Javni poziv

Poticaje za kupnju električnih automobila žele 32 građana Rijeke

Ljiljana Hlača

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

S javnim pozivom se krenulo prošli ponedjeljak u 9 sati, a samo u dvije minute zaprimljeno je 546 prijava, od čega 470 zahtjeva za osobna vozila. Osim Rijeke, po 7 zahtjeva podneseno je iz Opatije i Viškova, iz Kostrene 6 te Čavala 4 prijaveGrađani i tvrtke iz Primorsko-goranske županije itekako su zainteresirani za kupnju električnih vozila. Potvrđuju to i podaci koje smo dobili od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.


Naime, na njihov javni poziv za sufinaciranje kupnje energetski učinkovitih vozila pristiglo je ukupno 117 prijava s područja PGŽ-a; od toga 85 prijava se odnosi na fizičke osobe, a 32 zahtjeva na pravne, to jest tvrtke.


Kada je riječ o građanima, najviše prijava stiže iz Rijeke, njih 32, zatim iz Opatije 7 zahtjeva, iz Viškova isto toliko, iz Kostrene 6, Čavala 4, Matulja 3… Što se tiče tvrtki, na njih otpadaju 32 zahtjeva.


Obrada zahtjeva
– U tijeku je obrada te će Fond nakon što se svi zahtjevi pregledaju i utvrdi imaju li svu potrebnu dokumentaciju onima koji su ostvarili pravo na poticaje poslati odluke i ugovore o odobrenju sredstava za kupnju električnih vozila, konkretizirali su daljnji postupak u Fondu.


S javnim pozivom se krenulo ovog ponedjeljka u 9 sati, a samo u dvije minute zaprimljeno je 546 prijava, od čega se 470 zahtjeva odnosi na električna osobna vozila.


– Ove brojke pokazuju značajan interes građana za e-mobilnost, što smatramo dobrim znakom, komentirali su iz Fonda.


Za energetski učinkovita vozila ove smo godine osigurali ukupno 44 milijuna kuna, a oba poziva, kako onaj za građane, tako i onaj za tvrtke, su se zatvorila u rekordnom roku, a na oba su stigla 853 zahtjeva, što je jasan signal da kao društvo počinjemo težiti transformaciji prometa.


Za ovu mjeru bi u nadolazećem razdoblju stoga trebalo osigurati još veća sredstva, ali i dodatne poticajne mjere, otkriveno je dalje.


Online prijave


Fond za zaštitu okoliša program sufinanciranja energetski učinkovitih vozila provodi od 2014. godine te je dosad osigurao oko 110 milijuna kuna za kupnju 3.500 novih vozila.


Program sufinanciranja je u 2020. godini izmijenjen te maksimalni iznos poticaja za električna vozila iznosi 70.000 kuna, a sufinanciranje električnih bicikala su mogle dobiti samo pravne osobe, u čiji program poticaja su uključena i vozila na vodik.


Ipak, najveća novost bila je izmjena načina prijave. Zbog digitalizacije potaknute situacijom s koronavirusom, za sredstva su se i građani i pravne osobe mogli prijaviti isključivo putem sustava za e-prijave.


– Interes za poticaje je doista bio velik, te će sigurno biti onih koji će biti nezadovoljni jer nisu stigli aplicirati, dodali su u Fondu, ističući kako je napravljeno sve kako bi online prijava dobro funkcionirala.


Sustav za e-prijavu nalazi se na posebnom serveru te je programiran da omogući prijavu od 9 sati i tu mogućnost automatski ukloni nakon što vrijednost zaprimljenih zahtjeva prijeđe dostupan budžet, navedeno je dalje.


Bespovratno do 40 posto


Podsjećamo, za kupnju ekovozila i tvrtke i građani mogu dobiti do 40 posto bespovratnih sredstava, odnosno od 5 do 70 tisuća kuna, ovisno o kategoriji auta. I dok građanima može biti sufinancirano samo jedno novo vozilo, koje u vlasništvu mora biti barem dvije godine, tvrtke su ih mogle kupiti i više, ali iznos sufinanciranja nije mogao prelaziti 400.000 kuna.