrvatske, i buking je velikim dijelom, jasno, preusmjeren na ove zemlje. Koliki god on u sadašnjoj situaciji bio. Inače, do sada je u Njemačkoj cijepljeno tek nešto manje od 10 posto stanovništva.

Manojlović je istaknuo i kako su na brodovima uvedeni visoki standardi protupandemijskih mjera, pa tako brodovi nose i oznaku Safe stay in Croatia. U praksi to znači da se, uz ostalo, gostima jednom dnevno, a posadi dvaput dnevno mjeri temperatura, dezinficiraju se sve površine, od stolova do ležaljki, te niz drugih procedura, a u planu je da bi se za goste osiguralo i testiranje na COVID-19.


Planirano cijepljenje


Ravnatelj Lučke uprave Rijeka kazao je, pak, kako su poduzeli sve potrebne predradnje za siguran prihvat turističkih brodova, jedrenjaka i brodova za kružna putovanja te izradili Plan upravljanja lukom u krizi uzrokovanoj COVID-19 koji je usklađen sa sigurnosnim protokolima u turizmu i ugostiteljstvu prema odlukama Nacionalnog stožera i preporukama Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC). Sukladno tome, riječka luka ima dozvolu za isticanje oznaka Safe stay in Croatia i Safe travels. Naveo je i kako će se u utorak cijepiti djelatnici Lučke uprave koji su u diretnom kontaktu s gostima i partnerima, te podsjetio kako je lani Gari Cappelli, tada još u funkciji ministra turizma, ispratio prvi ID Rivin brod u toj prvoj pandemijskoj sezoni. Lani je, podsjetio je Vukorepa, iz Rijeke plovilo šest ID Rivinih brodova. A Gari Cappelli je »Albatrosu« i njegovim putnicima zaželio mirno more te kazao kako trenutno buking ide jako dobro, kao i da je pozitivan signal što je u Hrvatskoj 80 posto turističkih djelatnika izrazilo želju za cijepljenjem te se od 1. srpnja planira većinu i cijepiti.