Mjesto za život (4)

GRAD KASTAV Kako je grad na brege postao Notting Hill cijelog riječkog prstena

Barbara Čalušić

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Nismo pobornici populističkih mjera, već nastojimo naći mjeru koja stanovnicima osigurava kvalitetan život, istovremeno ostavljajući prostor u proračunu i za druge stvari koje su vitalne za jedan grad. Primjerice, naš vrtić nije najjeftiniji u okruženju, ali su zato u njega upisana sva kastavska djeca, a prosječna veličina prostorije u jaslicama je 80 četvornih metara, kaže Matej Mostarac, gradonačelnik Kastva, autentičnog primorskog gradića koji u novije vrijeme hrabro prihvaća suvremene trendove postajući tako i mjesto progresivnih ideja i uspješnog poslovanjaKastav ili jednostavno »grad na brege«, odavno je poznat kao autentičan primorski gradić umjetnosti i veselih fešti, bogate tradicije i povijesti, a u novije vrijeme i kao grad koji hrabro prihvaća suvremene trendove postajući tako i mjesto progresivnih ideja i uspješnog poslovanja.


Spoj tradicije i modernog života vidi se već na prvi pogled, a možda se najviše ogleda u činjenici da je Kastav i u 21. stoljeću ostao mjesto u čijem se povijesnom centru, unutar gradskih zidina, odvija većina gradskog života, gdje se i dalje igraju djeca i na tiramolu suši rublje, a njegovi okolni mjesni odbori postaju mjesta koja sve više mladih obitelji prepoznaje kao idealne za život.

Najbolje to potkrepljuju brojke koje kažu da se Grad Kastav prostire na 11 četvornih kilometara i po zadnjem popisu stanovništva broji 10.440 stanovnika, no danas je ta brojka vidljivo veća.


– Bilježimo konstantan rast stanovništva, kroz doseljavanje i broj novorođene djece. Trenutno se u Kastvu gradi više od stotinu stanova koji već imaju svoje kupce prije nego što su uopće izgrađeni.


Prema našim podacima u ovom trenutku već prelazimo brojku od 11.000 stanovnika, što u prijevodu znači da brojimo naseljenost od 1.000 stanovnika na jedan četvorni kilometar. To je gustoća naseljenosti nekih puno urbanijih središta što je ujedno i naš najveći izazov.


Ako kod naše površine još izuzmemo površinu kastavskih šuma, jasno je da smo svi susjedi u Kastvu, objašnjava Matej Mostarac, gradonačelnik Kastva.


Promišljene mjere


Brojne poticajne, ali i promišljene mjere i visoka kvaliteta života koju jamči lijepa i sigurna okolina, kao i dostupni sadržaji za sve uzraste, sigurno su jedan od razloga što se Kastav u posljednje vrijeme pretvara u rastućeg malog diva riječkog prstena.– Nismo pobornici populističkih mjera, već nastojimo naći mjeru koja stanovnicima osigurava kvalitetan život, istovremeno ostavljajući prostor u proračunu i za druge stvari koje su vitalne za jedan grad.


Primjerice, naš vrtić nije najjeftiniji u okruženju, ali su zato u njega upisana sva kastavska djeca, a prosječna veličina prostorije u jaslicama je 80 četvornih metara, kaže Mostarac dodajući kako kastavska osnovna škola ove godine ima čak 929 učenika te je jedan od gradskih prioriteta izdvajanje glazbene škole koja djeluje u sklopu Osnovne škole Milan Brozović i izgradnja nove škole u Rešetarima.


Kastavski poduzetnici lani su u Primorsko-goranskoj županiji, odmah nakon riječkih, imali najveći rast prihoda, a Kastav je četvrti u cijeloj županiji po prihodima poduzetnika.


Pritom, dio tvrtki sa sjedištem u Kastvu ima najveće prosječne plaće u Hrvatskoj.


– Za poduzetnike smo uveli subvencioniranje kamate, a trenutno smo u razgovorima s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj i vjerujemo da u ovom trenutku tu kamatu možemo svesti na jedan posto, što je konkurentno i interesantno na tržištu.


Kreditira se kupovina opreme, a prihvaćamo i obrtna sredstva, gdje su nešto manje subvencije, ali su velika pomoć našim poduzetnicima. Nudimo i pakete bespovratnih sredstava pri čemu poduzetnik može dobiti do 10.000 kuna bespovratnih sredstava odnosno maksimalno 50 posto investicije. Na taj način prvenstveno potičemo mlađe poduzetnike početnike, ističe Mostarac.


