Nastavak remonta

Galeb otegljen na dokovanje u Lenac, Obersnel jedva dočekao snimiti “povijesni trenutak”

Hina, Portal Novi list

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

U kraljevičkom Brodogradilištu Dalmontu brod Galeb se preuređuje u muzej, a u Lencu će se tijekom mjesec dana obaviti dio remontaBrod Galeb otegljen je u srijedu iz Dalmonta, brodogradilišta u Kraljevici, na dokovanje u Brodogradilište “Viktor Lenac”, što će trajati oko mjesec dana.


Riječki gradonačelnik nije odolio snimiti ovaj “povijesni trenutak”. Kamera fotoreportera Novog lista Marka Gracina uhvatila je Obersnela kako uz ogradu Lenca mobitelom snima ulazak galeba u ovo remontno brodogradilište.

Tijekom dokovanja u Brodogradilištu “Viktor Lenac” na brodu će se oprati podvodni dio, ispustiti zaostale tekućine iz tankova dvodna i odstraniti talog, zamijenit će se čelični limovi na podvodnome i nadvodnom dijelu vanjske oplate, očistiti osovinski vodovi i osovina kormila, demontirati i urediti sidra, zaštititi ih od korozije i vratiti natrag te obaviti još neki nužni radovi.


U kraljevičkom Brodogradilištu Dalmontu brod Galeb se preuređuje u muzej.


Foto galerija: Brod Galeb otegljen na remont u Lenac Foto: Marko Gracin


Dosad su, doznaje se iz Grada Rijeke, izvedeni radovi na cijeloj sanaciji, uklanjanju i zbrinjavanju azbesta, obavljena je demontaža drvene palube, demontaža i sanacija nepotrebne brodske opreme te demontaža dijela opreme koja je predana Muzeju grada Rijeke na restauraciju, a djelomično su zamijenjeni čelični limovi nadgrađa, demontirane su i zbrinute zidne i stropne drvene obloge, ugradbeni namještaj i vrata.


Gradonačelnik Vojko Obersnel uz ogradu Lenca snima brod Galeb / Foto Marko Gracin


Projekt obnove i prenamjene broda Galeba u brod muzej dio je projekta Turističke valorizacije reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine za koji je Grad Rijeka nepovratno dobio 68,9 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”.