Sindikat optužuje

Državni tajnik prozvan za vođenje Upravnog vijeća KBC-a: ‘Plazonić kadrovira sebi podobne’

Sanja Gašpert

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

U riječkom KBC-u demantiraju navode Sindikata zdravstva ističući da su dva nadležna ministarstva službeno potvrdila regularnost izbora ravnatelja nakon kojeg nitko u Upravi ustanove nije smijenjen, a sva imenovanja izvršena su sukladno Statutu KBC-a Rijeka i važećim zakonskim propisimaRIJEKA – »Kadrovski cirkus u KBC-u Rijeka u režiji državnog tajnika, predsjedavajućeg Upravnog vijeća KBC-a Rijeka« bila je tema konferencije za novinare Sindikata zdravstva Hrvatske održane u Rijeci, na kojoj je zatražena smjena predsjednika Upravnog vijeća riječkog KBC-a Željka Plazonića, kojega prozivaju da to bolničko tijelo vodi nezakonito, jer sistematizaciju radnih mjesta provodi tako da »kadrovira sebi podobne kadrove«.


– Tražimo da profunkcionira pravna država i da se s mjesta predsjednika Upravnog vijeća KBC-a Rijeka smijeni državni tajnik, primarijus Željko Plazonić koji Upravno vijeće vodi nezakonito u smislu izmjena i dopuna sistematizacije i izbora ravnatelja. Naime, nakon što je dr. Plazonić postupak novog ravnatelja riječkog KBC-a odradio nezakonito, nastavlja protustatutarno djelovanje te mimo izmjene statuta mijenja Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u KBC-u Rijeka, kazala je predsjednica sindikata Radmila Čahut Jurišić, koja je pozvala da se na čelno mjesto Upravnog vijeća postavi legalist koji će poštovati zakonitost te sve pravne propise i akte KBC-a, a Plazonića prozvala da je proveo nezakoniti postupak izbora novog ravnatelja KBC-a Alena Ružića koji, tvrdi, podupire takvo njegovo kadroviranje. Također, navela je kako su iz sindikata o nezakonitom postupanju predsjednika Upravnog vijeća više puta obavijestili resornog ministra Vilija Beroša i premijera Andreja Plenkovića, ali da oni nisu ništa poduzeli u smislu sankcioniranja Plazonićeva nezakonitog ponašanja.


Pravilnik i Statut


– Pravilnik je donesen u kolovozu ove godine, protivno članku 10. Statuta KBC-a, jer je prethodno bilo potrebno izmijeniti taj članak, što nije učinjeno. Također, na prijedlog Plazonića kadrovska i pravna služba podijeljena je na dvije na čelu s dva podobna rukovoditelja, s plaćom većom od one glavne sestre klinike, magistre sestrinstva. Stoga ne čudi odljev našeg medicinskog osoblja, posebno medicinskih sestara u inozemstvo. Nakon izbora novog ravnatelja razriješena je vršiteljica dužnosti pomoćnice ravnatelja za pravna pitanja, koja je upozoravala na nezakonitost tog izbora, a koja je prethodno imenovana javnim natječajem, dok je na njezino mjesto imenovana osoba izabrana internim natječajem, čije razrješenje ovim putem tražimo, istaknula je Čahut Jurišić, još jednom napominjući kako izmjene spomenutog pravilnika ne mogu profunkcionirati dok se ne promijeni Statut KBC-a. Željko Plazonić tumači zakon onako kako njemu odgovara, obavlja kadroviranja po imenu i prezimenu, umjesto da se bavi poboljšanjem uvjeta rada i zaštite i liječenja bolesnika, posebice u ovo vrijeme epidemije koronavirusa, zaključila je Čahut Jurišić.
U Kliničkom bolničkom centru Rijeka odlučno demantiraju netočne navode o nezakonitim pravnim radnjama kakve su izrečene na konferenciji za novinare.


Sve je po zakonu


– Uvažavajući rad svih sindikata i njihov angažman te poštujući prava svih djelatnika, u koje zasigurno spada i pravo na istinito informiranje, odlučno demantiramo netočne navode o nezakonitim pravnim radnjama u KBC-u Rijeka. Kako smo i ranije istupali, dva nadležna ministarstva su službeno potvrdila regularnost izbora ravnatelja nakon kojeg nitko u Upravi ustanove nije smijenjen, a sva imenovanja izvršena su sukladno Statutu KBC-a Rijeka i važećim zakonskim propisima. Također, svi institucijski dokumenti se donose i stavljaju u dosljednu primjenu prema propisanim zakonskim procedurama. Zapošljavanje djelatnika u javnim zdravstvenim ustanovama jasno je definirano uredbama na nacionalnoj razini, a informacije o tome su dostupne javnosti, ističu u riječkom KBC-u, u kojem djeluje više sindikata koji do sada na slobodnim i neposrednim izborima nisu proveli izbor svojih predstavnika. To su Sindikat djelatnika s područja ionizirajućeg zračenja, Nezavisni sindikat medicinskih sestara, tehničara i djelatnika u zdravstvu, Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatski sindikat zdravstva. Gospođa Radmila Čahut Jurišić je umirovljenica s prethodnim radnim stažem u KBC-u koja djeluje kao predstavnik jednog od navedena četiri sindikata, i to nereprezentativnog. Nisu nam poznati motivi zbog kojih pojedinci opetavano u javnost iznose neargumentirane i neistinite konstrukcije, zaključuju u KBC-u Rijeka.


Dr. Barković: Sve je već viđeno


Predsjednik podružnice Hrvatskog liječničkog sindikata doc. dr. sc. Igor Barković, dr. med., kaže kako nije nimalo iznenađen »bombastičnim izjavama gospođe Čahut, to je već viđeno«. Gospođa je cijeli život profesionalni sindikalist i to joj se očigledno isplati. Molim samo da pročitate njene ranije izjave i bit će jasno koliko joj je »stalo« do medicinskog osoblja. Optužbe na račun državnog tajnika, kolege Plazonića i uprave KBC-a su vrlo ozbiljne i neodgovorno bi bilo komentirati ih ovako naprečac i bez provjere, kaže dr. Barković, a s njegovim stavovima slaže se i Irislav Šabulić, ing. med. radiologije, predsjednik IO NSMSTIDUZ-a Hrvatske.


– Apsolutno se slažem i dijelim mišljenje i stav dr. Barkovića. Iako je od gospođe Čahut, previše je! Samo me interesira, kada se već poziva na Statut KBC-a Rijeka, po kojem to članku ili Pravilniku ona sjedi u Upravnom vijeću!? – pita se Šabulić.