Velike rošade

Dio riječkih župa dobiva nove župnike: ‘To su uobičajena ljetna premještanja’

Mirjana Grce

Na kraju pastoralne godine nadbiskup mons. dr. Devčić učinio je personalne promjene kako bi što primjerenije odgovorio na pastoralne i administrativne potrebe župa i nadbiskupijskih ustanovaTijekom ljetnih mjeseci više župa Riječke nadbiskupije dobit će nove župnike, a nekoliko nadbiskupijskih ustanova i povjerenstava nove voditelje. Riječ je o premještajima koji se događaju uobičajeno svake godine tijekom ljeta, nekad u većem, nekad u manjem opsegu. Isto tako, trojica svećenika odlaze u mirovinu, a mnogi dosadašnji upravitelji župa postali su župnici tih župa.


– Kako je uobičajeno, na kraju pastoralne godine riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić učinio je neke personalne promjene u Riječkoj nadbiskupiji kako bi što primjerenije odgovorio na aktualne pastoralne i administrativne potrebe pojedinih župa, odnosno središnjih nadbiskupijskih ustanova, doznajemo u nadbiskupijskom Uredu za odnose s javnošću. Svećenik Vjekoslav Kovač imenovan je župnikom Župe sv. Antuna Padovanskog na Kantridi te razriješen službe župnika Župe Svete Obitelji na Pećinama, a rektor Bogoslovnog sjemeništa »Ivan Pavao II.« vlč. mr. Mario Gerić postao je i nadbiskupskim ceremonijarom. Dosadašnji upravitelj Župe sv. Ivana Krstitelja u Rijeci vlč. Mato Berišić imenovan je župnikom te župe i koordinatorom pastoralnih ureda i povjerenstava nadbiskupije, dok je vlč. Josip Pende, nadbiskupijski povjerenik za mlade imenovan i povjerenikom za duhovna zvanja nadbiskupije.


Svećenik Marijan Žderić, dosadašnji upravitelj župa sv. Vida mučenika u Prezidu i sv. Andrije apostola u Tršću od sada je župnik tih župa, kao i župnik Župe sv. Antuna Padovanskog u Čabru, a svećenik Josip Tomić imenovan je upraviteljem Župe Presvetog Trojstva u Plešcima.
Vlč. Tomislav Kutleša imenovan je upraviteljem župa sv. Jelene Djevice i mučenice u Dramlju i Pohođenja BDM u Triblju, a đakon vlč. Mihael Mustač će u tim župama obavljati đakonski praktikum. Vlč. Ivan Marković razriješen je službe upravitelja Župe u Dramlju te Triblju, i postaje upravitelj župa sv. Hermagora i Fortunata u Gerovu i sv. Leonarda opata u Hribu. Vlč. Kristijan Malnar postaje župnik župa sv. Jeronima u Klani i sv. Antuna opata u Šapjanama, a prestaje biti župnik Župe BDM Karmelske na riječkoj Donjoj Drenovi. Novi župnik donjodrenovske Župe bit će vlč. dr. Dražen Volk. Župnikom Župe sv. Josipa u Praputnjaku imenovan je vlč. mr. Vjekoslav Đapić, a vlč. Matija Žugaj, dosadašnji upravitelj Župe sv. Nikole biskupa u Kraljevici odlazi u novicijat Družbe Isusove u Split.


Dosadašnji župni vikar Župe sv. Mateja u Viškovu vlč. Domagoj Duvnjak bit će upravitelj Župe u Kraljevici, dok će đakon vlč. Mateo Šutić đakonski praktikum obavljati u Župi u Viškovu. Mladomisnik vlč. Marko Pavlinović imenovan je župnim vikarom u župama sv. Bartola apostola u Cerniku, sv. Franje Asiškog u Kukuljanovu i Presvetog Srca Isusova u Škrljevu, a mladomisnik vlč. Ivan Devčić upućen je na studij moralne teologije u Rim. Vlč. Josip Kolega ekskardiniran je iz Riječke nadbiskupije i inkardiniran u Porečko i Pulsku biskupiju.


Dosadašnji upravitelj župa Bezgrešnog Začeća BDM u Velom Brgudu, sv. Marije Magdalene u Velim Munama i sv. Martina biskupa u Vodicama vlč. Josip Blažotić postao je njihov župnik. Isto tako, župni upravitelj župa sv. Petra i Pavla apostola u Bribiru i sv. Dujma u Driveniku vlč. Nikola Gajić postao je župnik tih župa, a vlč. dr. Tomislav Zečević, upravitelj župa sv. Antuna Padovanskog u Fužinama i sv. Jurja mučenika u Liču od sada je njihov župnik. Vlč. mr. Đuliano Trdić, dosadašnji župni upravitelj župa u Cerniku, u Kukuljanovu i u Škrljevu sada je župnik tih župa. Također, vlč. Pero Marijanović nije više upravitelj Župe Krista Kralja u Matuljima, već tamošnji župnik, a vlč. Hrvoje Poljak nije više upravitelj Župe sv. Ivana Nepomuka u Vrbovskom, već je župnik te župe. P. Šime Marinović, isusovac postaje župnim vikarom župe Presvetog Srca Isusova na Zametu, a te je službe razriješen p. Bojan Bijelić, također član Družbe Isusove.


Promjene u »upravi«


Mons. Nikola Imbrišak razriješen je službe kancelara Riječke nadbiskupije i voditelja Ustanove za uzdržavanje klera i crkvenih službenika. Službu kancelara već je preuzeo vlč. Marko Gregić koji je razriješen službe upravitelja župe u Čabru i u Plešcima, dok je vođenje Ustanove za uzdržavanje klera i crkvenih službenika preuzeo laik Branko Kovačević. Mons. dr. Matija Matičić imenovan je ekonomom nadbiskupije, a razriješen službe biskupskog vikara za pastoral. Isto tako, vlč. mr. Piotr Modrzejewski razriješen je službe ekonoma nadbiskupije, voditelja Ureda za gradnje i službe nadbiskupskog ceremonijara te imenovan v.d. ravnateljem Doma za dementne osobe na Sušaku i župnikom riječke Župe Svete Obitelji.