Počinju radovi

Dogovorena izgradnja rotora u centru Viškova

Biljana Savić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

U trupu ceste i zoni zahvata su položene elektro, vodovodne i telekomunikacijske instalacije, pa ovaj složeni projekt iziskuje kvalitetnu pripremuOpćina Viškovo ove će godine početi s izgradnjom rotora na jednom od najfrekventnijih križanja u Viškovu – u centru kod skretanja za Mladeniće. S obzirom na složenost zahvata u realizaciji projekta sudjelovat će, uz Općinu Viškovo, Županijska uprava za ceste, Hrvatska elektroprivreda, KD Vodovod i kanalizacija te Hrvatski telekom.


Kako kažu u Općini Viškovo, prometnicom koja prolazi centrom Viškova upravlja ŽUC, a u trupu ceste i zoni zahvata su položene važne elektro, vodovodne i telekomunikacijske instalacije, pa je riječ o složenom projektu koji iziskuje kvalitetnu pripremu svih uključenih u realizaciju.


– Prije projektiranja budućeg rješenja izradili smo višekriterijsku analizu za odabir najsvrsishodnijeg rješenja te napravili nekoliko varijanti. Najboljom se pokazala varijanta izgradnje kružnog raskrižja s tri privoza dislociranog u odnosu na postojeće.
Ovom ćemo investicijom značajno povećati sigurnost svih sudionika u prometu, posebice pješaka koji su najugroženija skupina, a taj prostor svakodnevno koriste za obavljanje poslovnih i privatnih obaveza.


Poseban naglasak stavljen je na uređenje prilaza novoj poslovnici banke, trgovinama i ostalim poslovnim prostorima neposredno uz kružno raskrižje. Smanjit će se brzine prilaska raskrižju i samim time ublažiti posljedice u slučaju eventualnih nesreća, manje će se čekati na prilazima zbog neprekinutosti prometa pa će protočnost prometa u centru Viškova biti značajno bolja, ističe voditelj Odsjeka za planiranje i razvoj prostora, izgradnju komunalne infrastrukture i objekata javne i društvene namjene, EU projekte i javnu nabavu Općine Viškovo Sanjin Vranković.


Načelnica Viškova Sanja Udović napominje da je dodana vrijednost ovog projekta urbanističko-arhitektonsko uređene centra Viškova, jer je uz novi rotor projektirano i uređenje cjelokupnog okolnog prostora pa će cijela zona koja je izrazito frekventna zbog blizine raznih sadržaja izgledati ljepše, modernije i urbanije.


Naime, u zoni obuhvata rotora bit će izgrađena i kanalizacijska mreža koja će se bez naknadnih prekapanja nesmetano moći spojiti na sustav koji je isprojektiran. Načelnica najavljuje i još jedan projekt.


– U cilju daljnjeg razvoja i uređenja prometa u samom centru Viškova, a u suradnji sa Županijskom upravom za ceste, osigurana su sredstva za projektiranje raskrižja kod restorana Mladenka koje je važan dio prometnog pravca Rijeka-Viškovo-Kastav-Matulji.


Provedena mjerenja pokazala su da dionicom od Viškova do Kastva dnevno prođe oko devet tisuća vozila. Prometnom studijom širega gravitacijskog područja Rijeke, Viškova i Kastva upravo je taj pravac utvrđen kao ključan za budući razvoj šireg područja.


Uz cestu D 427 koja je u prometu oko godinu i pol dana, ovaj je pravac najznačajniji projekt unapređenja prometnog sustava na našem području. Njegovim daljnjim razvojem ostvarit će se brojni pozitivni učinci na kvalitetu života, odvijanje gospodarskih aktivnosti te svakodnevne komunikacije stanovnika Viškova i okolice.


Sve ovo dokazuje opravdanost svih investicija u proteklih nekoliko godina poput izgradnje rotora Halubjan i Saršoni, rekonstrukcije ceste Mladenići-Ronjgi, ali i značajnih ulaganja u Kastvu u cestu kroz Žegote te kružna raskrižja u Kastvu.


Ovdje vrijedi spomenuti i činjenicu da smo u fazi projektiranja spojnih cesta Sroki-D427-Mladenići i Radna zona Marinići-Viševac-Kastav koje će dodatno rasteretiti promet kroz centar Viškova, a predstavljaju vitalne dijelove spomenutog poprečnog pravca, ističe načelnica Udović.