Nova šansa

Do 10. listopada otvorene prijave za 12. generaciju korisnika Startup inkubatora

Aneli Dragojević Mijatović

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Prijaviti se mogu sve punoljetne fizičke osobe, bez obzira na godine, koje imaju poslovnu ideju. Mogu se prijaviti samostalno ili u timu, a prijava je jednostavna preko obrasca na stranicama StartupaJavni poziv za ulazak nove generacije korisnika Startup inkubatora Rijeka otvoren je 1. rujna i traje do 10. listopada ove godine. Prijave se predaju putem e-obrasca na mrežnoj stranici inkubatora: startup.rijeka.hr, najavljeno je na konferenciji za medije u riječkom RiHub-u.


Tijekom trajanja poziva, istaknuto je, bit će organizirane radionice u cilju pružanja pomoći potencijalnim korisnicima u analizi ideja i sastavljanju online prijave. Po izvršenoj prijavi odabrani kandidati bit će pozvani na prezentaciju poslovne ideje pred Programskim vijećem Startup inkubatora.


Nova, 12. generacija korisnika započet će s radom krajem listopada, nakon što Programsko vijeće odluči o ulasku timova u osmomjesečni inkubacijski program. Predviđeni završetak inkubacije je kraj lipnja 2021.


I kvantiteta i kvaliteta
​Kako je istaknula Jana Sertić, pročelnica Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke, Startup inkubator je integralni dio Odjela, a osnovan je 2013. godine.


– Tada je njegov glavni cilj bio povećanje zapošljivosti i samozapošljivosti mladih osoba, tako da je najbitnija promjena donesena 2018. godine, kada se dobna granica koja je do tada bila 29 godina, ukinula, a osim toga uveli smo i duži proces inkubacije: prije je bio šest mjeseci te je povećan na osam mjeseci.


Nadalje, kvantitativno i kvalitativno je unaprijeđen program, koji je sada podijeljen u tri modula i sastoji se od više od 35 radionica i predavanja. Lani smo povećali razdoblje u kojem naši korisnici mogu koristiti besplatan poslovni prostor, s osam mjeseci, odnosno s trajanja inkubacije, povećan je na godinu dana.


Također smo proširili mentorsku mrežu koja sada broji 48 mentora. Gotovo sva područja su pokrivena, a ona koja nisu, ako dođe do potrebe, uvijek se trudimo pronaći stručnjake i proširiti mrežu.


Ono što je možda najbitnije spomenuti, 2018. su prvi put uvedene novčane nagrade za najuspješnije timove, ukupno 175 tisuća kuna, odnosno po 100, 50 i 25 tisuća kuna za tri najbolja tima. Sada se mogu prijaviti sve fizičke osobe, bez obzira na godine, osim što moraju biti punoljetne, koje dakle imaju poslovnu ideju.


Mogu se prijaviti samostalno ili u timu. Prijava je vrlo jednostavna, preko obrasca na stranicama Startup inkubatora, rekla je Sertić, opisavši ponovo daljnji proces odabira timova koji ulaze u inkubator. ​


Kazala je da su lani imali rekordni broj prijava, njih 37, od čega ih je 24 ušlo u inkubaciju, te završilo njih 12, prezentirajući ideje na Demo danu pred stručnim žirijem.


​- Još u 10. generaciji primijećen je porast u kvaliteti ideja, s obzirom na to da je ukinuta dobna granica, a tako se nadamo i ove godine, s obzirom na prijave koje već pristižu, da će također biti jedna uspješna generacija, zaključila je Sertić.


Ideje za budućnost


​Dario Zorić, direktor Riječke razvojne agencije Porin, predavač i mentor u Startup inkubatoru, rekao je da se mentorska podrška od 48 mentora konstantno nadograđuje, i kako dolaze i novi timovi i nove ideje, vezane možda za neka nova područja, tako šire i mrežu mentora.


– Osim najave da se mogu timovi prijaviti, cijelu smo godinu otvoreni i za mentore, koji se također mogu prijaviti. Pozivamo ljude koji imaju ideje i mogu mijenjati Rijeku, Hrvatsku, svijet, da se pridruže. Naglasak je na pozitivnoj atmosferi, to su pozitivna razmišljanja, gledanje u budućnost, ne u prošlost, poručio je Zorić.


Spomenute radionice održat će se, prva 22. rujna, a druga 5. listopada, gdje će se kandidatima pomoći razraditi ideju i prije same prijave.


Svoja iskustva su iznijeli i Marija Trcol, članica pobjedničkog tima 11. generacije korisnika i dobitnica novčane nagrade u iznosu od 100.000 kuna za realizaciju poslovne ideje »Wild Olive Oil« te Neven Vorkapić, član pobjedničkog tima 10. generacije korisnika i dobitnik novčane nagrade u iznosu od 100.000 kuna za realizaciju poslovne ideje »Kapela Distilling Company«.


Oboje su nahvalili sudjelovanje u riječkom Startup inkubatoru, gdje su dobili korisna znanja, iskustva, poticaj, stekli brojna poznanstva i korisne kontakte te se općenito oplemenili.


Najbrojnija generacija u povijesti


Posljednja 11. generacija korisnika je, po broju prijava (37) i broju prihvaćenih ideja (24), najbrojnija generacija korisnika u povijesti rada inkubatora. Ostvaren je i rekordan broj timova u finalu (12) kao i broj održanih individualnih konzultacija, njih čak 231.


Početkom srpnja 2020. održan je Demo Day 20/11 na kojem su najbolji timovi 11. generacije prezentirati svoje poduzetničke projekte pred stručnom ocjenjivačkom komisijom.


Prvo mjesto i nagrada od 100.000 kuna dodijeljena je poslovnoj ideji Wild Olive Oil (Marija Trcol i Mario Kocijan), drugo mjesto i nagrada od 50.000 kuna dodijeljena je ideji Cunning/Lukavac (Ante Zoraja i Toni Košćina), a treće mjesto i 25.000 kuna dodijeljeno je ideji Centar za razvoj dronova i edukaciju (Demir Ferhatović).