Praznik trčanja

HOMO SI TEĆ Predstavljeno 23. izdanje Festivala sporta i rekreacije

Zlatko Horvat

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Lani smo imali devet, sada imamo deset manifestacija, dodana je Erste pet utrka – rekao je Vojko ObersnelRIJEKA  »Lani smo imali rekordnih 16.700 trkača. Nadam se da ćemo si dati truda da taj broj ove godine bude i veći, da to stvarno  bude praznik trčanja.  Pozivam sve da pokažu veliko riječko srce kupovinom majice jer dio prihoda ide za edukaciju mladih kirurga Dječke bolnice Kantrida, ali se i priključe jednom od deset događanja 23. Festivala sporta i rekreacije«, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na konferenciji za medije Festivala sporta i rekreacije Homo si teć, održanog u Salonu Grada Rijeke, kojoj su još bili nazočni  Dražen Vranić, načelnik Kostrene, Radovan Šoljaga, direktor RI maratona, Eleonora Jurasić Mataja, zamjenica direktorea Regionalne direkcije Erste banke, Dijana Pezelj, područna menadžerica dm drogerie-markta,  te Vesna Čačić, marketing manager Sport Visiona.


– Sve ovo što će se događati u iduća dva, tri tjedna započelo je 1998. godine jednom rekreacijskom utrkom koju je inicirao Orlando Rivetti. Nadam se da će skoro izaći iz bolnice i  uživo vidjeti u što se pretvorila ta manifestacija. Radovan Šoljaga je pokrenuo polumaraton pa se zaključilo da bi bilo pametno spojiti te dvije manifestacije. Dodane su još neke utrke i sve se pretvorilo u ono što danas možemo zvati festivalom sporta i rekreacije. Lani smo imali devet, sada imamo deset manifestacija, dodana je Erste pet utrka – rekao je Vojko Obersnel, koji je 23. put bio nazočan predstavljanju manifestacije Homo si teć. Nastupa je zbog problema s koljenom bilo malo manje.


Četvrto izdanje Riječkog maratona trči se od Korza preko Martinšćince do JK-a Galeb i dalje Lungo marem. Slijedi povratak i prema Rijeci i i dalje sve do Preluka i natrag do Korza. 
– Zadovoljan sam što je Kostrena domaćin maratona i polumaratona. Pridružili smo se ovoj velikoj sportskoj manifestaciji, koja je nadišla lokalne okvire i značajna je za razvoj cijelog kraja, čak i kulturološki jer se čulo za čakavštinu – rekao je kostrenski načelnik Dražen Vranić.Maraton se trči četvrti, polumaraton 18. put. Rok za prijavu približava se kraju i stiče u ponoć s petka na subotu. 


– Osamnaesti put se organiziraju utrke koje imaju startne brojeve – kaže direktor utrke Radovan Šoljaga.


– Ove godine imamo deset utrka. Osnovna je želja da se trčanje promovira kao najjednostavniji način tjelovježbe. Do sada imamo prijave 1.300 natjecatelja. Pedeset posto prijava su stranci iz 32 zemlje, preko 200 iz Slovenije i Italije. Maraton je ujedno i ekipno i pojedinačno prvenstvo Hrvatske. Nastojali smo da staza bude uz more.


Šoljaga je istaknuo da je na listi prijava Franjo Lončar, koji je istrčao 250 maratona. Prva utrka festivala  održava se već ove subote,  539 skok, utrka Trsatskim subama, sa startom u 10 sati.