Međunarodna konferencija

HERItage: Vrhunski europski znanstvenici dolaze u Rijeku na skup o kulturnoj baštini

Ingrid Šestan Kučić

Marina Vicelja Matijašić, Saša Zelenika, Snježana Prijić Samaržija i Nataša Jakominić Marot / Foto: D. ŠKOMRLJ

Marina Vicelja Matijašić, Saša Zelenika, Snježana Prijić Samaržija i Nataša Jakominić Marot / Foto: D. ŠKOMRLJ

Glavne teme skupa su uloga sveučilišta u promociji i očuvanju kulturne baštine, uloga znanstvenih istraživanja u jačanju očuvanja industrijske baštine te izazovi i prilike digitalnih transformacija u očuvanju i razvoju kulturne baštine



RIJEKA – »The Role of Cultural Heritage in Socio-Economic Development and Preservation od Democratic Values – HERItage« naziv je trodnevne međunarodne konferenciju koju u okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a organizira Sveučilište u Rijeci u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Konferencija će, najavila je rektorica riječkog sveučilišta prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, od 11. do 13. ožujka u Opatiji okupiti vrhunske stručnjake i znanstvenike iz čitave Europe, kao i predstavnike hrvatske Vlade, Europske komisije te kulturnih i kreativnih industrija.


– Ova značajna međunarodna konferencija središnji je događaj predsjedanja Hrvatske Vijećem Europe u području društveno-humanističkih znanosti. Počašćeni smo što se održava na riječkom Sveučilištu koje je prepoznato kao središte istraživanja društveno-humanističkih znanosti.


Uz 170 aktivnih sudionika, predstavnika akademske zajednice i istraživača iz više znanstvenih područja, konferenciji će prisustvovati i oko 150 slušatelja za važna pitanja koje će otvoriti ovaj međunarodni skup. Glavne teme skupa su uloga sveučilišta u promociji i očuvanju kulturne baštine, uloga znanstvenih istraživanja u jačanju očuvanja industrijske baštine te izazovi i prilike digitalnih transformacija u očuvanju i razvoju kulturne baštine, najavila je rektorica.


Panel o europskim sveučilištima




Prema njenoj ocjeni, ukupno 320 sudionika koji će se okupiti na skupu izniman je broj koji pokazuje zanimanje za temu, ali je i posljedica dobre organizacije događaja, a teme konferencije povezane su i s programom Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Riječ je o konferenciji koja se organizira na najvišoj razini na kojoj će sudjelovati i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.


– Bit će održan i panel o europskim sveučilištima, uz sudjelovanje dvaju saveza: YUFE i Civica, prvog i drugog najbolje ocijenjenog saveza europskih sveučilišta. Konferencija ujedno želi povezati EU 13 s EU 15 zemalja, odnosno povezati u pravilu slabije razvijene zemlje, koje mnogo skromnije sudjeluju u povlačenju europskih sredstava, s onim jačim i razvijenijim, istaknula je rektorica.


Kao troje glavnih govornika konferencije najavila je jednog od najistaknutijeg suvremenog europskog filozofa Étienne Balibara s Université de Paris X, Nanterre, University of California, Irvine te Kingston University, profesora arhitekture koji sudjeluje u projektu rekonstrukcije katedrale Notre Dame u Parizu Carla Blasia te Danicu Kragić Jensfelt s Royal Institute of Technology, KTH, Stockholm, članicu švedske Akademije znanosti koja je jedna od vodećih autoriteta u istraživanju umjetne inteligencije, strojnog učenja i robotike.


Radionica za doktorande


Dodajući kako će konferencija biti održana u okviru »Obzora 2020«, prof. dr. Marina Vicelja Matijašić s Odsjeka za povijest umjetnosti riječkog Filozofskog fakulteta naglasila je tendenciju otvaranja znanosti prema društvu i veću kolaboraciju te je najavila da će važni biti ishodi u raspravi o jedinstvenom europskom istraživačkom prostoru. U okviru konferencije će se održati i radionica za doktorande na koju se prijavilo više od 40 doktoranata i mladih znanstvenika koju je rukovoditeljica Centra za EU projekte Sveučilišta u Rijeci Nataša Jakominić Marot ocijenila kao dodatnu vrijednost konferencije. Ujedno je istaknula da se radi o »zelenoj« konferenciji, što podrazumijeva svođenje na minimum promotivnih materijala koji će biti na ekološki prihvatljivom papiru, a većina u elektroničkom obliku. Također, neće se upotrebljavati plastična ambalaža te će se obratiti pažnja na primjerene količine poslužene hrane.


Projekt povukao 250 tisuća eura


Pomoćnik rektorice za međunarodnu suradnju prof. dr. Saša Zelenika najavio je i dolazak voditelja infrastrukturnih projekata iz razvijenih zemalja koji će pomoći u razmišljanju o očuvanju kulturne baštine i većem uključenju zemalja Europske unije, koje su slabije zastupljene u natječajima.


– Sveučilište u Rijeci prepoznato je kao vrlo dinamično i jasno je da sve što radimo biva prepoznato i u širem prostoru. Organizacija ove konferencije ne bi bila moguća bez nadležnih ministarstava, ali i tijela Sveučilišta te naših internih kadrova. Ovaj je projekt povukao 250 tisuća eura, a to će u tri dana lokalnoj ekonomiji donijeti dva milijuna kuna, naglasio je prof. dr. Zelenika.