Akcija ROADPOL

FOTO Riječka policija kontrolirala vozače, pa tražila da prisegnu da će poštivati prometne propise

Vladimir Mrvoš

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

U sklopu ROADPOL-ove akcije policija je pojačano nadzirala uporabu sigurnosnog pojasa u vožnji te korištenje mobitelaU okviru Europskog tjedna mobilnosti što se u svim zemljama Europske unije provodi od 16. do 22. rujna, obilježavaju se i Dani sigurnosti u prometu, odnosno Dan bez poginulih u prometu.


Riječ je o preventivnom programu koji se u organizaciji međunarodne mreže prometne policije ROADPOL provodi diljem Europe s ciljem smanjenja broja poginulih u prometu na nulu, barem na jedan dan.

Ovogodišnji Dani sigurnosti u prometu obilježavaju se pod sloganom “Ostani živ i spasi živote”, a danas je održan i Dan bez poginulih u prometu.


Djelatnici prometne policije su tijekom pojačanog nadzora u prometu savjetovati vozače i neke od njih i nagraditi.Tom prilikom su svi sudionici u prometu, osobito vozači, imali mogućnost potpisati prisegu o poželjnom ponašanju svih sudionika u cestovnom prometu.


Opasne distrakcije


Tako su na rotoru na Rujevici prometni policajci, uz kontrolu prometa kao i nadzor brzine vozačima ponudili da potpišu Prisegu za dane sigurnosti u prometu.


U njoj se vozači obvezju da će kada upravljaju bilo kojim vozilom voziti pažljivo i poštovati prometne propise, pridržavati se ograničenja brzine, koristiti pojas, kao vozač i putnik, neće konzumirati alkohol kad upravljaju vozilom i usmjeriti pažnju na ostale sudionike u prometu i ne dati se ometati mobitelom.Uz nepropisnu brzinu kretanja, distrakcije vozača jedan su od najčešćih uzroka sudara.


Prošle godine u Republici Hrvatskoj policijski službenici nadzorom su utvrdili čak 77.833 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te 46.251 prekršaj korištenja mobitela za vrijeme vožnje.Prema podacima ROADPOL-a Hrvatska ima gotovo 1,9 milijuna registriranih vozila, od čega su oko 1,5 milijuna osobni automobili, a ukupna duljina cesta je 26.820 kilometara od čega je 1.295 kilometara autocesta.


Manji broj poginulih


Policijski službenik u Službi za sigurnost cestovnog prometa Dino Dolušić iz Policijske uprave primorsko-goranske, rekao je da je u prvoj polovini ove godine smrtno stradalo, u nadležnosti ove policije uprave, devet sudionika u prometu, što je smanjenje u odnosu na prošle dvije godine kada je taj broj bio 19 smrtno stradalih osoba.Ovakvim akcijama na području cijele Europe pokušava se ne samo sankcijama, već i preventivnim radom smanjiti broj prometnih nesreća pa time i broj poginulih.ROADPOL Safety Days pokrenuti su u ljeto 2020 i nasljednik su uspješne TISPOLOVE kampanje “Project Edward”. ROADPOL Dani sigurnosti također imaju za cilj smanjiti broj prometnih nesreća sa smrtnim ishodom – na nulu, jer svaki dan u prosjeku 70 ljudi pogine na cestama u Europi. Na temelju Vision Zero, policija želi smanjiti broj na nulu barem jedan dan u godini.