Kastav smART


Grad je u okviru projekta Kastav smART city obuhvatio rekonstrukciju javne rasvjete pri čemu su ostvarene uštede od preko 60 posto, a na stupovima javne rasvjete postavljen je video nadzor i kamere.Stupovi imaju Wi-Fi adaptere za besplatan internet, a sama rasvjeta je pametna rasvjeta te imamo dodatne senzore koji po potrebi pojačavaju i slabe rasvjetu. U planu je na stupove staviti i senzore kvalitete zraka, a kad je riječ o modernoj infrastrukturi grad sudjeluje u projektu uvođenja optike za super brzi internet u cijelom gradu čija bi realizacija trebala krenuti za godinu dana.


Unatrag posljednjih desetak godina i u prometnoj infrastrukturi napravljen je velik iskorak, a današnje kastavske ceste i rotori dokazuju da se problemu prometnih rješenja pristupilo sustavno i ozbiljno.


Grad ulaže u održavanje svojih zelenih površina, svaki od pet mjesnih odbora ima barem jedno dječje igralište, a tu je i igralište za pse. Kad je riječ o iskorištenosti europskih sredstava, Kastav u ovom trenutku na EU projekte ima prijavljeno oko 160 milijuna kuna, što je iznos koji pokriva tri gradska proračuna.


Gradonačelnik Matej Mostarac dodaje kako je Grad Kastav dosad svake godine iz europskih sredstava uspio dobiti minimalno iznos koji gradska uprava troši na svoje plaće, a sad bi ti iznosi trebali biti i višestruko veći.


Grad djece


Jedno od područja u koja Kastav usmjerava svoja proračunska sredstva svakako je i predškolski odgoj. Dječji vrtić Vladimir Nazor djeluje u pet objekata i u njima boravi 390 djece, a u zadnjih 12 godina brojke u vrtiću povećale su se s 86 djece i 18 zaposlenih, na skoro 400 djece i 75 zaposlenih.


– Upotpunili smo stručni tim, zaposlili pomagače za djecu s teškoćama u razvoju. Zbog izvrsne suradnje s osnivačem Gradom Kastvom, koji prati potrebe djece, otvorili smo objekt u Spinčićima, engleske skupine, nove jaslice, a ove pedagoške godine i difuzni vrtić u jezgri starog grada te na taj način pružili djeci mogućnost korištenja jezgre, šume i samog centra, oživjeli ulice grada i upoznali roditelje s novim ulicama i prostorom grada.Kako smo i čuvari tradicije, jako mnogo pažnje poklanjamo svim običajima i sudjelujemo aktivno u svim manifestacijama. Jezik i očuvanje čakavštine te upoznavanje djece koja dolaze iz raznih sredina, s čakavštinom jedan je od važnijih prioriteta u pedagoškom radu.


U radu uključujemo lokalne umjetnike, trudimo se djecu učiti humanosti i pomaganju potrebitima te sve humanitarne akcije završavaju donacijom potrebitima, a u želji da ponudimo i neke nove sadržaje, ove smo godine imali prvi sajam različitosti u kojeg smo uključili roditelje iz raznih dijelova svijeta da se predstave obilježjima svoje države kao i tradicionalnom hranom, kaže ravnateljica kastavskog vrtića Helena Ninković Budimlija.


Cjelodnevni rad vrtića financira se sredstvima iz fondova, provodi se i Montessori program, u vrtiću djeluju dvije skupine ranog učenja engleskog jezika te jedna talijanskog, a u planu je i sportska skupina.


Osnovna škola Milan Brozović poseban fokus stavlja na darovite učenike, a od ove se godine provodi program »Evaluacija potencijalne kreativnosti« s učenicima trećeg razreda s ciljem identifikacije potencijalno kreativnih učenika kojima bi se ponudili programi za jačanje njihovih potencijala.Kastavskoj osnovnoj školi nedavno je uručen certifikat kojom je postala European Talent Point (ETP) u Hrvatskoj – Europska točka darovitosti čime je postala jedna od 38 hrvatskih škola s ovim certifikatom.


– Osnovna škola Milan Brozović time je postala dio Europske mreže za podršku darovitima čiji je cilj umrežiti istaknute ustanove koje se bave radom s darovitima diljem Europe te im olakšati razmjenu iskustava u praksi i podršku tijekom rada, pojašnjava ravnateljica kastavske škole Sandra Krpan.


Sport i glazba


Posebnost ove škole je i glazbena škola koja je sastavni dio kastavske škole. Tajana Dukić, voditeljica Glazbene škole pri OŠ Milan Brozović tumači kako škola djeluje već petu godinu i trenutno broji 160 polaznika i 14 zaposlenih.


– Djeca mogu upisati programe klavira, violine, gitare i harmonike. Polaznicima se na ovaj način nudi puno mogućnosti jer je Kastav ujedno i grad kulture što nama olakšava posao i djeci daje puno prilika za nastupe.


