Svečana sjednica

FOTO Kostrena proslavila svoj dan i blagdan sv. Nikole: “Svakim danom se mijenjamo, rastemo i razvijamo”

Barbara Čalušić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Na svečanosti je prikazan i prigodni film koji je posebno istaknuo Vatrogasni dom koji bi trebao biti otvoren sljedeće godine, a u filmu su svoje dojmove dali i neki novi Kostrenjani koji odnedavno ovdje živeSvečanom sjednicom Općinskog vijeća, Kostrena je u svojoj Narodnoj čitaonici danas proslavila Dan Općine i blagdan jednog od svojih zaštitnika, sv. Nikole. Sjednici su prisustvovali gradonačelnici i načelnici riječkog prstena, predstavnici Primrsko-goranske županije te gosti iz pobratimljene Općine Selnica ob Dravi na čelu s načelnicom Vlastom Krmelj te Grada Petrinje.


Foto galerija: Kostrena proslavila svoj dan i blagdan sv. Nikole Foto: Mateo Levak


Danas je dugogodišnje prijateljstvo formalizirano potpisivanjem Sporazuma o suradnji i bratimljenju Općine Kostrena i Grada Petrinje koji je u ime Petrinje potpisala gradonačelnica Magdalena Komes.


Novi projekti i novi mještani


Okupljene je pozdravio kostrenski načelnik Dražen Vranić.

– Kostrena se svakim danom mijenja, raste i razvija. Mijenjaju je novi projekti i novi mještani koji su je odabrali za svoj dom. Uspješno mjesto može biti samo ono u kojem žive ljudi, pa posebno raduje pozitivan demografski trend koji udara temelje našim odlukama, našim projektima, ali isto tako i svijetloj budućnosti našeg mjesta.


Na nama je, kao općinskoj upravi, da razvojnim planovima i mjerama, gradimo i stvaramo zajednicu zadovoljnih mještana, kojima su uz odgovarajući standard, dane i prilike za razvoj svih osobnih potencijala. Sve to ne bi bilo moguće postići bez predanog rada i zajedničke posvećenosti takvom cilju, stoga se zahvaljujem svima koji mu doprinose, rekao je Vranić.Prigodni film


Na svečanosti je prikazan i prigodni film koji je posebno istaknuo Vatrogasni dom koji bi trebao biti otvoren sljedeće godine, a u filmu su svoje dojmove dali i neki novi Kostrenjani koji odnedavno ovdje žive. Najavljena je i klimatizacija Sportske dvorane Kostrena, izgradnja novog vrtića kao i nabava novih vozila za KD Kostrena. 


Prigodne čestitarske govore održali su i zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut dok je u ime gradonačelnika i načelnika Kostreni Dan Općine i blagdan sv. Nikole čestitao načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja.– Kada pogledate ovakav film mislite da je sve to jako lagano, no mi koji to radimo znamo da nije, a kod vas sve jasno govore brojke i mi koji smo tu uz vas pokušavamo vas pratiti jer nam udarate tempo. Vjerujem da ćete i dalje nastaviti s takvim uspjesima, poručio je Marčelja.


Nagrade, zahvalnice i priznanja


Zahvalnice i priznanja za svoj rad danas su dobili Karate klub Kostrena koji slavi 15 godina postojanja, Katedra Čakavskog sabora Kostrena za 25 godina djelovanja i doprinosa kulturnom i društvenom životu Kostrene i Klub podvodnih aktivnosti Kostrena, udruga koja kao sljednik Kluba podvodnih aktivnosti Harpun slavi 60 godina djelovanja.


Foto Mateo Levak


Godišnja nagrada Općine Kostrena za 2022. godinu dodijeljena je kostrenskom umjetniku Ladi Bartoničeku, glazbeniku, skladatelju, glumcu i redatelju za svekoliki doprinos u društvenom i kulturnom životu Kostrene.


Učenicom generacije Osnovne škole Kostrena proglašena je Mai Rožmanić, učenica 8.b razreda koja od prvog razreda postiže izvrstan uspjeh u svim segmentima obrazovanja, uzornog je vladanja i izuzetno marljiva.Svečanu sjednicu svojim su plesnim i glazbenim nastupima obilježili su upečatljivi gosti iz Bresta Pokupskog, KUD Pokupljanka i mlada kostrenska pjevačica Lina Banić iza koje su već danas brojni zapaženi nastupi na domaćim i međunarodnim dječjim festivalima te u osobito pjevačkom showu Zvjezdice.Bratimljenje Petrinje i Kostrene


Magdalena Komes, gradonačelnica Grada Petrinje danas je u kostrenskoj Narodnoj čitaonici potpisala sporazum o bratimljenju Petrinje i Kostrene. Tom je prigodom uputila čestitke na brojnim projektima koji su prikazani na svečanoj sjednici.– Posebno vam čestitam na broju male djece, a i vidi se da ne zapuštate niti jednu generaciju. Nas u Petrinji čeka velik posao, moramo velik dio grada graditi iz početka, ali i pratiti trendove, no vjerujem da ćemo u tome uspjeti.


Od samog potresa do danas prati nas ruka prijateljstva brojnih hrvatskih građana, a jedni od njih su i Kostrenjani na čemu vam zahvaljujem. Ovo potpisivanje sporazuma samo formaliziranje prijateljstva za koje nadam da će se nastaviti kroz godine, poručila je Komes.