Izglasano

Gradski vijećnici izglasali povećanje plaće riječkog gradonačelnika, evo koliko sad iznosi

Damir Cupać

Marko Filipović / Foto Vedran Karuza

Marko Filipović / Foto Vedran Karuza

S 19 glasova "za" na Gradskom vijeću Rijeke prihvaćeno je povećanja plaće gradonačelnika i njegovih zamjenikaRiječki gradonačelnik na današnjoj sjednici Gradskog vijeća bio je bolje sreće kada se glasalo o povećanju njegove plaće i plaće njegovih zamjenika jer je taj prijedlog podržalo 19 vijećnika, dok su suzdržani bili vijećnici HDZ-a, Akcije mladih, Unije Kvarnera, nezavisna vijećnica Iva Rinčić i dio vijećnika Mosta.


Podsjetimo, na istoj je sjednici bio prisiljen povući svoj prijedlog Strategije Urbane aglomeracije Rijeka, zbog čega su u pitanje dovedeni ne samo riječki projekti koji bi povukli oko 55 milijuna bespovratnih EU eura, već i planovi svih lokalnih samouprava u aglomeraciji.


A sve to jer ni njegovi koalicijski partneri nisu htjeli prihvatiti da autobaza Autotroleja ostane na Školjiću, u samom centru grada. O tome smo ranije izvijestili OVDJE.
Filipović povukao prijedlog riječke aglomeracije, upitno bespovratnih 55 milijuna eura: Sve zbog Autotroleja na ŠkoljićuPročelnik Upravnog odjela za opće poslove Marijan Vundać pojasnio je da je povećanje plaće gradonačelniku i zamjenicima preduvjet povećanja plaća službenika i namještenika u gradsjoj upravi.


Altruizam za zaposlenike


Vedran Vivoda (Akcija mladih) upozorio je na činjenicu da gradonačelnik zahtjev za povećanjem plaća pravda altruizmom za zaposlenike gradske uprave.


– Ako je to tako, može li nam reći koliko će radnika dobiti veće plaće i o kolikom je povećanju riječ. Zanima nas zbog čega već nisu okončani kolektivni pregovori.


Plaće u cijelom gradskom sustavu su ispod državnog prosjeka i to je zabrinjavajuće jer utječe na kvalitetu života svih građana.


Gradonačelnik ne radi što bi trebao kako bi riješio brojne probleme, ali često je na društvenim događanjima i putovanjima, primijetio je Vivoda.


Petra Mandić (Most) pojasnila je da su vijećnici njezine stranke bili podijeljeni u vezi s povećanjem plaće gradonačelnika i zamjenika.


– I za i protiv postoje argumenti. Činjenica je da je plaća riječkoga gradonačelnika mala i da ne prati razinu odgovornosti koju nosi ta funkcija. Ali ovo je trebalo odraditi mudro.


Zbog čega danas pred nama ne bi bilo povećanje plaća u gradskoj upravi koje bi bilo rezultat povećanja plaće gradonačelnika.


Ovako ispada da moramo vjerovati gradonačelniku na riječ, obrazložila je Mandić, zaključivši da smatra da gradonačelnik trećeg grada u Hrvatskoj mora imati adekvatnu plaću, ali da u ovom trenutku ne može podržati prijedlog odluke.


Oni su za povećanje plaće


Davor Štimac (Nezavisni) poručio je da plaću gradonačelnika treba povećati i da nije bitno ime i prezime osobe koja obnaša tu funkciju, već je bitna institucija gradonačelnika trećeg grada u Hrvatskoj, dodavši da će to omogućiti povećanje ostalim zaposlenicima gradske uprave čije su plaće takve da su na granici da postanu socijalni slučajevi.


Aleksandar Saša Milaković (Most) naglasio je da je jako bitno razdvojiti osobu Marka Filipovića od funkcije gradonačelnika.


– Marko Filipović nije dobar gradonačelnik jer nema viziju, nedostaje mu odlučnosti, nekvalitetno komunicira. Ali ovdje raspravljamo o plaći gradonačelnika trećeg grada u Hrvatskoj koja je sramotno mala.


Koja je šansa da će se neka kvalitetna osoba natjecati na izborima za gradonačelnika s obzirom na to da bi dobijao plaću od 1.800 eura.


Za kažnjavanje konkretnog gradonačelnika nadležni su građani na izborima i ja ih pozivam da izađu na lokalne izbore u što većem broju.


Ako im ne odgovara Marko Filipović, neka izaberu nekog drugog. Ali povećanje plaće podržavam, kazao je Milaković.


Filipović: Premijer mora imati najveću plaću


Gradonačelnik Filipović ispričao se što sudjeluje o raspravi o svojoj plaći, ali naveo je da je u njegovom mandatu značajno povećana masa plaća zaposlenika gradske uprave, gradskih ustanova i poduzeća kao rezultat kolektivnog pregovoranja.


– Da bismo to nastavili, treba povećati plaću gradonačelnika jer je to tako zakon propisao.


Načelno mogu reći da mi je neprihvatljivo da direktor trgovačkog društva u većinskom državnom vlasništvu ima veću plaću od premijera i od ministara koji ga imenuju na to mjesto. Mislim da premijer mora imati najveću plaću, poručio je Filipović.


Vivoda je pozvao gradonačelnika da razliku plaće proslijedi udruzi za beskućnike kada mu je već toliko stalo samo do zaposlenika, a predsjednica Gradskog vijeća Ana Trošelj (PGS) je prozvala vijećnika Akcije mladih za demagogiju.


Kolika je plaća gradonačelnika?


Kolika je onda sad plaća gradonačelnika? Kako su iz Gradske uprave ranije izračunali za naš list, plaća gradonačelnika iznosi bruto (s minulim radom) 3.629,47 eura, a neto 2.378,61 euro.


Za njegovu zamjenicu Sandru Krpan, koja dužnost obavlja profesionalno, plaća iznosi bruto (s minulim radom) 3.165,50 eura, neto 2.090,58 eura.


Zamjenik Goran Palčevski koji dužnost obavlja bez zasnivanja radnog odnosa primat će 44,13 eura, neto 589,54 eura, pojasnili su nam u Gradu Rijeci.


Riječki gradonačelnik traži povećanje plaće. Evo o kojim ciframa se radi