Miroslav Palinkaš

Direktoru vinarije pred automobil iskočile divlje svinje! Naglo je skrenuo i doživio nesreću. Lovci stupaju u akciju

Franjo Deranja

snimio Franjo Deranja

snimio Franjo Deranja

Brat Miroslava Palinkaša, Mario, također zaposlenik u Vinariji „Pavlomir“, govori kako se uređaji za ometanja ptica i divljači, repelenti, nisu pokazali dovoljno učinkovitima.NOVI VINODOLSKI – Neočekivane i nesvakidašnje teškoće na području Pavlomira, djela Vinodolskog polja pod vinogradima. Divlje svinje noću već danima tumaraju tim područjem na kojem je zasađeno i ovih dana na 40-ak hektara dozrijeva 150 tisuća trsova s više sortnih vrsta grožđa. Štete su velike i zasad još neprocijenjene.


Prema navodima očevidaca riječ je i do stotinu divljih svinja što redovito dolaze na područje pavlomirskih vinograda. Grožđe što više dozrijeva, to ga je sve manje!


Miroslav Palinkaš, direktor Vinarije „Pavlomir“, u noći od srijede na četvrtak, obilazeći područje svojih vinograda naišao je službenim kombijem na nekoliko divljih svinja i naglo morao skrenuti. Udarivši u stup pokraj ceste doživio je potres mozga!


Grožđe sve zrelije i sve ga je manje
Zaposlenici postavljaju prepreke ovim štetočinama postavljajući traktore kako bi zapriječili putove i presjekli smjerove njihova kretnja. Prema procjenama riječ je o noćnom kretanju i do stotinjak primjeraka divljih svinja područjem vinograda u Pavlomiru, dijelu Vinodola između Novog Vinodolskog i Bribira.


– Grožđe je sve zrelije a berba sve bliže ali je istodobno tog grožđa u našim vinogradima sve manje! – govori agronom, inž. Miroslav Palinkaš. Ugrožen nam je ovogodišnji uroda time ujedno i egzistencija 15-ak naših stalnih zaposlenika. U proteklih mjesec dana uništeno nam je oko 15 tona grožđa, što od divljih svinja što od ptica.


U akciju se uključuju i lovci.


Dežurat će i noću


Brat Miroslava Palinkaša, Mario, također zaposlenik u Vinariji „Pavlomir“, govori kako se uređaji za ometanja ptica i divljači, repelenti, nisu pokazali dovoljno učinkovitima.


U Pavlomiru je u četvrtak održan sastanak na kojem su bili novljanski gradonačelnik Velimir Piškulić, zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula, voditelj službe Šumarske lovne inspekcije Damir Musulin, te lovci s područja Vinodola.


Lovci će dežurati noću i psima tjerati divlje svinje, – rekao je predsjednik Lovačkog društva Vinodol, Miroslav Brakuza, iz Novog Vinodolskog. – Ima nas 160 i nadam se da ćemo uspjeti očuvati vinograde od najezde divljih svinja.


Čvrsta ograda


Predlaže se i postavljanje tzv. električnih pastira što bi također trebalo zaštiti vinograde. Lovci predlažu da te električne pastire u duljini od jednog kilometra postave po svojem trošku! Sve zajedno, u cijelosti, trebalo bi zaštititi područje opsega oko pet kilometara!


Novljanski gradonačelnik Velimir Piškulić prihvatio je i prijedlog da bi se u idućih nekoliko godina trebalo vinograde zaštititi čvrstom ogradom.


Pavlomirski vinogradi revitalizirani su na ovom području Vinodola nakon dolaska vukovarskih prognanika početkom Domovinskog rata u Novi Vinodolski, Bribir i Crikvenicu.