Novi kadrovski problemi

Gordana Šimić Drenik v.d. direktorice Kanala Ri

Damir Cupać

Gordana Šimić Drenik / Snimio Vedran KARUZA

Gordana Šimić Drenik / Snimio Vedran KARUZA

Aktualni direktor kojemu je istekao četverogodišnji mandat Ivan Jerčinović povukao je kandidaturu, dok Skupština nije izglasala povjerenje drugoj kandidatkinji, nakadašnjoj direktorici, Ivanki ŠimunovićRIJEKA  Natječaj za direktora Kanala Ri je okončan, a ova lokalna i regionalna televizija kojoj su većinski osnivači Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka nije izabrala čelnog čovjeka jer je aktualni direktor kojemu je istekao četverogodišnji mandat Ivan Jerčinović povukao kandidaturu, dok Skupština nije izglasala povjerenje drugoj kandidatkinji Ivanki Šimunović. Budući da direktorsko mjesto ne može ostati neupražnjeno, kao vršiteljica dužnosti na rok od tri mjeseca do maksimalno šest mjeseci izabrana je djelatnica marketinga koja je na Kanalu Ri zaposlena posljednjih dviju godina Gordana Šimić Drenik.


Rasplet glasovanja


Natječaj za direktora raspisan je zbog toga što je Jerčinoviću istekao četverogodišnji mandat. No, čim je molbu za to radno mjesto poslala i nekadašnja i ne po dobru zapamećena direktorica Kanala Ri Ivanka Šimunović, bilo je jasno da se stvari kompliciraju i da Jerčinović ne uživa povjerenje Primorsko-goranske županije i župana Zlatka Komadine. Tu podršku očito je dobila Ivanka Šimunović, a što je pokazalo i glasanje na Skupštini. Naime, nakon što je Jerčinović povukao kandidaturu, zahvalio je na suradnji i zaželio svima sreću, glasalo se o povjerenju drugoj kandidatkinji, a ona nije prošla jer su joj dali podršku predstavnici Primorsko-goranske županije, a protiv su bili predstavnici Grada Rijeke, JGL-a i nekih drugih osnivača. Nakon toga je odlučeno da će se izabrati vršiteljica dužnosti koja će privremeno sjesti u vruću fotelju Kanala Ri.Takav rasplet dogodio se vjerojatno zbog toga što je Jerčinović procijenio da u ovom osjetljivom trenutku za medije mora imati nepodijeljenu podršku kako bi nastavio s radom, a podršku Adamićeve 10 nije dobio i povukao je kandidaturu. S druge strane, nekadašnja direktorica Ivanka Šimunović, koja je svojevremeno odradila mandat na način da je ostavila tvrtku u velikim financijskim dubiozama koje su rezultirale predstečajnom nagodbom, bila je neprihvatljiva Gradu Rijeci i drugim većim osnivačima, bez obzira na podršku Primorsko-goranske županije.


Vlasnička struktura
Vlasnička struktura Kanala Ri je takva da Grad Rijeka ima najveći suvlasnički udio (28,45 posto), a slijedi Primorsko-goranska županija (27,61 posto). U vlasničkoj strukturi je niz tvrtki kao što su Jadranski galenski laboratorij, PIK, Novotehna, Zambelli, Rijekatekstil Domus, BKS banka…


Valja podsjetiti da je Kanal Ri tijekom prošle godine imao velikih financijskih problema koji su rezultirali nezadovoljstvom radnika zbog kašnjenja plaća, a u jednom trenutku je prijetio i štrajk. Došlo je do stabilizacije poslovanja, ali prvi test, a to je izbor prvog čovjeka Kanala Ri nije položen iako je ovoj medijskoj kući stabilnost i te kako potrebna u vrijeme kada je poslovanje svima otežano zbog pandemije koronavirusa. Sada predstoji tri mjeseca traženja onoga tko će se htjeti javiti na novi natječaj, ali problem je u tome što su najveći vlasnici, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija, podijeljeni kada je riječ o stavu kako treba izgledai Kanal Ri i u kojemu smjeru treba ići. Nije to ništa novo i začuđujuće iako je za svaku osudu, dovoljno je pogledati ono što se događa u Ekoplusu, tvrtki za gospodarenje otpadom na Marišćini kojoj su Korzo 16 i Adamićeva 10 također osnivači.