21. izdanje

Festival teatra Omišalj – Čavle: “Casabianca” osvojila srca brojne publike

Danijela Bauk

Irena Grdinić i Mario Lipovšek Battifiaca osvojili srca publike

Irena Grdinić i Mario Lipovšek Battifiaca osvojili srca publike

Stručni žiri najboljom predstavom proglasio je »Balon« Teatra Exit i Teatra 2000. Najbolja ženska uloga pripala je Eciji Ojdanić za »Vla, Vla, Vlajland«, dok najbolju mušku ulogu ima Goran Grgić za predstavu »Dekorater«OMIŠALJ – U Omišlju je zavšeno 21. izdanje Festivala teatra Omišalj-Čavle, a nagradu publike odnijela je predstava »Casabianca«, dok je stručni žiri najboljom predstavom u cjelini proglasio »Balon« u koprodukciji Tetra Exit i Teatra 2000. Najbolja ženska uloga pripala je Eciji Ojdanić za »Vla, Vla, Vlajland«, dok priznanje za najbolju mušku ulogu odlazi Goranu Grgiću za predstavu »Dekorater« u produkciji kazališta Lectirum.


Dva rekorda


Nagradu publike osvojila je »Casabianca« autora i izvođača Irene Grdinić i Marija Lipovšeka Battifiace. Dva se povijesna rekorda Festivala vežu za ovu predstavu. Prvi je što je na 100 ocjenjivačkih obrazaca predstava ocijenjena prosječnom ocjenom 9,93, od maksimalnih 10, što je apsolutni rekord Festivala u 21 godinu postojanja, dok je drugi rekord posjećenost publike u kaštelu Grada Grobnika. Kapacitet sjedećih mjesta predviđa otprilike 200 gledatelja, dok ih je te večeri po procjeni organizatora bilo tri puta više i to već sat vremena prije početka predstave.


Brojna publika na trgu Prikešte u Omišlju


– Zahvaljujemo publici na nagradi, stvarno smo više nego iznenađeni da smo uz tako odlične predstave i vrhunske glumce mi osvojili publiku! I zahvaljujemo Festivalu teatra što nam je uopće dao prostora i doveo nas u konkurenciju s ozbiljnim teatrima i prvacima hrvatskog glumišta.
»Casabianca« je stvarana bez ikakvih namjera i planova, proces nastanka predstave bio je način zabave u danima lockdowna pa mislimo da je možda upravo to razlog njena uspjeha – da je neopterećenost uspjehom proizvelo uspjeh, dok je sva iskrenost emocija ugrađenih u predstavu, bez prethodnog promišljanja kako će to publika prihvatiti ili kako će se to kome svidjeti, očito osvojila gledatelje, kazala je Irena Grdinić.


Kaštel Grada Grobnika pucao je po šavovima


Pogodili u sridu


Ocjenjivački sud u sastavu Višnja Višnjić Karković, Bogdana Čiča i Robert Zaharija dodjelili su priznanja za najbolju žensku ulogu Eciji Ojdanić u predstavi »Vla,Vla, Vlajland« Kazališta Moruzgva.


– Kad na jednom festivalu osvojiš drugu nagradu publike i nagradu stručnog žirija za glavnu žensku ulogu, mogu jezikom moje Vlajne reći da sam u Omišlju pogodila »u sridu«. Iznimno mi je drago što je njen životni put od zadrte Vlajne do prosvijećene, tolerantne žene tako lijepo primljen. Za vrijeme izvedbe osjećala sam nevjerojatnu povezanost s publikom, a to je najdragocjeniji dio našeg posla. Kad se to još potvrdi i nagradom struke, onda mojoj sreći nema kraja. Hvala organizatorima, selektoru, žiriju i predivnoj publici, kazala je Ecija Ojdanić.


Ecija Ojdanić


Najbolja muška uloga ide u ruke Goranu Grgiću za ulogu Dekoratera u istoimenoj predstavi kazališta Lectirum.


– Imali smo težak dan. Naime, na putu iz Zagreba negdje oko Karlovca nam se pokvario auto pa smo tri sata na suncu pokušavali spasiti situaciju. Nakon raznoraznih peripetija stigosmo na vrijeme u Omišalj te smo pred ovom izvrsnom publikom uprizorili »Dekoratera«. Naravno da mi je izuzetna čast dobiti nagradu struke te koristim priliku još jednom zahvaliti organizatorima i publici na ovoj prekrasnoj večeri završnice festivala, kazao je Grgić.


Goran Grgić


Različiti žanrovi


Za najbolju predstavu u cjelini proglašen je »Balon« u koprodukciji Teatra Exit i Teatra 2000., redatelja Mislava Brečića na tekst Mate Matišića.


– Radosni smo i iznimno počašćeni Nagradom struke za najbolju predstavu u cjelini na 21. Festivalu teatra Omišalj-Čavle. Zahvaljujemo organizatoru, selektoru, žiriju, ali i sjajnoj publici koja nas je nadahnula i svojim reakcijama nosila kroz izvedbu. Imate jedinstven festival s izvrsnom organizacijom koji svakom glumcu pruža vrlo ugodne trenutke za pamćenje, kazao je Vilim Matula.


Već dvadeset jednu godinu Grad Grobnik i Omišalj domaćini su zajedničke kulturne manifestacije Festivala teatra Čavle-Omišalj koji u ova dva mala mjesta donosi poznate glumce i odlične predstave različitih žanrova. Predstave su se izvodile naizmjence od 17. do 24. lipnja i to u prostoru drevnog Kaštela Grobnik i na trgu Prikešte u Omišlju. Pred prepunim gledalištem u Omišlju završnu su večer otvorili sopci KUD-a »Ive Jurjević« da bi nakon predstave »Dekorater« nastupila izvrsna ženska klapa Vejanke.