Građani disciplinirani u novom normalnom

ŽIVOST NA PLACI Do ljetnog ručka s maskom na licu

Ervin Pavleković, Mirna Šumberac

Sudeći po gužvi među štandovima, građani se ne boje epidemije / Foto M. GRACIN

Sudeći po gužvi među štandovima, građani se ne boje epidemije / Foto M. GRACIN

Na samom ulazu u placu građane čeka dezinfekcijsko »osvježenje«, a ulazak u zatvorene dijelove tržnice, uključujući i ribarnicu, nije dozvoljen bez zaštitne maske. Na kamenim pultovima ograđenim pleksiglasom unutar ribarnice jučer je vladala raznolika ponuda



RIJEKA  Jutarnjim obilaskom riječke tržnice mogli smo vidjeti gužvu između štandova, što svjedoči tome da se ljudi ne boje trenutne epidemiološke situacije. Ponudu ribe provjerili smo u ribarnici te pitali sugrađane što kupuju od ribe i što planiraju spremiti u ove vruće ljetne dane. Osim toga, provjerili smo što posjetitelji place najviše kupuju od svježeg voća i povrća te koriste za pripremanje jela.


Na samom ulazu u Placu i ribarnicu vaše ruke čeka dezinfekcijsko »osvježenje«, a ulaz u zatvorene dijelove tržnice, uključujući i ribarnicu, nije dozvoljen bez zaštitne maske. Među prodajnim dijelovima ograđenim pleksiglasom unutar ribarnice uvjerili smo se u jučerašnju raznoliku ponudu svježe ribe. Najprodavanije su srdele koje koštaju 10 kuna, a inćuni, plavice, arbuni, dagnje te friško ulovljenje mačkice 20 kuna. Oslić je po 60 kuna, škarpun 70 kuna, a lignje 80 kuna. Veću cijenu imaju škampi koji su od 80 do 100 kuna, orade i brancini koji su 140 kuna te losos koji je 150 kuna.


Dobra ponuda sezonskog voća i povrća / Snimio Marko GRACIN

Dobra ponuda sezonskog voća i povrća / Snimio Marko GRACIN



– Kupila sam malo veće osliće. Stavit ću ih u pećnicu s krumpirom, češnjakom, petersinun i maslinovin uljem. Sad idem po maslinovo ulje, imaju ovdje za kupiti izvrsno istarsko maslinovo ulje. Ponuda je super, rekla je Marija koju smo susreli na riječkoj ribarnici, a na pitanje je li zadovoljna cijenama, odgovorila je pomireno: »A moramo bit, šta ćete!




– Kupila sam inćune, pripremit ću ih uz salatu, najobičnije, frigane. Inače ih ili skuham ili sfrigam, rekla nam je Slavica koju smo, također, sreli u ribarnici. Kako bi Slavica i Marija pripremile svoja jela, morali su se opskrbiti povrćem čije smo cijene provjerili na obližnjim štandovima. Riba se obično pripravlja s blitvom čija je cijena od 12 do 16 kuna i krumpirom koji je 6 kuna, dok za litru bračkog maslinovog ulja morate izdvojiti 80 kuna. Naravno, obrok je potpun s prilogom, odnosno u ovome slučaju salatom za koju možemo kupiti sve potrebno na nekom od štandova.


Cijene pomidora su tako od 10 do 16 kuna, krastavci su po 10 kuna, a paprike su 10 kuna. Sve to možete iskoristiti za osvježavajuću ljetnu salatu. Za one koji žele »klasičnu« salatu, mogu naći rigu i miješanu salatu za 10 kuna i kristalku za 20 kuna. Što se voća tiče, nema pravila, ljeti su popularne nektarine, breskve, grožđe, šumsko voće i drugi, no nama je za oko zapela lubenica koja može biti međuobrok, ili u ovome slučaju, desert, a njena cijena je 6 kuna po kilogramu.