A nastupamo na svim gradskim manifestacijama, djeca to jako vole i vrlo im je zanimljivo. Osim glazbe, na ovaj se način djeci otvaraju vrata mjuzikla, glume i raznih drugih izvedbenih umjetnosti.Tu su i razna natjecanja, a imamo i pjevački festival. Djeca su na ovaj način dobila sliku kakav je to osjećaj biti na pozornici, a mnogi već sada govore da će nastaviti i svoje srednjoškolsko glazbeno obrazovanje. U budućnosti se nadamo još većem broju učenika kao i novom prostoru u kojem bi nam dobro došla jedna dvorana za nastupe, kaže Dukić.


Grad Kastav usmjeren je i na sportske aktivnosti mlađih dobnih skupina te u najvećem dijelu financira klubove i udruge koje nude sportske programe za najmlađe uzraste. Kastav podržava i niz sportski manifestacija poput Kastav Advent Traila, Kastavskih sportskih igra i Mediterranean Jiu-Jitsu Challengea.


– Iznimno smo ponosni na uspjehe i rad naših klubova i iako smo mala sredina, nabijeni smo pozitivnom energijom. Niz je klubova koji u Kastvu rade s djecom, tu je karate klub, ženski odbojkaški klub, teniski klub, dva malonogometna kluba, boćarski klub, košarka, a u novije vrijeme tu je i vaterpolo, rukometni klub i studio plesa.


Podržavamo i rad udruge koja radi rekreaciju sa starijim osobama. ponosni smo i na naš projekt koji provodimo u suradnji s OŠ Milan Brozović, »Kastav pliva«, koji svim učenicima drugoga razreda omogućava besplatan tečaj plivanja.


Pazimo i na sportsku infrastrukturu pa tako imamo dvije dvorane, boćalište, prije pet godina postavljena je umjetna trava na naše nogometno igralište, a naša sportska zona mjesto je ugodno za druženje na kojem svatko može pronaći nešto za sebe.


U sklopu ove zone odvija se izgradnja boćališta što je ovogodišnji kapitalni projekt Grada i koji bi trebao biti gotov ujesen. Boćanje je, uostalom, tradicija ovog kraja, a s boćarskim domom dobit ćemo prostor za dva naša kluba, Kastav i Rubeši koji će početi raditi s mlađima.


Ukratko, po ulaganjima u sport, danas se slobodno može reći da je Kastav grad sporta, ponosno ističe David Burburan, referent za sport i događanja u Gradu Kastvu.


Kultura kao brend


Da aktivan i uključen život u Kastvu ne prestaje ni u mirovini, svjedoči Mirela Mladin, predsjednica Udruge umirovljenika Grada Kastva. Ova udruga djeluje 20 godina i danas okuplja 1.200 umirovljenika kojima se nude razne radionice, tematske izlete i specijalistički pregledi.


– Naši sugrađani na raspolaganju imaju i usluge gerontodomaćice i bilježimo sve veću potrebu na tom području. Putem EU fondova radi se na formiranju dnevnog boravka za umirovljenike koji bi trebao biti otvoren cijeli dan, a mi kao udruga dobili smo zemljište od grada na kojem smo posadili smokve i sada planiramo proljetne radove.


U Kastvu je standard umirovljenika definitivno bolji nego u velikom gradu, a porastom broja stanovnika i nas umirovljenika na Kastvu će biti sve više i bit će potrebno uložiti još više truda kako bismo i umirovljenicima omogućili sve potrebne sadržaje, smatra Mladin.Sadržaj u kojem se mogu pronaći sve dobne skupine i zaštitni znak Kastva brojne su kulturne manifestacije. Gradonačelnik Matej Mostarac kaže kako je Kastav kao kulturno središte ovih prostora potvrdila i brending studija koja je pokazala da su upravo kulturna zbivanja glavna oznaka prepoznatljivosti ovog primorskog grada, a tek iza njih to je popularna belica.


– Kulturna zbivanja u nas premrežavaju se kroz cijelu godinu. Počinjemo s pustom i maškarama, u proljeće slijedi Dan grada i Jelenina, ljeti je to je Kastafsko kulturno leto, Blues Festival, ČAnsonfest, pa i MiK koji je često u Kastvu, a u jesen je to Bela nedeja te zimi Advent.


Sve su to manifestacije koje je publika prepoznala, a Kastafsko kulturno leto jedna je od prvih takvih manifestacija koja ove godine ulazi u svoje 29. izdanje i čiji su model kroz godine preuzeli drugi gradovi.


Takvo okruženje otvara mjesto i za neka nova imena na kulturnoj sceni pa nam je ova godina vrlo zanimljiva s obzirom da nam se na natječaj za javne potrebe u kulturi javilo dosta novih projekata koji idu u smjeru novih predstava, novih koncerata.


Amaterska scena u Kastvu vraća se na velika vrata i imat ćemo tri vrlo jake lokalne predstave, a lani nam je na KKL-u bila najposjećenija upravo domaća predstava Oštija, ističe Matej Mostarac, gradonačelnik Kastva, malog grada na brege s velikim razvojnim potencijalom.


