Prva faza

Domu na Lisini na stoti rođendan na poklon – uređeno prizemlje

Marina Kirigin

U cilju revitalizacije sportsko-rekreativne uloge tog prostora, Općina je prizemlje dala na korištenje Udruzi Lisina Avantura Matulji te uložila oko 70 tisuća kuna u prvu fazu obnove, a znatnija će ulaganja uslijediti nakon rješavanja imovinskopravnih odnosaObnova planinarskog doma Lisina i ulaganje u revitalizaciju sportsko-rekreativne zone tog prostora bila su predizborna obećanja mnogih matuljskih političkih opcija. Upravo je zato jedan od prvih koraka nove matuljske vlasti ovog ljeta ulaganje u prostor zapuštenog objekta koji ove godine slavi 100. rođendan.


Naime, Dom na Lisini službeno je otvoren u prosincu 1921. godine pa je, prema riječima načelnika Općine Matulji, ovo bila i prava prilika da počnu ozbiljniji radovi na njegovoj revitalizaciji, obnovi doma koji je nekad bio mjesto okupljanja žitelja matuljskog područja i njihova rekreativna zona u kojoj su rado provodili vrijeme.


Općina Matulji prostor u prizemlju Doma od tridesetak kvadrata dala je na korištenje Udruzi Lisina Avantura Matulji te uložila oko 70 tisuća kuna za vanjske i unutarnje radove u ovoj prvoj fazi obnove.


Stiže i optika
– Želja Općine Matulji i članova Udruge Lisina Avantura Matulji je da vrate život na prekrasnu Lisinu koja pruža bezbroj mogućnosti za izletnike i rekreativce. Dom je u zaista lošem stanju, ali ovih se dana privode kraju radovi na uređenju prizemlja gdje će se stvoriti uvjeti za 24-satni boravak članova Udruge.


Napravit će se zajednička prostorija, spavaonica i sanitarni čvor. U narednoj fazi plan je dovesti optiku do Doma, a što će također omogućiti vlasnicima privatnih vikendica na trasi na kojoj će biti postavljeni optički kabeli te će se moći spojiti na nju.U planu je i ono o čemu se već godinama govori – sanacija ceste do Doma pa na tu temu planiramo i radni sastanak s Hrvatskim šumama.


Također, krećemo i u raspetljavanje imovinskopravnih odnosa ključnih za nastavak investiranja i nova ulaganja – ističe Vedran Kinkela, načelnik Općine Matulji koji je izuzetno zadovoljan tijekom radova i činjenicom da će se u Domu napokon stvoriti uvjeti za početak aktivnosti koje bi u konačnici trebale rezultirati oživljavanjem zaštićenog krajobraza Lisine.


Budni rendžeri


Željko Čanađija, predsjednik udruge Lisina Avantura Matulji, udruge za promicanje zdravog života, zaštite prirode, aktivnosti i vještine boravka na otvorenom, osnovane prije pet godina upravo s ciljem revitalizacije planinarskog doma na Lisini, zaštite prirode na lisinskom području i pokretanja sportsko-rekreacijskog programa, ističe kako su u svrhu zaštite prirode Zaštićenog krajobraza Lisina osnovali ophodarsku službu kako bi redovitim obilascima preventivno djelovali na zaštitu okoliša.– Naši rendžeri cijelo vrijeme paze na nelegalno bacanje otpada, na sprečavanje požara, uništavanje flore i faune… Želja nam je da otvorimo adrenalinski park, konjički centar, da se organiziraju planinarski izleti na vrhove Lisine.


U planu je i održavanje tečajeva preživljavanja u prirodi i ostalih vještina, razne edukacijske radionice na temu prirode i povijesti, istraživanje jama i špilja, radionice na temu ljekovitog bilja, proučavanja flore i faune…, zaključio je Željko Čanađija.