Europski tjedan mobilnosti

Grad Rijeka i Bolt proveli edukaciju sigurne vožnje električnim romobilima i upozorili na problem vandalizma

P. N.

Foto Grad Rijeka

Foto Grad Rijeka

Nasilnim „otključavanjem“ e-romobila i uništavanjem sučelja dolazi do njegovog kvara, što rezultira prestankom rada kočnica i drugih sigurnosnih značajki te time vandali sebe, ali i druge korisnike u prometu, izlažu opasnosti od ozljedaU povodu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti Grad Rijeka je u suradnji s tvrtkom Bolt proveo edukaciju sigurne vožnje e-romobilima za građane.


Riječani su tako na poligonu imali prilike informirati se o sigurnoj vožnji, važnosti nošenja kacige, vještinama sigurnog skretanja i kočenja, održavanju stabilnosti na romobilima, sigurnosnim značajkama e-romobila i sličnom, priopćeno je iz Grada Rijeke.


S obzirom na to da je svim akterima na prvom mjestu sigurnost korisnika i ostalih sudionika u prometu, velika pažnja posvećuje se i ispravnosti e-romobila te je, između ostalog, na edukaciji naglasak stavljen i na sigurnosne prijetnje koje proizlaze iz vožnje vandaliziranih e-romobila, s čime se građani Rijeke u zadnje vrijeme sve više susreću. Stoga su se Grad Rijeka i policija, u suradnji s Boltom, odlučili odlučnije suočiti s problemom vandalizma te zajedničkim djelovanjem stvoriti sigurnije i ugodnije okruženje za cijelu zajednicu.
 


U tri mjeseca čak 28 kaznenih prijava


 


U posljednja tri mjeseca podignuto je čak 28 kaznenih prijava protiv počinitelja kaznenog djela vandalizma, a trenutno najstroža kazna dosuđena je sedamnaestogodišnjaku koji je dobio uvjetnu kaznu od 12 mjeseci, s mogućnošću zatvorske kazne od 8 mjeseci u slučaju ponavljanja kaznenog djela u uvjetnom periodu.


„Podržavamo svaki oblik aktivnosti koji ima za cilj povećanje sigurnosti svih naših građana, kako u prometu tako i radi zaštite njihove imovine. U tu svrhu policija će i dalje kroz svoje redovne zadaće nadzirati poštivanje zakonskih odredbi kojima je regulirano sudjelovanje električnih romobila u prometu te poduzimati mjere u cilju pronalaska počinitelja koji ih oštećuju. Praćenjem situacije u prometu uočavamo da vrlo mali broj korisnika električnih romobila koristi obaveznu zaštitnu kacigu, a ima i situacija u kojima se suprotno zakonskim odredbama na romobilima voze po dvije i više osoba ili se kreću površinom koja nije namijenjena za njihovo kretanje. Zato i ovom prilikom pozivamo na dosljedno poštivanje propisa kako radi sigurnosti samih korisnika, tako i drugih sudionika u prometu, posebice pješaka. Sigurnost pješaka ugrožava neodgovorna vožnja, ali i nepropisno ostavljeni romobili na javnim površinama koji predstavljaju potencijalnu opasnost za stradavanje pješaka i otežavaju im kretanje. Jedna od osnovnih zadaća policije je da štiti imovinu i sigurnost svojih građana zato pozivamo sve koji uoče ili imaju saznanja o oštećivanju romobila, da to na vrijeme prijave policiji i tako pomognu da se počinitelji što prije otkriju“, izjavio je policijski službenik iz Službe prometne policije PU primorsko-goranske Jure Jurković.


 


Oštećeni romobili predstavljaju sigurnosni rizik


 


Nasilnim „otključavanjem“ e-romobila i uništavanjem sučelja dolazi do njegovog kvara, što rezultira prestankom rada kočnica i drugih sigurnosnih značajki te time vandali sebe, ali i druge korisnike u prometu, izlažu opasnosti od ozljeda. Osim što korištenje vandaliziranih e-romobila predstavlja sigurnosni rizik za počinitelje spomenutih kaznenih djela i ostale građane, oštećenja romobila stvaraju i znatan financijski teret za tvrtku Bolt, a i ostalim korisnicima oduzima se važno prijevozno sredstvo koje pridonosi kvaliteti života u gradu Rijeci.


„Europski tjedan mobilnosti odlična je prilika za promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom. To je i prilika da istaknemo važnost odgovornog i sigurnog ponašanja u prometu. Usprkos porastu broja slučajeva vandalizma, Bolt i dalje želi nastavljati pružati usluge mikromobilnosti koje građanima olakšavaju kretanje gradom pa smo objeručke prihvatili poziv Grada Rijeke na borbu protiv ovog negativnog trenda. S obzirom na dosadašnju uspješnu suradnju, vjerujemo da zajedničkim snagama možemo uspješno riješiti i ovaj problem te nastaviti njegovati partnerski odnos kao i do sada“, izjavio je Ivan Begović, country manager za mikromobilnost u Boltu.