Preduskrsno vrijeme

Đir po riječkoj placi: Donosimo recept za odličnu proljetnu juhu

Katarina Bošnjak

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Neke je proizvode još teško pronaći



Iako se Uskrs bliži, na centralnoj riječkoj tržnici još uvijek nema u prodaji onoliko jaja koliko će ih biti idući tjedan, no cijena ovih koja se prodaju kreće se oko 2 eura za deset jaja. Zahvaljujući nekoliko kišnih dana, šparoga ima malo više nego prošlog tjedna, a cijena im je ista, 5 eura po macu. Pojavile su se i tikvice u manjim količinama, a prodavači savjetuju da se opet dođe idući tjedan, tada ih možda bude više.


Jučer nije bilo previše prodavača, a uglavnom su se svugdje prodavali isti proizvodi – mrkva za oko 1,60 eura po kilogramu, kapula za 1,30 i krumpir za manje od eura. Neke je proizvode još teško pronaći, primjerice papriku, no u središnjem dijelu tržnice je radilo nekoliko prodavača više, s većim izborom voća i povrća. Sada, izvan sezone, roga i babura se prodaju po poprilično visokoj cijeni, uglavnom za oko 3,30 eura po kilogramu. Cvjetna aleja nije bila pretjerano posjećena, a štandovi s cvijećem kod kazališnog parka izgledali su pomalo otužno na ovakav tmuran dan.


S obzirom na to da je ponovo zahladilo, a najavljuje se još hladnih i kišnih dana, odličan recept je za talijansku proljetnu juhu minestrone. Sve što je potrebno možete kupiti na placi: 1 nasjeckani luk, 2 sjeckana češnja češnjaka i 2 nasjeckane mrkve staviti u posudu s 1 žlicom maslinovog ulja i pržiti dok ne omekšaju. Dodati 1 nasjeckanu tikvicu, 1 nasjeckani korijen celera, 1 šalicu sjeckanog špinata i 2 šalice sjeckane blitve. Naliti 4 šalice povrtnog temeljca i kuhati dok povrće ne omekša. Dodati 1 šalicu kuhanog graha, 1 žlicu paste od rajčice i 1 žličicu sušenog bosiljka. Posoliti i popapriti po želji, zatim kuhati još 5 minuta. Poslužiti vruće sa svježim kruhom i naribanim parmezanom.