Ministar u Rijeci

GORAN GRLIĆ RADMAN Ova situacija ni u kom slučaju ne prijeti da prijeđe u diplomatski incident

Aneli Dragojević Mijatović

Mi pružamo ruku svakoj zemlji koja želi imati europsku perspektivu, a to je jugoistočna Europa, zapadni Balkan - Goran Grlić Radman / Snimio Roni BRMALJ

Mi pružamo ruku svakoj zemlji koja želi imati europsku perspektivu, a to je jugoistočna Europa, zapadni Balkan - Goran Grlić Radman / Snimio Roni BRMALJ

Ministar kaže da na sve to gleda malo i kroz sezonu kiselih krastavaca. "Naša predsjednica je demantirala, mi stojimo iza njenog demantija", kažeRIJEKA Nakon što je izjavio kako su zabrinjavajući tonovi koji stižu iz Bosne i Hercegovine zbog teksta koji je objavio pa povukao izraelski list Jerusalem Post, a u kojem stoji da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović rekla da je BiH pod kontrolom militantnog islama (što je ona demantirala), ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman u Rijeci je, u sklopu posjeta Pravnom fakultetu, a odgovarajući na pitanja novinara, dodatno ocijenio da dakle ova situacija ni u kom slučaju ne prijeti da prijeđe u diplomatski incident.


Kaže, međutim, da na sve to malo gleda i kroz perspektivu sezone kiselih krastavaca.


– Vrućina je. Jučer sam nazvao ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka, koji kaže da nije bio baš toliko upoznat sa svim detaljima, ali se složio s mojom izjavom kako sada moramo smiriti situaciju. Naša predsjednica je demantirala, mi stojimo iza njenog demantija, a to se i pokazalo; čak je i sam Izrael to demantirao. Znate, svatko može imati neku kritiku, ali na način kako dolazi od nekih dužnosnika… Uvijek to dolazi od određenih pojedinaca, mi nismo vidjeli da je to cijela BiH… Nije dobro širiti govor mržnje. I to je jedan izazov, ako želimo europski put BiH, onda se moramo i europski ponašati. A to je i naša odgovornost, da pomognemo u svemu tome. Jer Hrvatskoj, koja je ostvarila sve svoje vanjskopolitičke ciljeve, članstvo u EU i NATO-u, i opredijelila se za europske vrijednosti – ljudska prava i vladavinu prava, u interesu je da svaka država to postane i u tome uspije, rekao je Radman. 
Grlić Radman rekao je i da je dijalog osnovna odlika komunikacije među ljudima, a život, kaže, ne bi bio zanimljiv kad problema ne bi uopće bilo.


– Život 21. stoljeća je vrlo zanimljiv i na nama je na tom putu jako puno odgovornosti. Hrvatska je jedna vrlo uspješna europska priča, i imamo zbog toga i veliku odgovornost. Tamo gdje su problemi u našem neposrednom susjedstvu, želimo pomoći. Dakle, mi pružamo ruku svakoj zemlji koja želi imati europsku perspektivu, a to je jugoistočna Europa, zapadni Balkan, i zato smo je jedan od prioriteta našeg predsjedanja samit, sastanak šefova vlada i država, upravo kako bismo ocijenili perspektivu svih tih zemlja, jer sve one žele imati europsku perspektivu. Ali, BiH je jedan ‘kompleksitet’, ona je to bila i u bivšoj državnoj zajednici, i to nije lako. Svi želimo mir, stabilnost, i da se svi dobro osjećaju, kaže šef hrvatske diplomacije.