Strateški projekt

Dvorana mladosti i OŠ Trsat idu u obnovu. Evo kako bi cijela zona trebala izgledati

Sanja Gašpert

Foto: Grad Rijeka

Foto: Grad Rijeka

Projekt uključuje cjelovitu rekonstrukciju i energetsku obnovu Dvorane mladosti, energetsku obnovu Osnovne škole Trsat, te uređenje okolne javne površineRIJEKA – U drugoj polovini sljedeće godine trebali bi početi radovi na cjelovitoj rekonstrukciji i energetskoj obnovi Dvorane mladosti, energetskoj obnovi Osnovne škole Trsat, te uređenju okolne javne površine zone Trsat.


Najavili su to na presici gradonačelnik Marko Filipović i Tajana Jukić Neznanović iz Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte.

Pilot-projekt “Uređenje postojeće sportsko-obrazovne zone Trsat” strateški je projekt Grada Rijeke iz Strategije razvoja Urbane aglomeracije Rijeka za razdoblje od 2021. do 2027. godine.


Projekt je vrijedan 8,5 milijuna eura, od čega je 85 posto bespovratnih sredstava koja će biti osigurana kroz ITU mehanizam izravnom dodjelom kao strateški projekt Grad Rijeke te u proračunima Grada Rijeke i partnera na projektu TD Rijeka sporta d.o.o.


U tijeku je izrada sveukupne projektne dokumentacije potrebne za prijavu na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava i realizaciju samog projekta.


Društvene djelatnosti


Filipović je istaknuo je kako je to pilot-projekt na razini gradske četvrti i naselja u sastavu urbane aglomeracije, gdje će se na integriran način provoditi mjere energetske učinkovitosti, mjere razvoja zelene infrastrukture, izgradnja e-punionica uz poticanje mjera niskougljičnog razvoja na lokalnoj razini putem obnovljivih izvora energije.– Područje koje je obuhvaćeno projektom je sportsko-obrazovna zona Trsat koja uključuje sportsku dvoranu Dvoranu mladosti i objekt Osnovne škole Trsat sa svojim pripadajućim vanjskim površinama koje se nalaze u neposrednoj blizini objekata, uključujući zelene površine i javne površine.


Dvorana mladosti na Trsatu otvorena je 22. prosinca 1973. godine, kroz proteklih pola stoljeća iznjedrila je mnogobrojne uspješne sportaše, a ovim projektom nakon punih 51 godinu kreće njezina cjelovita rekonstrukcija. Ovaj pilot-projekt se razlikuju od ostalih integriranih projekata po tome što imaju predefinirane elemente koji objedinjuju ciljeve energetske učinkovitosti, zelene infrastrukture i urbane mobilnosti.


Osnovni uvjeti su obnova zgrada javne namjene koje obavljaju društvene djelatnosti radi povećanja energetske učinkovitosti uz mogućnost korištenja zelene infrastrukture i obnovljivih izvora energije, uređenje dostupne javne površine koja uključuje javno dostupno parkiralište s mogućnošću izrade punionica za električne automobile i zelena parkirališna mjesta te uređenje zelene površine i preobrazba postojeće nefunkcionalne površine u zelenu infrastrukturu. Sve navedeno mora biti u vlasništvu javnog sektora, rekao je Filipović.


Tri komponente


Viša savjetnica – specijalistica za održivi razvoj u Upravnom odjelu za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Tajana Jukić Neznanović istaknula je kako se ovaj projekt može sagledati kroz tri komponente: energetska obnova OŠ Trsat, energetska obnova i rekonstrukcija Dvorane mladosti i uređenje javne površine sportsko-obrazovne zone Trsat.– Energetska obnova osnovne škole uključuje povećanje toplinske zaštite cijele ovojnice, preinaku toplinske podstanice zbog kompatibilnosti s novim sustavom toplinarstva i ugradnju termostatskih ventila, ugradnju sustava za daljinsko očitanje potrošnje energenata te modernizaciju unutrašnje rasvjete.


Energetska obnova i rekonstrukcija Dvorane mladosti odnosi se na povećanje toplinske zaštite cijele ovojnice zgrade uključujući i pod na tlu, rekonstrukciju unutarnjih prostorija – manjih dvorana, svlačionica, sanitarija te svih pratećih prostorija, poboljšanje akustike dvorane, ugradnju dizala, revitalizaciju sustava ventilacije uz korištenje rekuperacije otpadne topline, preinaku toplinske podstanice zbog kompatibilnosti s novim sustavom toplinarstva, uvođenje decentraliziranog sustava grijanja, hlađenja i ventilacije za specifične prostore, modernizaciju rasvjete, izgradnju integrirane solarne elektrane, modernizaciju sustava daljinskog očitanja potrošnje energije te poboljšanje mjera pristupačnosti osobama smanjene pokretljivosti.Treća komponenta projekta odnosi se na uređenje javne površine sportsko-obrazovne zone Trsat, koja obuhvaća uređenje javnih površina u neposrednom okruženju dvorane i osnovne škole, a koje se u vlasništvu Grada Rijeke, rekla je Jukić Neznanović, dodajući kako projekt uključuje uređenje zelenih parkirališnih mjesta s punionicama za električne automobile i bicikle, izgradnju dječjeg igrališta, poligona za pse, “hotela za bube”, “pump track” poligona, kao i uređenje novih sportskih igrališta u okolišu dvorane za uličnu košarku, stolni tenis, padel, fitnes na otvorenom te obnovu postojećeg sportskog igrališta, uređenje senzornog vrta, vertikalnih zelenih površina i učionice na otvorenom u okolišu škole.


Tatjana Jukić Neznanović, Foto: M. ĐEKIĆ


Također, projekt uključuje i uređenje “suhe” veze između osnovne škole i dvorane, modernizaciju javne rasvjete te sadnju novih stabala i niskog raslinja.


– Sukladno idejnom rješenju, izrađenom od tvrtke Čikeš – Ćuzela d.o.o. iz Rijeke, površina obuhvata iznosi 18.420 kvadrata, od toga zelenih površina 5.293 metra kvadratnih, čija se kvadratura nakon uređenja povećava na 8.026 kvadrata, odnosno za 2.733 kvadrata novouređenih zelenih površina, zaključila je Jukić Neznanović.