Neodgovorno ponašanje

Dugotrajna borba protiv divljeg odlagališta na Podmurvicama: U nekoliko mjeseci bačeno 100 kubika otpada

Ljiljana Hlača

Odlagalište Lužine: »Pogled« na Rijeku i Kvarner s Podmurvica / Snimio Sergej DRECHSLER

Odlagalište Lužine: »Pogled« na Rijeku i Kvarner s Podmurvica / Snimio Sergej DRECHSLER

Ove je godine izdan već treći nalog za sanaciju, a kada lokacija bude očišćena, tamo će biti postavljena ploča s upozorenjem o zabrani odlaganja otpada. Da bi se problem dugoročno riješio, razmatra se i mogućnost stavljanja rampe s lokotomRIJEKA  Izdan je treći izvanredni nalog za sanaciju divljeg deponija na Podmurvicama, na adresi Lužine 1. Na toj lokaciji postavit će se ploča s upozorenjem o zabrani odlaganja otpada, a kako bi se ovaj problem dugoročno riješio, razmatra se i mogućnost stavljanja rampe s lokotom, dok bi ključ imali korisnici ovog prostora s kojima će se dogovoriti daljnje postupanje, odgovara riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, vijećniku Josipu Ostrogoviću (HDZ) putem weba kroz rubriku – Vijećnička pitanja.


Brojne kritike


Naime, Josip Ostrogović je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća tijekom aktualnog sata ukazao na ovaj problem. Tada su pale i kritike da gradske vlasti po pitanju deponija ništa ne rade.– Na taj prostor glomazni otpad se dovlači i ostavlja po noći, zbog čega je kvaliteta življenja na tom području vrlo loša, a građani ne znaju kako tome stati na kraj. Taj prostor je navodno u vlasništvu Grada Rijeke, istaknuo je vijećnik Ostrogović.
Na Lužinama se odlaže sve i svašta dodao je; ima tu azbesta, starog namještaja, šute i građevnog materijala, a u blizini se igraju djeca.


Samo u 2018. za sanaciju 2 mil. kuna

Samo je 2018. godine KD Čistoća potrošio više od dva milijuna kuna na sanaciju divljih odlagališta otpada na području Rijeke i okolice. Nije teško zamisliti što bi se sve moglo sada u ovim krznim vremenima s tim novcem.
Inače, stari namještaj, kućanske aparate, ostatke iz vrtova i parkova i drugo građani mogu zbrinuti bez naknade dovozom u jedno od reciklažnih dvorišta u Rijeci – Mihačeva draga, Pehlin ili novo dvorište u Ulici Jože Vlahovića ili narudžbom »baje« za glomazni otpad zapremnine od dva kubika, što je besplatno. Baja se naručuje putem KD-a Čistoća i stiže na kućnu adresu. Stoga stvarno nije potrebno bacati stare madrace u prirodu! Građevinske tvrtke svoj bi otpad trebale zbrinuti putem posebnih tvrtki koje su zadužene za prihvat većih količina otpada poput šute, metala, keramike…

 


– Građani su se s tim problemom obratili tajnici mjesnog odbora koja je početkom veljače poslala e-mail KD-u Čistoća sa zamolbom da se taj divlji deponij ukloni. Osobno smatram da to nisu uvjeti u kojima bi građani trebali živjeti. KD Čistoća dostavilo je Vijeću Mjesnog odbora Podmurvice 11. veljače odgovor da je započeta sanacija navedenog deponija koja je trebala biti dovršena do kraja mjeseca veljače. Međutim, do danas se ništa po tom pitanju nije učinilo, pa me zanima koji je razumni rok za to – zapitao se vijećnik.Sudeći po odgovoru Obersnela, spomenuti teren je poduzeće Čistoća u kratkom periodu čistilo više puta – prvi puta u rujnu 2019. godine, zatim u siječnju 2020. godine te onda u veljači. S tog prostora tada je prikupljeno 50 kubnih metara otpada! Čini se da je lokacija idealna za stvaranje komunalnog nereda.


Konstantno ružan prizor na adresi Lužine 1 / Snimio Sergej DRECHSLER

Konstantno ružan prizor na adresi Lužine 1 / Snimio Sergej DRECHSLER


 


Velike količine


– Na navedenom lokalitetu uklonjene su zaista velike količine nepropisno odloženog otpada, a neodgovorni pojedinci i dalje ga odlažu. Tijekom pandemije koronavirusa i za vrijeme izvanrednih mjera, točnije od kraja veljače do danas, na ovom istom mjestu ponovo je nastao divlji deponij koji se sada procjenjuje na više od 100 kubnih metara otpada, navedeno je. Budući da je od početka ove godine ovaj lokalitet saniran dva puta i to tijekom siječnja i veljače – Obersnel ističe da tvrdnja da se ništa po ovom problemu ne poduzima – nije istinita.


Nekoliko stvari pogoduje nastajanju deponija: izostanak kazne za neodgovorne jer se teško ulazi u trag počiniteljima, ali i činjenica da je malim privatnim investitorima jeftinije odložiti smeće na javnu površinu, u šumu ili na neko zabačenije mjesto, nego platiti njegovo zbrinjavanje, iako je to ukalkulirano u cijenu usluge.