Upravno vijeće

Dosadašnji v.d. jednoglasno izabran za ravnatelja: Davor Štimac i dalje na čelu KBC-a Rijeka

Barbara Čalušić

Ispunio je sve uvjete tražene u natječaju – prof. dr. Davor Štimac / Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Ispunio je sve uvjete tražene u natječaju – prof. dr. Davor Štimac / Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Bio je jedini kandidat, a uskoro se očekuje i odluka ministra zdravlja  kojom će biti potvrđen  Štimčev četverogodišnji manadat na čelu KBC-aRIJEKA  Upravno vijeće KBC-a Rijeka jučer je jednoglasnom odlukom izabralo prof. dr. Davora Štimca za ravnatelja ove ustanove. Na natječaj koji objavljen prije nešto više od mjesec dana pristigla je samo njegova prijava, a prema riječima prof. dr. Harija Bezića, predsjednika Upravnog vijeća KBC-a Rijeka, uskoro se očekuje i odluka ministra zdravlja kojom će biti potvrđen Štimčev četverogodišnji manadat na čelu KBC-a Rijeka.


– Prof. dr. Štimac ispunio je sve uvjete tražene u natječaju za ravnatelja ove ustanove, a to uostalom dokazuje i njegov dosadašnji rad, najprije kao sanacijskog upravitelja, a potom i kao vršitelja dužnosti ravnatelja KBC Rijeka. Riječka je bolnica među vodećim institucijama u zemlji i uvjeren sam da će prof. dr. Štimac i dalje dobro obavljati svoj posao u interesu svih građana, poručio je Bezić.


Smanjivanje rashoda


Dosadašnji v. d. ravnatelja KBC Rijeka u svom je programu naveo da će se financijsko poslovanje bolnice priagoditi okvirima koji su zadani limitima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, uz ciljano povećanje onih aktivnosti koje se plaćaju izvan osnovnog limita.
Kao imperativ naveo je smanjivanje rashoda u medicinskom dijelu kroz racionalnu laboratorijsku i radiološku dijagnostiku, dežurstva i pripravnosti, kao i u nemedicinskom dijelu kroz poboljšanje i ubrzavanje procesa javne nabave i poboljšanja naplate usluga za bolničke i polikliničko-konzilijarne bolesnike.


Štimac u programu spominje plan nove bolnice kao strateškog cilja, ali u kontekstu da je do potpunog preseljenja u novu bolnicu potrebno održavati postojeću prostornu infrastrukturu, bez većih arhitektonskih i građevinskih promjena.


Štimac također reorganizaciju dežurstava i pripravnosti, podizanje kvalitete praćenja odjelnih bolesnika tijekom vikenda kao i funkcionalnu sistematizaciju nemedicinskih službi. Kad je riječ o nemedicinskom kadru, Štimac najavljuje racionalizaciju broja zaposlenih i dodatno smanjenje stope bolovanja u riječkoj bolnici.


Po pitanju ljudskih resursa, novi ravnatelj obećava transparentnost kriterija napredovanja i uvjeta za zapošljavanje novih radnika. U tu svrhu, riječki KBC bi prema njegovoj najavi trebao uskoro dobiti i HR službu.


Edukacija zaposlenih


Kad je riječ o pacijentima, Štimac kaže da će bolnica kojoj je na čelu posebnu pažnju usmjeriti na unaprijeđenje komunikacije bolničkih zaposlenika i pacijenata, kroz posebnu edukaciju zaposlenih. Nastavit će se suradnja s udrugama bolesnika i intezivirati suradnja s primarnom zdravstvenom zaštitom.


Na području znanstvenog i stručnog potencijala bolnice novi ravnatelj u svom programu najavljuje financiranje jednomjesečnih programa za mlade specijaliste i specijalizante u inozemstvu, kao i edukaciju za medicinske sestre. Tu je i suradnja s Medicinskim fakultetom i riječkim Sveučilištem, kao i s ostalim zdravstvenim ustanovama.


–  KBC Rijeka vodimo kao dinamičnu ustanovu usmjerenu prema napretku i izvrsnosti u svim područjima djelovanja. Integracijom kliničke prakse, nastave i istraživanja, nastojat ćemo postaviti visoke standarde u pružanju medicinske skrbi. Samo tako možemo zadovoljiti sve želje i potrebe bolesnika koji nam gravitiraju, kao i privući pacijente iz drugih dijelova Hrvatske i inozemstva, izjavio je novi ravnatelj KBC Rijeka, naglasivši da je među glavnim operativnim ciljevima i dovršenje prve faze nove riječke bolnice.


Na dnevni red sjednice Upravnog vijeća uvršten je i  prijedlog dosadašnje predstavnice Sindikata zdravstva Hrvatske Radmile Čahut Jurišić o isplati regresa, no nitko od članova prijedlog nije prihvatio, sve dok, kako je rečeno, ministar ne odluči suprotno.