Podsjetnik na posjet Svetog Oca

Gdje je nestala bitva postavljena na Gatu Karoline Riječke nakon posjeta pape Ivana Pavla II.?

Mirjana Grce

Te bitve odavno nema tamo gdje je bila postavljena. Pitali smo stoga u Gradu Rijeci što se s Papinom bitvom dogodilo i gdje se sada nalaziRIJEKA – Približava se 20. obljetnica trećeg posjeta pokojnog sv. pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, posjeta koji je bio njegovo stoto jubilarno putovanje izvan Italije, tijekom kojega je u gradu Rijeci, u Bogoslovnom sjemeništu imao svoju rezidenciju. Bio je to velik, povijesni događaj za grad Rijeku, Riječku nadbiskupiju, Primorsko-goransku županiju, cijelu Hrvatsku.


Neponovljvi dani


Papa je u Rijeci boravio pet dana, od 5. do 9. lipnja 2003., a u Rijeku je s Krka, iz Omišlja stigao kasno popodne katamaranom Judita. Najvažnijeg gosta u svojoj povijesti, Rijeka je dočekala s ljubavlju i poštovanjem, veličanstvenim dočekom.


Deset godina nakon toga apostolskog pohoda Ivana Pavla II., Grad Rijeka je dobio spomen obilježje na te velike dane kada je on bio Papa među nama. Na Gatu Karoline Riječke, pored mjesta na kojem se 5. lipnja 2003. iskrcao s katamarana Judita i stupio na tlo Rijeke, svečano je otkriveno spomen obilježje na njegov boravak u Rijeci i Hrvatskoj – brončana spomen bitva, Papina bitva. Arhitekt Srđan Škunca, tadašnji pročelnik Odjela za urbanizam grada Rijeke autor je njezinog skulptorskog rješenja, a izradio ju je akademski kipar Anto Jurkić.


Izrada Papine bitve / NL arhiva
Rado su mnogi Riječani navraćali do Papine bitve, i prisjećali se neponovljivih dana dok je taj veliki Papa bio među nama, njegovih poruka, zajedništva i mira koji su ispunjavali grad. No, te bitve odavno nema tamo gdje je bila postavljena. Pitali smo stoga u Gradu Rijeci što se s Papinom bitvom dogodilo i gdje se sada nalazi?


Neadekvatno mjesto


Odgovor je sljedeći:


“Spomen bitva koja je na Gatu Karoline Riječke bila postavljena u spomen na Papin dolazak u Rijeku 5. lipnja 2003. sklonjena je s tog mjesta jer je u nekoliko navrata bila ozbiljno oštećena, a jednom i potopljena. Naime, iako Gat Karoline Riječke posjeduje neospornu simboličku i dokumentarnu razinu, zbog svih aktivnosti koje se na njemu događaju, a među kojima je i privez plovila, to mjesto ne pruža dovoljnu sigurnost za trajni smještaj spomen bitve. Spomen bitva trenutno je pohranjena u prostorima KD-a Kozala, a u namjeri da se vrati u javni prostor nadležni odjel Grada Rijeke u dogovoru s Riječkom nadbiskupijom razmatra nekoliko drugih, za spomenik sigurnijih lokacija u gradu koje su također usko vezane uz posjet Pape Ivana Pavla II. Rijeci.”


Mjesto s kojeg je nestala bitva / NL arhiva