14. izdanje

Hrvatska volontira od 22. do 25. svibnja, evo kako se i vi možete uključiti

Sanja GašpertČetrnaesto izdanje manifestacije Hrvatska volontira ove će se godine održati od 22. do 25. svibnja. Svoje volonterske aktivnosti organizatori volontiranja mogu prijaviti do petka, 17. svibnja.


Hrvatski centar za razvoj volonterstva i volonterski centri u Hrvatskoj organiziraju četrnaestu kampanju Hrvatska volontira. Cilj ovogodišnje kampanje je podići svijest javnosti o važnosti volontiranja i osobnog angažmana građana u doprinosu vrijednostima Europske unije, uz isticanje ključne uloge volontiranja u stvaranju i razvoju različitih europskih vrijednosti.


– O društvenom utjecaju volontiranja u posljednjih se nekoliko godina sve više razgovara i upotrebljavaju se različiti alati za mjerenje utjecaja volontiranja, no vidljivost rezultata, kao i praktičnih primjera volonterskih programa i volonterskog angažmana koji ostvaruju značajan društveni utjecaj, još uvijek nije dovoljno istaknuta.
Stoga ovogodišnjom kampanjom Hrvatska volontira želimo podići svijest javnosti o važnosti volontiranja i osobnog angažmana građana za doprinos vrijednostima Europske unije te pokazati kako volontiranje, kao horizontalna intervencija u društvu, utječe na stvaranje i razvoj različitih vrijednosti EU-a, poručuju iz Hrvatskog centra za razvoj volonterstva.


Hrvatska volontira je kampanja posvećena volontiranju koja svake godine okuplja građane, organizacije iz civilnog, javnog, obrazovnog i poslovnog sektora, da organiziraju volonterske aktivnosti koje će donijeti dobrobit za zajednicu u kojoj djeluju.


– Pozivamo organizatore volontiranja da se uključe u ovogodišnju kampanju i organiziraju volonterske aktivnosti koje pokazuju kako volontiranje generira europske vrijednosti poput ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava, ljudskih prava i solidarnosti.


Molimo organizatore da svoje volonterske aktivnosti koje se održavaju u razdoblju od 22. do 25. svibnja, ali i one koje će biti organizirane tjedan dana prije i poslije navedenih datuma, prijave putem online platforme Volonteka, najkasnije do 17. svibnja.


Unesene aktivnosti bit će objedinjene i dostupne svim građanima na nacionalnoj razini koji će ih moći pretražiti te se uključiti u volonterske aktivnosti koje ih zanimaju, kaže Marta Hauser iz Hrvatskog centra za razvoj volonterstva.


Hrvatski centar za razvoj volonterstva od 2011. godine organizira kampanju Hrvatska volontira, koja je do sada okupila 42.325 volonterki i volontera, koji su kroz 2.857 volonterskih akcija na području cijele Hrvatske društvu darivali 202.304 volonterskih sati.