"Danas...za vas...!"

FOTO Karnevalisti kuhali za potrebite u kuhinji Crvenog križa, evo što je bilo na meniju

Sanja Gašpert

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Karnevalisti, osim uživanja u karnevalskim veseljima, itekako imaju dobro i veliko srce te se nerijetko uključuju u humanitarne akcijeI u novoj godini nastavlja se humanitarni projekt “Danas…za vas…!”, čije je peto izdanje održano danas u Domu Crvenog križa na Pećinama i to s ekipom čije je vrijeme upravo u punoj snazi.


Novo izdanje projekta Gradskog društva Crvenog križa Rijeka, uključivanjem poznatih osoba iz karnevalskog svijeta popratilo je ovo karnevalsko vrijeme, najavilo manifestacije koje tek slijede, ali je još jednom pokazalo da karnevalisti, osim uživanja u karnevalskim veseljima, itekako imaju dobro i veliko srce te se nerijetko uključuju u humanitarne akcije.


Koliko puno empatije


– Nastavljamo s ovim humanitarnim projektom i u ovoj godini, kada ćemo svaki mjesec jedan dan dovesti goste u naš Dom Crvenog križa i s njima kuhati za potrebite.

Nakon uspješna četiri izdanja, kada su Domu Crvenog križa na Pećinama zajedno s vrijednim zaposlenicima ugostiteljskih djelatnosti Crvenog križa Rijeka u pripremi obroka sudjelovali riječki gradonačelnik u društvu medijskih zvijezda, nakon toga i poznata sportska imena, u studenom jake glazbene snage, a u prosincu i crkveni velikodostojnici, u ovaj hvalevrijedan projekt uključuju se i karnevalisti.


Ovaj projekt ne samo da je zaživio, već svojim prvim izdanjem, već se u njega direktno ili indirektno uključuju brojne osobe i tvrtke te ustanove koje dokazuju koliko puno empatije ima na ovim prostorima i koju valja sačuvati u ovim ponekad surovim vremenima.“Danas…za vas!” je jedinstven projekt koji je tako okupio ljude iz raznih sfera života te ih ujedinio u humanitarnoj misiji pomaganja onima kojima je pomoć itekako potrebna.


Podrška PIK-a Rijeka


Novost je ovog petog izdanja da nas je prvi puta podržao jedan gospodarski subjekt, ovaj puta je to PIK Rijeka, koji nam je donirao namirnice potrebne za današnje kuhanje.Drago nam je da je PIK prepoznao važnost ovog projekta te se nadamo da će u sljedećim izdanjima njihov primjer pratiti i drugi gospodarski subjekti, pa je ovo poziv i drugima da se uključe i pomognu ljude koji su u potrebi, kao i migrante za koje još uvijek svaki dan kuhamo 150 obroka.


Nažalost, bojim se da bi nakon potresa u Turskoj i Siriji broj migranata mogao porasti, kazao je voditelj projekta Damjan Miletić, podsjetivši kako se dnevno u Domu pripremi između 1.400 i 1.500 obroka.Uz vodstvo kulinarskog stručnjaka Nenada Posavca, uz potporu ravnateljice Crvenog križa Rijeka Petre Šuljić, za potrebite su u ovo karnevalsko vrijeme obroke pripremali meštar Riječkog karnevala Sandi, bivši meštri Toni (Anton Škrobonja) i Beli (Boris Radović) te opatijski Pusni gradonačelnik Dule (Duško Jeličić), a s njima su ovu iznimnu svitu činile kraljice Riječkog karnevala – aktualna Maja Babin, najdugovječnija Dora Pilepić te bivša kraljica i meštrica rally-ja Pariz – Bakar Stella Paris.


Za humanost i vremena i force


Cijelu sliku upotpunili su predstavnici Brgujskih zvončara i Grobničkih dondolaša. Dvojica bivših meštara – Toni i Beli, iako umirovljeni od karnevalskih događanja, za humanost su imali vremena i “force”.


Obojica su odmah prionula pripremi namirnica za obroke koji su se pripremali, a danas su na meniju bili juha od povrća, svinjsko pečenje, lešo krumpir, pohana pileća prsa, fino varivo, salata od mahuna, salata od tjestenine i povrća u soja umaku te kupus salata.– Poziv na humanost nikada ne odbijamo, a upravo su karnevalisti poznati humanitarci. Sretni smo da možemo pomoći, ali bili bismo još sretniji da se ne treba kuhati za potrebite, odnosno da svi ljudi imaju dovoljno za dostojan život, složila su se dvojica meštara.


Njihov karnevalski kolega, opatijski Pusni gradonačelnik Dule rekao je kako obožava obred kuhanja, kao i pripreme namirnica, posebice ribe te kako se rado i uvijek odaziva humanitarnim akcijama.Novi meštar Riječkog karnevala Sandi, inače po struci kuhar, doslovce je došao “iz kuhinje u kuhinju”, kako je kazao, dati podršku svima kojima je pomoć potrebna.