Velemajstor

GAM ugostio šahistu Ognjena Cvitana: Simultanka na 20 šahovskih ploča

Ingrid Šestan Kučić

Poznati je hrvatski šahist pokazao je svoje znanje igrajući simultano s GAMovcima i učenicima Strojarske škole za industrijska i obrtnička zanimanjaGimnazija Andrije Mohorovičića Rijeka okrunila je svoj projekt GAMbit, koji je povezan sa šahom, simultankom s velemajstorom Ognjenom Cvitanom.


Poznati je hrvatski šahist pokazao je svoje znanje igrajući simultano s GAMovcima i učenicima Strojarske škole za industrijska i obrtnička zanimanja na čak dvadeset šahovskih ploča.


U okviru projekta nastavnici različitih predmeta analizirali su s učenicima šahovske poteze u književnim djelima, razmatrali odnose među izmišljenim i stvarnim šahistima te povezivali šah s prirodoslovljem.

Nastale su i brojne 3D šahovske figure i ploče, a nastavnicima informatike i učenicima pritom je pomogla Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja s nastavnicom Anitom Pešut.


Projekt GAMbit predstavljen je na prošlogodišnjem i ovogodišnjem Danu škole, Festivalu znanosti, na 2. Globalnom šahovskom festivalu i u Gradskoj knjižnici Rijeka, a škola ima uspješnu šahovsku ekipu koja je već dvaput sudjelovala na državnome školskom natjecanju.