Nadstandardi Grada Kastva


Naknade za novorođenu djecu: 2.000 kuna


Briga o djeci: Drugo dijete 50 posto cijene vrtića, treće dijete besplatan vrtić, cjelodnevni rad vrtića, stručni tim u vrtiću, logoped i produženi boravak u školi, božićni pokloni djeci


Stipendije:  600 do 1.000 kuna tijekom 12 mjeseci (srednjoškolci i studenti – redovne stipendije, stipendije za izvrsne, sportske i stipendije za deficitarna zanimanja)


Pomoći umirovljenicima: 220 kuna za Uskrs i BožićZdravstvo: Sufinanciranje ginekoloških i kardioloških pregleda, besplatni pregledi madeža, besplatni tečajevi za trudnice, nadstandard cijepljenja za novorođenčad, besplatni pregledni lokomotoronog sustava za osnovnoškolce, korektivna gimnastika, sufinanciranje ultrazvučnih pregleda umirovljenika


Vrhunska belica i pčelarski institut


Priča o kastavskoj belici, kako kaže kastavski gradonačelnik, jedan je od primjera dobre prakse. Riječ je o sorti koja je bila na rubu izumiranja, a sada svake godine raste broj vinograda koji se u ovom trenutku prostiru na osam hektara.– U cijelu priču ušli smo sustavno, uključili struku, Agronomski fakultet i naše OPG-ove, tako da Kastav danas ima belicu s oznakom vrhunskog vina te je uz žlahtinu jedno od dva autohtnona vina u Primorsko-goranskoj županiji.


Danas se u kastavskim konobama ne može popiti loše vino, potvrđuje Mostarac koji dugoj tradiciji belice pribraja i pčelarstvo. Kastav, naime, ima ambiciju, osnivanja pčelarskog instituta.


– Zanimljivo je da se u Zakonu grada Kastva iz 15. stoljeća spominje upravo pčelarstvo kao jedna od grana koje su tad već bile razvijene na ovom području. U sklopu našeg inkubatora, projekta kojeg smo aplicirali na EU fondove, nastojat ćemo u tom smjeru razvijati OPG-ove u jednom centru gdje će svi dobivati informacije kako razvijati i održavati priču o pčelarstvu u Kastvu, dodaje Mostarac.


Marija Brezac, nova stanovnica Kastva


U Kastvu imamo sve što nam treba


– S obzirom da smo prije nego što smo se doselili na Kastav živjeli u Rijeci kod kupnje stana gledali smo i stanove u Rijeci, u početku odluke zašto izabrati Kastav presudan je bio omjer cijene i kvalitete koju dobivamo kupnjom stana Kastvu.


Ispalo je da smo za isti novac na Kastvu imali mogućnost kupiti stan u novogradnji s prekrasnim okolišem i organiziranim prostorom.Prijatelji nas zadirkuju da smo Kastav odabrali jer ima nultu stopu prireza, što je svakako dobro, no u ovih nekoliko mjeseci života ovdje, shvatili smo da ovaj grad svoja proračunska sredstva ulaže u pozitivne projekte, kako za mlade, tako i za one starije.


Ukratko, nismo požalili zbog našeg izbora. Sviđa mi se kako kastavska škola funkcionira, koliko grad ulaže u igrališta za djecu, koliko je dešavanja tijekom godine, a posebice ljeti.


S obzirom da prošlog ljeta još nismo živjeli ovdje, sada se radujemo Kastafskom kulturnom letu. Ukratko, Kastav ima odličan spoj tradicijskog i suvremenog, a ima i svu potrebnu logistiku, trgovačke centre i slično, tako da do Rijeke praktički ne trebamo ići, smatra Marija Brezac, nova stanovnica Kastva.


Damjan Grbac, kastavski umjetnik, autor popularne “Oštije”


Ulaganjem u kulturu Kastav doprinosi razvoju društva


– Grad Kastav ima mnogo kvalitetnih kulturnih događanja. Od niza festivala, predstava, koncerata, izložbi… Za razvoj svakog društva, vrlo je bitna kultura, a na tome Grad Kastav jako dobro gradi svoj imidž.Raznim tradicionalnim događanjima koja sežu u daleku povijest sve do suvremenih kulturnih akcija, obuhvaćena je priča o Kastvu koja je vidljiva daleko izvan granica Lijepe naše. Pojavom raznih novih projekata, umjetnika u raznim područjima kulture, njegovanjem tradicije, razvojem kulturnih događanja, Kastav je uspio u svom naumu i dobio prepoznatljivost, originalnost, razvoj društva.


Za mene je to jedan od najbitnijih razloga zašto je Kastav mjesto za ugodan život, kaže Damjan Grbac, kastavski umjetnik.