Ulazak u novu fazu

Do kraja ove godine riječko Sveučilište imat će četiri nova fakulteta. Procedura je već pokrenuta

Ingrid Šestan Kučić

Odjel za matematiku i Odjel za informatiku već su postali fakulteti, u proceduri je i postupak transformacije Odjela za fiziku u fakultet, a i s Odjela za biotehnologiju najavljeno je pokretanje iste procedureRIJEKA – Upisom u Registar Trgovačkog suda Odjel za matematiku i Odjel za informatiku Sveučilišta u Rijeci službeno su postali fakulteti i to Fakultet za matematiku te Fakultet informatike i digitalnih tehnologija. Ovom promjenom su i čelnici fakulteta, ranije pročelnici, postali dekani, a te dužnosti u trenutnom mandatu obavljaju prof. dr. Dean Crnković na Fakultetu za matematiku i izv. prof. dr. Marina Ivašić Kos na Fakultetu informatike i digitalnih tehnologija.


Samo početak


Prema najavama rektorice riječkog Sveučilišta, prof. dr. Snježane Prijić Samaržija, dva nova fakulteta na Sveučilištu samo su početak, jer već je u proceduri i postupak transformacije Odjela za fiziku u fakultet, a najavljeno je i pokretanje istie procedure i s Odjela za biotehnologiju.


– Sve ukazuje na to da će Sveučilište u Rijeci kraj ove godine dočekati s četiri nova fakulteta. Za samo Sveučilište ovo je značajan iskorak. Iako je broj sastavnica isti, umjesto 11 fakulteta i Akademije uskoro ćemo ih imati 15 fakulteta i Akademiju. Ovo je i rezultat osnaživanja STEM i ICT područja na Sveučilištu koje je započelo osnivanjem odjela, a sada ulazi u novu fazu.
Transformacija odjela u fakultete na Sveučilištu u Rijeci rezultat je njihovog intenzivnog razvoja i prerastanja institucijskih okvira koji su karakteristični za odjele. Broj zaposlenih istraživača na odjelima je od njihovog osnivanja 2008. godine značajno narastao, mnogi među njima su internacionalni stručnjaci, provode se doktorski studiji i kompetitivni istraživački projekti, pokrenuti su i studijski programi na engleskom, sve je snažniji transfer znanja i suradnja sa zajednicom, tako da su odjeli po svojem formatu i aktivnostima postali posve identični fakultetima. Moja uprava i ja osobno već godinama podržavamo i implementiramo koncept autonomije odjela u odlučivanju i razvoju, na tragu autonomije koju imaju fakultetska vijeća. Tako su sve sastavnice imale i prije ravnopravni status, a sada će imati i nazivlje koje će svakako doprinijeti vidljivosti i prepoznavanju – ističe rektorica. Fakultet za informatiku i digitalne tehnologije i Fakultet za matematiku, dodaje, ovime su dobili i daleko veći prostor za daljnji razvoj, prije svega u smjeru interdisciplinarnosti studijskih programa i istraživanja što će dodatno povećati njihovu atraktivnost.


– Oba su odjela prošle godine vrlo uspješno prošla reakreditaciju od strane Agencije za znanost i visoko obrazovanje, potvrđena je njihova kvaliteta tako da su više nego spremni za nove iskorake – kaže prof. dr. Prijić Samaržija.


To potvrđuje i prof. dr. Crnković koji kaže da je Fakultet za matematiku slijednik više institucija koje su od šezdesetih godina 20. stoljeća obrazovale matematičare i nastavnike matematike u Rijeci.


– Razvoj matematike na Sveučilištu u Rijeci rezultirao je osnivanjem Odjela za matematiku 2007. godine. Uslijed daljnjeg razvoja Odjela za matematiku, u znanstvenom, stručnom i nastavnom segmentu, javila se potreba za promjenom naziva Odjela za matematiku u Fakultet za matematiku, što je idući korak u razvoju matematike i studija matematike na našem Sveučilištu. Formiranje Fakulteta za matematiku dat će daljnji poticaj razvoju matematike na Sveučilištu i razvoju novih modernih i interdisciplinarnih kolegija i studijskih programa na Fakultetu za matematiku, naglašava prof. dr. Crnković.


Kontinuirani rad


Daljnji razvoj dosadašnjeg Odjela, a sada Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija, ističe i izv. prof. dr. Ivašić Kos koja očekuje da će se ta ustanova pozicionirati kao vodeća visokoškolska ustanova u regiji u STEM području i informacijsko-komunikacijskim znanostima s naglaskom na transfer znanja gospodarstvu i lokalnoj zajednici.


– Nastavit ćemo kontinuirani rad na unaprjeđivanju i razvoju studijskih programa u skladu s novim znanstvenim spoznajama i trendovima, kako bismo našim studentima omogućili stjecanje relevantnih znanja i vještina iz područja informatike i digitalnih tehnologija te osigurali konkurentnost na tržištu rada. Gledamo unaprijed i želimo promicati znanstvenu izvrsnost i međunarodnu vidljivost kroz suradnju sa znanstvenicima u zemlji i inozemstvu te stvarati prilike za osobni razvoj i napredak svih dionika Fakulteta, od studenata, suradnika do nastavnog i znanstveno-nastavnog osoblja. Kako živimo u svijetu digitalne transformacije i intenzivne primjene informatike u svim sferama našeg društva cilj nam je da postanemo punkt intenzivnog razvoja i inovacija te da se razvijamo i obogaćujemo svoje spoznaje kroz interdisciplinarnost, uvažavajući različitosti različitih područja znanstvenog i stručnog rada – ističe dekanica.


Pod okriljem promjena naziva potaknuli su, dodaje, cijeli niz promjena i prilagodbi, kao što je ukidanje zavoda i formiranje novih katedri i laboratorija. Intenzivno se radi na prilagodbi i osuvremenjivanju studijskih programa kako bi se u nastavu integriralo što više suvremenih tehnologija, osigurala konkurentnost i prilagodba potrebama tržišta rada i budućim trendovima tehnološkog napretka kao što su primjena umjetne inteligencije, velikih podataka i podatkovne znanosti, izrada interaktivnih i multimedijskih sustava, analiza društvenih mreža i slično.


Bogati i najmoderniji sadržaji po mjeri studenata


Fakultet informatike i digitalnih tehnologija, kaže dekanica izv. prof. dr. Marina Ivašić Kos, nudi bogate sadržaje po mjeri studenta.


– Tijekom studija, studenti mogu koristiti najmodernije tehnologije kao što VR, 3D printer, Dron, GoPro akcijske kamere, Xbox, Mindstorms i STEMI roboti, te superračunalo »Bura« snage približno 500 puta veće od prosječnog osobnog računala današnjice. Koristimo inovativne metode poučavanja koje se temelje na projektnom pristupu i rješavanju problema, zaključuje dekanica.