STIGLA INFLUENCA

Gripa lagano stigla i u PGŽ, dosad službeno potvrđeno svega osam slučajeva

Sanja Gašpert

Igor Kralj/PIXSELL

Igor Kralj/PIXSELL

Radi se o osobama svih dobi - od djece do starijih od 65 godina, a Dobrica Rončević mišljenja je kako je sigurno više slučajeva gripe, no oni nisu prijavljeniRIJEKA – Na području Primorsko-goranske županije osam je prijavljenih slučajeva gripe, registriranih temeljem prijava iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka, odnosno objedinjenog hitnog bolničkog prijema.


Od tih osam slučajeva, pet ih je prijavljeno prošli tjedan, a tri su slučaja iz ranijeg razdoblja. Glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dr. Dobrica Rončević mišljenja je kako je zasigurno više slučajeva gripe, međutim oni nisu službeno prijavljeni.


– Među ovih osam prijavljenih slučajeva gripe osobe su svih starosnih dobi – od djece do starijih od 65 godina. Inače, naš NZZJZ za područje Primorsko-goranske županije dobio je ukupno 44.320 doza cjepiva protiv gripe, a u ordinacije obiteljske medicine je distribuirano i uglavnom već i iskorišteno 33.011 doza, iz čega možemo zaključiti da je toliko osoba na području PGŽ-a i cijepljeno protiv gripe, kaže dr. Rončević. Podsjeća da se, nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo odobrio cijepljenje protiv gripe i drugih kategorija stanovništva, dakle i osoba koje nisu starije od 65 godina, odnosno nisu kroničari, svi zainteresirani mogu se u sljedećim danima također besplatno cijepiti protiv gripe.


»Nerizične« skupine
– U prvom valu cijepljene su one skupine koje imaju pravo na besplatno cijepljenje. To su svi stariji od 65 godina, osobe s kroničnim bolestima i zdravstveni radnici, a cijepljenje protiv gripe preporučuje se i osobama koje u svojoj obitelji imaju teško bolesne članove. Nakon toga, sada se, prema preporukama HZZJZ-a besplatno mogu cijepiti i ostali koji to žele, dakle sve »nerizične« skupine. O tome smo već obavijestili liječnike obiteljske medicine, kao i naš Zavod, tako da se svi zainteresirani mogu besplatno cijepiti protiv gripe kod svog obiteljskog liječnika prema dogovoru s liječnikom ili u našem Zavodu radnim danima do 15 sati. Također, molimo građane da na cijepljenje protiv gripe ne dolaze u dvoranu na Zamet, jer je to cjepni punkt isključivo za cijepljenje protiv koronavirusa, ističe dr. Rončević, dodajući kako prošle godine na području PGŽ-a nije bilo prijavljenih slučajeva gripe temeljem kliničke slike.


Počela kampanja


U ordinacijama liječnika obiteljske medicine u PGŽ-u cijepljenje protiv gripe počelo je krajem listopada prošle godine, kada je i započela kampanja cijepljenja protiv gripe za koju Hrvatska raspolaže sa 650 tisuća doza četverovalentnog cjepiva. Cjepivo koje je trenutačno na raspolaganju štiti protiv dva soja, tipa A i tipa B. Iako je gripa prošle sezone praktički izostala u cijelom svijetu, prvi slučajevi gripe na sjevernoj hemisferi, pa tako i u Hrvatskoj, počeli su se pojavljivati već krajem ljeta, a Hrvatska je dosad zabilježila 270 slučajeva gripe. Postizanje imuniteta nakon cijepljenja protiv gripe traje do tri tjedna za osobe koje se inače ne cijepe, a za one koji se cijepe ili su nedavno preboljeli gripu i kraće. Razmak između cijepljenja protiv koronavirusa i gripe preporučuje se zbog boljeg djelovanja cjepiva, no on nije obavezan i ništa se neće dogoditi osobi koja se cijepila u razmaku kraćem od dva tjedna, no preporuka je – ili se cijepiti istovremeno s oba cjepiva, ili pričekati 14 dana, tumači dr. Rončević.